Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Gui Polspoel terug op de start van de competitie.

Beginnen we bij het Europese voetbal en Lokeren, dat ei zo na stuntte bij Manchester City.

Gui Polspoel : “Jammer, die terugval, want Lokeren was vorig jaar de ploeg waarvan ik het meest heb genoten. Waaraan ligt het ? Bangoura alleen zegt niet alles, denk ik. Gretarsson en Kristinsson zijn slechts een schaduw van zichzelf meer en dat zijn toch twee dragende spelers in dat elftal. Europees lukt het dan plots wel. Omdat ze niks te verliezen hadden tegen City en al zijn sterren, terwijl ze in de competitie elke keer de match van de waarheid moeten spelen ? Ik denk dat het dat is : met een bevrijdend gevoel spelen, omdat het even niet om de punten gaat. Ik hoor dat de IJslanders ook in de interland tegen Duitsland goed speelden. Een ander geval is Baldvindsson. Met nieuwjaar al aangetrokken om Bangoura te vervangen, maar een dikke tegenvaller. En dat voor een speler waarvoor Lokeren naar zijn normen veel geld uittrok.”

La Louvière stuntte ook : 1-1 tegen Benfica en winst op Standard. Kunnen we nog wel spreken van een stunt, aangezien deze ploeg landskampioen Club Brugge in eigen huis al twee keer in de problemen bracht ?

“Leuke ploeg die ik zaterdag op Standard zag winnen. Heel georganiseerd, kan zelf het spel niet maken, denk ik, maar zit goed in mekaar. Met Mamouni en Arts staat er in het middenveld wel wat arduin, de verdediging mag er zijn en voorin lopen drie, vier jongens die goed kunnen voetballen, zoals Odemwingie en Murcy. Jongens die er snel kunnen uitkomen. Ik vrees alleen dat hun thuissupporters de pineut zijn, want La Louvière zal zijn beste wedstrijden op verplaatsing spelen. Ze gieten zeker geen beton, maar ze laten wel komen. Dat is de verdienste van Ariël Jacobs, die één van de meest onderschatte trainers uit eerste klasse is. Hier zit iets achter, hier is nagedacht over hoe je het maximale rendement uit een kern kan halen. Het tegenovergestelde van Standard, zeg maar. Voor de zoveelste keer een teleurstelling, vrees ik. Ik heb echt te doen met hun supporters. Voor één keer missen ze de start niet en toen ze nog eens drie spelers aantrokken, had je het gevoel dat dit hun jaar zou zijn. Maar sindsdien gingen ze twee keer af voor de eigen supporters, pakken ze nul op negen en scoren ze geen enkele goal. Dat vind ik affrontelijk.”

Wat vind je van Standard ?

“Er zit geen manier van voetballen achter. Kunnen Kaklamanos en Bangoura samen spelen ? Ik denk van niet, het zijn niet meteen combinerende spitsen. Wel goede koppers, die je het best vanaf de flanken bedient. Maar hun flankspelers trekken allemaal naar binnen. Dat maakt ruimte voor de flankverdedigers, maar die raken er niet, want La Louvière zette heel slim zijn twee spitsen aan de buitenkant. Dus rest de lange bal via Dragutinovic. Een verdediger met wat kopkracht heeft niets liever. Vorig jaar was het ook al zo. Ik vind dit een bijzonder lompe manier van voetballen, zo makkelijk op te vangen.”

In Gent was het crisis, maar vrijdagavond stond het plots tweede…

“Het is een vreemd kampioenschap. Anderlecht dat lijkt te freewheelen, Brugge en Genk die op wat afstand volgen, en dan vijftien ploegen die allemaal van elkaar kunnen winnen – en dat ook doen. Dat krijg je als je jaar na jaar je beste spelers moet verkopen, op de duur is het allemaal middelmaat. Bij Gent ligt het allemaal wel wat genuanceerder, denk ik. Ze willen er spektakel brengen in het licht van het grote project rond hun nieuwe stadion. Daarmee willen ze de grote sprong voorwaarts maken, een beetje zoals RC Genk. Nieuw stadion, flitsend voetbal, je verkoopt de boel uit aan de abonnees en je bent vertrokken voor een aantal jaar. Ik denk dat Genk het grote voorbeeld is van voorzitter De Witte. Omdat hij beter voetbal wil, koos hij ook voor een trainer van Ajax, vermoed ik. Maar dat alleen volstaat natuurlijk niet, je hebt ook de spelers nodig. Zet Del Bosque bij Gent : als hij de spelers niet heeft, maakt hij er ook geen Real van.”

Bij Bergen werd trainer Marc Grosjean ontslagen.

“Tja, dat is een logische gang van zaken zeker : als het slecht gaat, dan vliegt de trainer buiten. Bij Bergen is het wel een beetje speciaal, want Grosjean is een lokaal monument, vergroeid met de club. En is het dan zijn schuld dat het niet draait ? Ik denk het niet, want zoals zo vaak heeft ook hij zijn beste spelers moeten laten gaan en ik denk daarbij in de eerste plaats uiteraard aan Roussel. Maar het bestuur kan moeilijk zichzelf ontslaan, toch ?

Moeskroen lijkt weer op de goeie weg.

“Ja. Is dat het Leekens-effect, of profiteren ze van het feit dat ze hun spitsen niet kwijt zijn geraakt ? Met Beloufa en Laybutt zijn ze achterin wat versterkt. Leekens is een slimme vos, die vrij gemakkelijk een manier van spelen vindt die past bij zijn groep. Dat is geen toeval, want dat heeft hij al op meer plaatsen gedaan. Dan ben je een goede trainer. Vorig jaar was het er achterin een drama, maar nu pakken ze niet veel goals meer. Nochtans moesten ze al wat dragende spelers missen met blessures, zoals Mbo, Zewlakow en De Vleeschauwer. Er wordt af en toe wat gelachen met Georges, maar als je napluist wat hij allemaal al heeft gedaan, dan zie je dat het toch altijd stevig in mekaar zat.”

Voor Club Brugge breekt een belangrijke week aan : naar Ajax en dan naar Anderlecht.

“Ajax moet Club wel liggen, denk ik. Het zal niet zijn zoals Celta, dat Club achter de bal liet lopen. Ajax gaat voetballen, maar ook kansen weggeven. Dit Ajax is absoluut geen groot Ajax. Eén van de mindere wijnjaren, je kan niet blijven jongens verkopen en ze door goede jeugd vervangen. En die heisa rond Mendoza… Ik denk niet dat je er nog veel energie in moet steken om hem op andere gedachten te brengen. Het zegt ook wel wat over de integratie van zulke mensen als ze na al die tijd alleen nog maar Spaans spreken. Wat moet je daar dan mee ? Veel ploegen zijn in hetzelfde bedje ziek, vrees ik. En dan merk ik dat jongens die van Ajax kwamen – Quansah, Mokoena – wél allemaal Nederlands spreken.”

Trekt Club zondag met het mes op de keel naar Anderlecht ?

“Anderlecht zit in een zetel, eigenlijk is een drawtje genoeg, maar daar zullen ze niet voor gaan, want als je je tegenstander op tien punten kan zetten, deel je een enorme morele tik uit, ook al ben je amper acht speeldagen ver. Hun supporters willen ook dat ze Brugge afslachten. De sfeer zal zo hels zijn, dat Anderlecht niet zal kunnen afwachten. Hopelijk blijft alles binnen de perken van het welvoeglijke en gaan de spelers niet weer over de schreef zoals vorig seizoen. Want tenslotte zullen we het van deze wedstrijden moeten hebben, want het hele kampioenschap is van geen te best wijnjaar. Het begint hoe langer hoe meer op de Schotse competitie te lijken, met twee ploegen die in Europa in de middenmoot een woordje mee kunnen spreken, en verder allemaal grijze muizen.”

door Peter T’Kint

‘Ajax moet Club wel liggen, denk ik. Ajax gaat voetballen,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier