ONZE MENING

Stijn Stijnen vond het maar niks, dat William Dutoit door de geboorte van zijn zoontje op 19 december niet tussen de palen stond bij RC Genk-STVV, maar dat moet zowat de enige opmerking zijn geweest die de 27-jarige keeper van de Kanaries in zes maanden eerste klasse te slikken kreeg. Voor de rest niks dan lof voor de prestaties van de Fransman, die flirtte met Standard en Yannick Ferrera. Niet dat het altijd grote liefde was tussen de speler en zijn ex-coach. Dutoit, onlangs in een interview met dit blad: ‘Weinig mensen weten dat Ferrera in het begin twijfels had over mij. Ik was niet zijn eerste keuze en daardoor was onze relatie behoorlijk turbulent. We zijn elkaar zelfs een paar keer in de haren gevlogen. Met de tijd hebben we elkaar leren appreciëren. Al heb ik bewust een zekere afstand bewaard. Sinds hij naar Standard is vertrokken, zijn we dichter naar elkaar toe gegroeid.’

De doelman van STVV en de doelman van competitieleider AA Gent ontlopen elkaar amper. Matz Sels is niet de minst gepasseerde keeper in eerste klasse, maar hij onderscheidde zich de voorbije maanden wel, zowel nationaal als internationaal. Nummer drie is de doelman van competitierevelatie KV Oostende. Opvallend: de minst gepasseerde doelman ( Proto) staat pas op vier, de doelman van Club Brugge (straks de nummer twee bij blauw-zwart, want Ludovic Butelle, de doelman van de Franse revelatie Angers komt niet naar België voor een plaats op de bank) slechts op zeven en die van Standard vallen zelfs beiden uit de top tien. Vandaar de geruchten rond Dutoit.

HET OORDEEL VAN DE KENNER

Wim De Coninck heeft 364 wedstrijden in eerste klasse voor SV Waregem en Antwerp op zijn teller staan. Later was hij nog invallersdoelman van AA Gent, Anderlecht en Eendracht Aalst. Hij was ook derde doelman op het EK in 1984. ‘Sels hoort bovenaan te staan, hij is de beste keeper van België, al is het moeilijk om prestaties van doelmannen te vergelijken. Daarvoor moet je er meer cijfers bij halen, het aantal tegendoelpunten, de reddingen.. Maar Sels lijkt mij de meest atletische, de snelste, de breedste. In de Champions League heeft hij ook getoond wat hij kan, in elke wedstrijd kwam hij nadrukkelijk naar de voorgrond. Matz heeft in Gent veel progressie geboekt. Vanhaezebrouck is zeer veeleisend voor een keeper, de openingen bij het uitvoetballen met links én rechts moeten perfect zijn. Acht goeie ballen op tien zijn niet voldoende. Proto en Gillet zijn ook goeie keepers, maar het is al een tijdje geleden dat er nog internationals uit de Jupiler Pro League in de nationale ploeg komen. Voor mij past Sels in dat rijtje, als nummer 3. Hein toont hem veel beelden van ManuelNeuer. Als je toch vergelijkt, ben je beter af met een vergelijking met de beste.

‘Dutoit bovenaan is verrassend, en ook weer niet. Een goeie doelman, die nu wel een beetje wordt gehypet. In het begin waren er wat twijfels. Met zijn 1,83 meter is hij ook wat klein, maar hij lijkt groter. Hij begon sterk aan de competitie, met goeie prestaties tegen Club Brugge en later ook tegen Genk, en die lijn trok hij door. Maar om nu te zeggen dat hij beter is dan Ovono of Proto? Gelijkwaardig met Bruzzese, dat wel. Hij is snel, durft veel en is atletisch. Zijn snelheid past uitstekend bij het kunstgras van Stayen, hij lijkt wel een zaalvoetbalkeeper. Maar altijd op gras én bij een topclub, dat wil ik nog zien. Hij lijkt me mentaal wel sterk, ze krijgen er vier om de oren in Waregem, maar de week erna presteert hij sterk tegen Standard.

Riou en Van Langendonck mogen wat mij betreft ook in de top tien staan. Ze hebben beiden een goed half jaar achter de rug. Want dat is toch opvallend: zelfs al staat hun ploeg onderin en slikt ze af en toe een pandoering, er was nooit sprake van het vervangen van de doelman. De tijd dat meewarig werd gedaan over Franse keepers is voorbij. Wat aanvankelijk nog tegen Riou sprak, was zijn leeftijd ( de Fransman wordt op 22 januari 36, nvdr), maar hij heeft toch wat bewezen. Van Langendonck heeft dan weer een metamorfose ondergaan. De twijfelende doelman van Beerschot is een goeie keeper bij Westerlo geworden. Het cliché dat je niet zakt met een goeie keeper kan hierbij misschien naar de prullenmand.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier