Hoge Europese verwachtingen Louis van Gaal zijn niet haalbaar voor Ajax-trainer Ronald Koeman.

Mocht Ajax nog de illusie koesteren aansluiting te vinden bij de Europese top, dan vervloog die hoop op een ontluisterende avond in München. Na de 4-0-afstraffing te-gen Bayern vond Ronald Koeman dat de clubleiding, met name technisch directeur Louis van Gaal, te hoge verwachtingen koestert voor zijn elftal, dat volgens hem ervaring, klasse en evenwicht mist. Het ergerde Koeman ook dat spelers geen kritiek verdragen. Hij stuurde aan op een gesprek en – eventueel – rigoureuze maatregelen. “De laatste weken ga ik niet meer met plezier naar mijn werk”, zo liet de oud-international optekenen na de zware pandoering.

Ronald Koeman kreeg na een gesprek met de voltallige directie, voorzitter John Jaakke en commissaris Klaas Nunninga zijn zin. De Europese doelstellingen van dit seizoen werden bijgesteld : de clubleiding van de Amsterdammers neemt genoegen met het overwinteren in een Europese competitie. Met een derde plaats in de eerste ronde van de Champions League, die een plaats in de Uefacup oplevert, is het Europese seizoen zodoende al geslaagd. Aanvankelijk stond de tweede ronde van de Champions League voorop. “Mede gezien het afketsen van de transfer van Arouna Koné werd gezamenlijk besloten onze objectieven aan te passen”, stelde Ajax.

De aanpassing lijkt een overwinning voor Koeman. Hij kon zich al langer niet vinden in de verwachtingen van Louis van Gaal, die bij de competitiestart de halve finale in de Champions League als mogelijkheid naar voren schoof. Ajax ontkende verder dat er tussen beide heren een verschil van mening bestaat. “Het is goed dat de horloges gelijk gezet zijn”, liet Arie van Eijden weten op de website.

De Nederlandse media denken daar anders over. Tussen Van Gaal en Koeman bestaat er al langer een speltechnische verwijdering. Waar Van Gaal de huisstijl propageert (de heilige 4-3-3), wijkt Koeman soms van dat systeem af met een 4-4-2 of 4-5-1. Het zorgt ervoor dat de spanningen alleen maar toenemen in de ArenA. (FV)

Foppe de Haan wordt ereburger van Heerenveen. De bondscoach van Jong Oranje treedt daarmee in de voetsporen van Abe Lenstra, wie in 1965 die eer te beurt viel. – Feyenoord zet vaart achter de naturalisatie van de Ivoriaan Salomon Kalou. – Phillip Cocu, Arjen Robben en Ruud van Nistelrooy maken deel uit van de 21-koppige selectie voor de WK-kwalificatieduels tegen Macedonië en Finland. Ajax-doelman Maarten Stekelenburg (knie) werd vervangen door debutant Edwin Zoetebier (PSV). – AZ brak het contract van de Deense spits Kenneth Perez (30) open tot 2007. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kalou (Feyenoord) 8 goals ; 2. Kuijt (Feyenoord), Van de Haar (FC Utrecht), Vennegoor of Hesselink (PSV) 6 goals

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier