Vrijdag wordt plechtig de eerste steen gelegd van het nationale voetbalcentrum in Tubeke, het ‘kind’ van Michel Sablon : ‘Als daar wat misloopt, gaat mijn kop eraf.’

Ruim vier jaar nadat werd beloofd dat met een deel van de opbrengst van Euro 2000 een nationaal voetbalcentrum zou worden gebouwd, wordt er gestart met de werken. Eindelijk, zucht de voetbalwereld, die dit heel ingewikkelde dossier – de grond was eigendom van de provincie Waals-Brabant en de helft van de kostprijs van de sportieve infrastructuur werd door de overheid gedragen – met argwaan gadesloeg. Michel Sablon coördineerde de voorbije vier jaar de boel en kreeg er grijs haar van : “150 miljoen frank (3,75 miljoen euro) werd geïnvesteerd door de Waalse regering, 50 miljoen frank (1,25 miljoen euro) door de provincie Waals-Brabant en Euro 2000 schonk 200 miljoen frank (5 miljoen euro). Juridisch was die combinatie niet evident, in de gemengde vzw die met de drie partijen werd opgericht, heeft de voetbalbond een meerderheid. Wij nemen dan ook de leiding bij de bouw.”

Het centrum bestaat uit twee gedeelten : een gedeelte sportinfrastructuur, dat gesubsidieerd is, en een gedeelte gebouwen, waarvoor nog eens een andere geldschieter, privé deze keer, moest worden gevonden. Die bouwt naast de vijf voetbalvelden een hotel met conferentieruimte en kantoren. Sablon : “De investeringsmaatschappij Brno zorgt voor het geld, ongeveer 12,5 miljoen euro. Het hotel zal 60 kamers verspreid over drie verdiepingen tellen. Twee verdiepingen met gewone kamers voor jeugdelftallen, de derde verdieping is luxueuzer. Hier logeren de hotelklanten, de A-ploeg of een club die er op stage komt.”

Was het niet mogelijk om de bouw van het sportieve gedeelte te versnellen, zodat nu al een paar jaar de velden konden worden gebruikt, in afwachting van de aanslepende regeling van de rest ? Sablon : “Neen, dit kon echt niet sneller. Technisch was dat niet mogelijk, omdat het juridische kluwen zo groot was. De twee gedeeltes worden beheerd door één architect die één bouwvergunning aanvroeg. Als we dat hadden gescheiden, was de kans groot dat we voor de privé-investeringen geen bouwvergunning meer kregen. Misschien heeft het allemaal wat lang geduurd, maar nu alle vergunningen in orde zijn, kan het snel gaan. Over een jaar, in juli 2006, willen we het centrum al gebruiken. De officiële opening komt er in augustus.”

Een virtuele luchtfoto die in zijn kantoor hangt, geeft een beeld van de site, met in totaal vijf velden, die trapsgewijs moeten worden aangelegd gezien de grote niveauverschillen op het terrein. Tussen het A-veld en een overdekt veld werd een tribune voorzien die ook uitkijkt over de twee. “Onder die tribune komt een mooi kleedkamercomplex. Naast die twee velden komen er nog twee andere, synthetische. Onderaan komt het rugbyterrein. In de loop der jaren groeiden contacten met die federatie die, het verhuizen beu, op zoek was naar een vast terrein. Achter het rugbyveld, dat groter is dan een gewoon voetbalterrein, is er nog een graszone waar we kleine veldjes kunnen maken. Er is ook een zone voor doelmannen voorzien, met zandbakken. Ter ontspanning komt er bovendien een tennisveld en een paar miniterreintjes.”

Was zo’n centrum nodig ? Logistiek alleszins meent Sablon. Op dit moment reizen de diverse nationale ploegen door het land ter voorbereiding van een interland of voor een stage. Ook de trainerscursussen reizen. Logistiek stelt dat allemaal zijn problemen, met busverplaatsingen, sleuren van materiaal en hopen vuile was die allemaal op de voetbalbond belanden. Dat is alvast van de baan. “Alle overnachtingen in België, dames, trainersschool en vakantiestages inbegrepen, kosten ons ongeveer 700.000 euro op jaarbasis. Die cijfers hebben we nodig, omdat we van de hoteluitbater een minimumaantal kamers per jaar moeten afnemen.”

Maar moest quasi alle winst van Euro 2000 naar Tubeke gaan ? Sablon verdedigt zijn kind. “We spreken hier over een project van 1 miljard in oude franken en wij betalen daar de helft van de helft. In tempore non suspecto werd beslist om het in de jeugd te investeren, we gaan de jeugd een fantastisch instrument geven om te werken. Bovendien gaat niet alles naar Tubeke, er is de voorbije jaren veel geld uitgegeven aan studies en demonstraties. Door dat alles ontstond er een bewustwording dat er veel meer voor de jeugd moet worden gedaan. Ik merk uit de resultaten – en dan kijk ik verder dan de scores – van de jeugdploegen dat er al een andere manier van aanpakken is, van spelen, een andere motivatie bij de spelers… Het is essentieel aan het veranderen. Hier willen we alle opleidingen centraliseren, colloquia, bijscholingen, de kennisontwikkeling gaat daar gebeuren…”

Mooie voornemens, maar is het ook rendabel ? Bouwen is iets, onderhouden wat anders. Binnen de bond leeft de vrees dat dit gebouw een molensteen rond de hals van de penningmeester wordt. “Ik ben daar ook mee bezig, ik wil niet zoals de Nederlandse bond in Zeist overkwam, na vijf jaar mijn hotel moeten sluiten omdat het financieel te verlieslatend was. Wij hebben uit die fouten geleerd door de exploitatie in handen te geven van een privé-investeerder. Anderzijds kunnen wij ook niet zoals de Fransen met Clairefontaine doen, zeggen : dit is ons centrum, hier komt niemand anders in. Ik heb er de voorbije jaren hard over gewaakt dat het bouwbudget niet werd overschreden. Ik wist immers dat mijn kop eraf zou gaan, mocht het budget ontsporen. En straks ga ik even hard waken over de exploitatie. Daarom gaan we het centrum trachten te verhuren aan clubs, zowel binnenlandse als buitenlandse. Veel van onze clubs gaan in de zomer op stage naar het buitenland. Waarom zouden ze dat in Tubeke niet kunnen ? Waarom zou een ploeg uit de buurt – ik denk dan aan de plaatselijke tweedeklasser – ’s avonds het synthetische veld niet gebruiken als het vrij is ? Provinciale prospectiedagen kunnen daar plaatshebben. ( Haalt een simulatie boven van een verblijf van 31 man volpension, die gebruikmaken van één veld en de kleedkamers.) Ik kom aan ongeveer 100 euro per man per dag, dat zijn concurrentiële prijzen. In een gloednieuw hotel, met goeie velden, alle faciliteiten, en met volpension lijkt me dat niet overdreven.”

De omstandigheden, we mogen hem geloven, zullen optimaal zijn. “Perfecte velden, want als daar wat misloopt, gaat mijn kop eraf, dat weet ik. Het wordt geen centrum voor de A-ploeg, maar die moet er zoveel mogelijk gaan. Zij zijn het uithangbord. Ze kunnen wel een dag of twee naar zee als de coach vindt dat ze daar nood aan hebben, maar dat zal tot het minimum worden beperkt. Maar ik maak me sterk dat er haast elke dag wel mensen bezig zullen zijn.”

Krijgt het centrum een prestigieuze naam ? Sablon : “Het centrum op zich niet, dat gaat Euro 2000 nationaal voetbalcentrum heten. We kunnen wel zoals de Fransen onderdelen een naam geven. Hun hoofdterrein in Clairefontaine heet Stade Platini. Ik heb een voorstel om het onze ook een naam te geven.” Het stade Paul Van Himst ? “Waarom niet ? Hij is voetballer van de eeuw, het lijkt me een logische keuze. Er komt ook een prachtig auditorium, dat we ook een naam kunnen geven.” Salle Michel D’Hooghe ? “Bijvoorbeeld. Er is een aantal mensen heel belangrijk geweest in dit project. De architect, Jean-Marie Flahaut, neef van de minister, die zijn schouders namens de Waalse gemeenschap onder het project zette. En ook de burgemeester van Tubeke, Raymond Langendries.”

Het organigram ligt klaar, de exploitatie staat op papier, met namen en al, er is nagedacht over ontspanning en bereikbaarheid. “Tubeke ligt op 20 km van de voetbalbond, zonder files doe je er 15 minuten over. Voor ochtendvluchten met de nationale ploeg werken we aan een oplossing via de luchthaven van Charleroi, daar hebben we een aantal voorstellen neergelegd. Op die manier vermijd je de Brusselse files. We praten met een firma over magnifieke ontspanningsmogelijkheden. Spelers van de A-ploeg gaan nu ter ontspanning tijdens afzonderingen naar de film. We gaan daar alles ter beschikking hebben, ze hoeven niet naar een zaal in de buurt. Als het bestemmingsplan voor het stuk grond dat we op grondgebied Halle kochten in orde komt, komt er zelfs een golfpractice. Het zal mooi worden, hoor, echt mooi.”

Peter T’Kint

‘We gaan daar alles ter beschikking hebben, zelfs een golfpractice.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content