Is de eis dat een hoofdtrainer van een Belgische eersteklasser een Pro Licence-diploma moet hebben een doekje voor het bloeden ? Sporting Lokeren Oost-Vlaanderen ging vorige week op zoek naar zo’n diplomahouder omdat hoofdcoach Willy Reynders niet over zo’n papiertje beschikt en kwam uit bij Paul Degenaers, gewezen assistent op Antwerp en GBA en dit seizoen kort aan de slag als assistent van Henk Houwaart bij het Cypriotische Limassol. Officieel is deze sympathieke man ‘supervisor van de technische staf’, maar aangezien hij tijdens de week in Antwerpen werkt, zal Dege- naers in de praktijk de komende acht wedstrijden niet veel meer superviseren dan de tactische aanpak van Willy Reynders tijdens de matchen.

Het diploma werd destijds verplicht door de bond om de eigen trainersopleiding te valoriseren en om ergens een garantie te hebben dat er bij onze eersteklassers professioneel zou worden gewerkt. Maar Belgische eersteklassers zouden geen echte Belgen zijn, mochten ze geen achterpoortje vinden. En dus werken er inmiddels al drie hoofdtrainers ( Mark Brys bij GBA, Peter Voets bij STVV en WillyReynders bij Lokeren) zonder diploma. De verplichting werd omzeild door er een gediplomeerd assistent naast te zetten. In Limburg is dat Vince Briganti, in Antwerpen Jean-Pierre Haverhals en nu dus Paul Degenaers in Oost-Vlaanderen.

De Brusselse tanden van Frans Masson, hoofd opleidingen bij de bond, knarsen : “Op deze manier is het een farce aan het worden. Laat ons zeggen dat we in een overgangsfase zitten en dat we dit nog even tolereren, maar niet veel langer. Als we zoiets verplicht maken, is dat vanuit een kwaliteitsstandpunt. Niet dat ik het werk van die mensen zonder diploma in vraag stel, maar op deze manier heeft het allemaal weinig zin. Er moet dringend werk worden gemaakt van het statuut van de trainer, met loonnormen en dergelijke. Zoals in Frankrijk, waar dit niet waar zou zijn.”

Het gekke is dat eind vorig seizoen Degenaers, die het bezit van het dure diploma financieel wilde valoriseren, net daarom plaats moest maken bij GBA. Degenaers : “Het beschermen van het diploma en het statuut van de trainers, dat is een andere discussie, ja. Dan kom je uit bij de essentie van de zaak. Misschien moet daar ook maar eens dringend werk van gemaakt worden. Intussen ben ik blij dat ik weer aan de slag kan. Dat avontuur in Cyprus duurde maar kort, want niks was er geregeld. Daarom was ik al in september terug. Voorlopig doe ik dit alleen in het weekend, omdat ik sinds nieuwjaar weer voltijds werk, maar wie weet opent dit deuren.” (PTK)

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier