Maandag 29/9

Nu doet hij ook nog reclamespotjes ! Polspoel ! In de dag van Gui zitten tweeëndertig uren, dat kan niet anders. Het aantal voetbalmatchen ? Niet bij te houden. Wij zeggen u : niet bij te houden. Polspoel & Desmet, vanop Racing Genk als het moet. Jambers 10 jaar later. De Drie Wijzen. Recht van Antwoord. Mediawatcher. Columpje hier, columpje daar. Een boek over Mobutu en een over de dynastie. De onderschriften bij de pornofilms op Canal Plus, met een voorliefde voor “Oh wat is dat lekker”. En God weet wat nog allemaal. Nu dus ook al een tijdje commercials. Samen met Jean-Luc Dehaene nog wel, in een hilarische sketch, of laten we zegen : dat was de bedoeling. Polspoel en de ex-premier maken reclame voor de Vereniging voor Autisme. Die dankzij hen beiden al fors aan leden heeft gewonnen.

Dinsdag 30/9

Noël Demeulenaere in de krant : “Ik heb tot nu toe al veertien renners voor wat de Jacques-Wincor Nixdorf-Passage Fitnesswielerploeg zal zijn. Het kan wel zijn dat we die naam nog enigszins veranderen.” Graag ja. Wat dacht mijnheer Noël van Papegaaieëieöoieüierkolkbalkoortsmeetsysteemstrooklabklokreiüeioöeiëeiaagepap-Fitnesswielerploeg ? Wij horen het Michel Wuyts al zeggen.

Woensdag 1/10

‘Het duel’ is een geweldig rubriekje. Was het niet dat wij de Sport/Voetbal Magazine gratis mee pikken, wij zouden alleen al voor de quiz met een brede glimlach 2,35 euro betalen. Vandaag trekt de onderste regel onze aandacht. Score Walter Baseggio 6/9, score Gert Verheyen 4,5/9. En dan staat er ter verduidelijking bij : “Baseggio wint.” Alsof wij die conclusie niet zelf kunnen trekken. Niet veel vertrouwen in de wiskundige inzichten van zijn lezers, de Jacques. Steve Cooreman (2,5/9) tegen Davy Cooreman (8,5/9) : “Cooreman wint.” We moeten dat omdraaien. Niet meer zetten : “Baseggio wint.” Maar : “Verheyen verliest.” Dat geeft toch meer de connotatie van “Gij dommerik”. En daar is het in een goede quiz uiteindelijk om te doen.

Donderdag 2/10

De Ivorianen van Beveren moeten ook in ‘Het duel’. Ze zouden wel eens flink kunnen verrassen. Wij hebben op de RTBF een prachtige reportage gezien van hoe ze les krijgen. Eerst Nederlands. “Is dit het plafond ? Nee, dit is de muur.” Daarna geschiedenis. Over Julius Caesar en ‘De bello gallico’, wij zweren het. Merkwaardige ervaring om plotseling Boka en Kaiper en Yapi-Yapo en nog acht andere zwarten te horen uitroepen : “Gallia est omnis divisa in partes tres, quarum unam incolunt Belgae, aliam Aquitani, tertiam qui ipsorum lingua Celtae, nostra Galli appelantur. Horum omnium fortissimi sunt Belgae.”

De betrokken leraar levert voortreffelijk werk, maar wij menen hem toch op een zekere vooringenomenheid en zelfs op een lichte vorm van indoctrinatie te hebben betrapt. Wat moet een jonge Ivoriaan anders met de wetenschap dat er in het Waasland nog altijd Menapiërs wonen, ‘mais plutôt du côté de Lokeren.’

Vrijdag 3/10

In Nederland is een rel ontstaan over de docusoap rond André Hazes. De Pfaffs op zijn Hollands. Wie daar behoefte aan voelt kan in die documentaire zien hoe Hazes en zijn vrouw voortdurend ruzie maken. Zoals Nicolas en Debby, maar veel erger. Nu had André, om het goed te maken, op een dag een nieuwe terreinwagen voor zijn vrouw gekocht. U en ik zouden het proberen met een bloemetje. Helaas voor hem, en voor de producent, is nu aan het licht gekomen dat deze hele passage geënsceneerd was. Hazes hád die terreinwagen vroeger al gekocht, is nadien met de camerateams op zijn hielen weer naar de showroom gegaan om te doen alsof, en de aankoop was allerminst gebeurd om een ruzie goed te maken. “En dan ?” zal u zeggen. Hoe : en dan ? Bedrog ! Hiermee is toch klaar en duidelijk bewezen dat die docusoaps bedrog zijn. En in Nederland, land van de vader aller documentaires Bert Haanstra, wordt met zoiets niet gelachen. Een commissie is opgericht, want er wordt niet gemanipuleerd in documentaires. Zou Sam Gooris wel echt hebben overgegeven, op de cruise naar Griekenland ?

door Koen Meulenaere

‘Docusoaps zijn bedrog.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier