Door het afgelasten van de oefenpartij tegen NEC Nijmegen en de vroege rode kaart voor Club Brugge in de Coppa Sterchele, kreeg Germinal Beerschot eigenlijk geen enkele serieuze waardemeter voorgeschoteld tijdens zijn oefencampagne. Het is voor Aimé Anthuenis dan ook gissen naar de werkelijke sterkte van zijn elftal. Eén voordeel heeft de ervaren coach: de voornaamste transfers werden afgelopen winter al gerealiseerd ( Goor, Leko, De Decker).

VERDEDIGING

Silvio Proto keerde terug naar Anderlecht, waardoor Germinal Beerschot op zoek moest naar een nieuwe doelman. Die vond het in de persoon van de Macedonische international Tomislav Pacovski. In de oefenpartij tegen Club Brugge bewees hij een betrouwbaar sluitstuk te zijn. Reservedoelmannen Kristof Maes (21) en Thomas Kaminski (16) zijn wissels op de toekomst.

Voor Pacovski zijn drie van de vier posities ingevuld: de gebroeders Monteyne getrouw op de flankpostjes met aanvoerder Van Dooren als leider centraal in de defensie. Grote vraag is wie naast hem mag postvatten. Vorig seizoen wisselden Dheedene en Mitreski elkaar daar succesvol af, beiden verlieten het Kiel. Het is geen geheim dat Anthuenis er absoluut nog een echte centrale verdediger bij wil. Ondertussen schonk Wamfor – eigenlijk een middenvelder – daar het meeste voldoening. Ook De Man of Svetlicic kunnen er uit de voeten, maar zijn allebei (te) blessuregevoelig.

MIDDENVELD

Op het middenveld heeft Anthuenis keuze te over. In principe wordt er uitgegaan van een 4-4-2 met de flankmiddenvelders iets hoger geposteerd dan de centrale middenvelders. Leko wordt naast De Decker centraal gezet omdat de Kroaat daar beter zijn lange bal kan uitspelen. Op de flanken krijgen Goor en FarisHaroun – met meer dan tien goals was hij dé man van de voorbereiding – hun kans. Met het verschil dat Goor tegen de zijlijn kleeft en Haroun vaak naar binnen trekt om centraal voor doel te verschijnen. Op die manier maakt hij op de rechterflank ruimte voor de mee oprukkende Martijn Monteyne.

Indien nodig kan de ploeg overschakelen naar een 4-2-3-1 of 4-3-3, met Cruz in de ploeg. Op rechts of links liggen in deze opstelling ook kansen voor Dosunmu, in wie Anthuenis vooral een flankaanvaller ziet. Afwachten hoeveel speelminuten er dan nog overschieten voor de talentvolle jongeren Rits, Geurden (ex-Genk) en Mauro. Kind van de rekening lijkt alvast Osei Gyan King te worden.

AANVAL

Samen met Malki moet aanwinst MacDonald straks een gevreesd aanvalsduo vormen. De verschroeiende snelheid van MacDonald in combinatie met de nooit aflatende Malki zal veel verdedigers een punthoofd bezorgen. Bovendien bewezen beide spitsen in het verleden makkelijk de weg naar doel te vinden. Die efficiëntie voorin moet Germinal Beerschot in staat stellen ook wedstrijden te winnen die het ondergaat. De alternatieven in de aanval zijn in feite geen alternatieven: zowel Munyaneza als Kpaka mag vertrekken. De van Standard overgekomen Cornet (18) is nog te groen, net zoals de recentelijk aangetrokken Congolese straatvoetballer Bavon Tshibuabua (18). Een bijkomende spits zou daarom geen overbodige luxe zijn. Liefst iemand met kopbalsterkte, want dat ontbreekt in het offensieve compartiment.

CONCLUSIE

Germinal Beerschot beschikt over een ervaren en uitgekookt elftal, dat op elk moment kan toeslaan. Enige probleem van Anthuenis, dixit hijzelf, is dat hij over te veel jongens beschikt die graag veel aan de bal komen en te weinig over echte balafpakkers. In de offensieve omschakeling loopt het met de aanwerving van de snelle MacDonald in combinatie met de infiltraties van Haroun heel lekker, in de defensieve omschakeling blijkt de ploeg evenwel nog niet genoeg in blok te verdedigen. Een bijkomende centrale verdediger is een must.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier