Er worden dit seizoen opvallend veel goals gemaakt.

Het is een kwarteeuw geleden dat de teams in de Spaanse Liga even trefzeker waren als dit seizoen. Tot nu werden er immers gemiddeld 2,83 doelpunten per wedstrijd gemaakt. Het is van het seizoen 1983/84 geleden dat dit cijfer nog hoger lag (3,08). Een en ander is grotendeels te danken aan het feit dat FC Barcelona dit seizoen goed bij schot is. Het killersinstinct van SamuelEto’o, die veel steun krijgt van LionelMessi, ThierryHenry en andere teamgenoten, maakt van het team van PepGuardiola met gemiddeld 3,06 doelpunten per wedstrijd de productiefste ploeg van Europa, gevolgd door het verrassende Duitse Hoffenheim (2,47). De Catalanen zijn trouwens geschiedenis aan het schrijven, want het is van het seizoen 1950/51 geleden dat ze offensief nog zo sterk uit de startblokken schoten. Toen scoorden ze onder leiding van FernandoDaucik 41 doelpunten in de eerste elf wedstrijden. Ook dat is in Spanje echter nog geen record, want in 1930/31 trof Athletic Bilbao in de eerste elf wedstrijden liefst 49 keer raak. Als Barça echter het huidige ritme kan aanhouden, mag het hopen op het einde van het seizoen twee records te breken. Dat van Real Madrid, dat het seizoen 1987/88 afsloot met 107 goals in 38 wedstrijden of gemiddeld 2,84 per match, en het eigen clubrecord, dat met 102 goals in 38 wedstrijden (2,43 gemiddeld), dateert van 1996/97 met SirBobbyRobson als trainer op de invallersbank en de Braziliaanse scoremachine Ronaldo tussen de lijnen.

Individueel gooit Eto’o, die nochtans deze zomer op het punt stond de club te verlaten, hoge ogen. Na tien wedstrijden had hij al 13 keer gescoord en nu staat zijn totaal op 15, amper eentje minder dan heel vorig seizoen. Tegen Real Valladolid scoorde hij zelfs voor het eerst in zijn carrière vier keer in één wedstrijd. Als hij het huidige ritme aanhoudt, kan hij zijn persoonlijke record van 26 goals in één seizoen breken. Misschien mag hij zelfs dromen dat hij Hugo Sánchez, de Mexicaan van Real Madrid die in het seizoen 1989/90 liefst 38 keer raak trof, van de troon zal kunnen stoten.

Lassana Diarra (23), de Franse verdedigende middenvelder van Portsmouth, stapt wellicht over naar Real Madrid. De Britse club verklaarde zich akkoord met het bod van 21 miljoen euro dat de Koninklijke op de international deed.

FC Sevilla, dat zowel in 2006 als in 2007 de UEFA Cup won, en vorig seizoen deelnam aan de CL, overleefde dit keer de poulewedstrijden van de UEFA Cup niet. Het werd in de poule met Standard uitgeschakeld door Sampdoria. Doelman Andrés Palop kon dit keer dus niet in extremis de meubelen redden. Hij stak trouwens niet onder stoelen of banken dat hij het moeilijk had met de opmerkingen van zijn trainer Manolo Jiménez.

Racing Santander werd eveneens uitgeschakeld, maar hield dankzij de tv-rechten toch een mooie winst over aan zijn allereerste optreden op het Europese toneel.

Vagner Love (24) zou een overstap naar Real Madrid wel zien zitten. De Braziliaanse spits van CSKA Moskou blijft herhalen dat zijn voorkeur uitgaat naar de Spaanse hoofdstad, hoewel hij enkel op concrete interesse mag rekenen van Everton.

Yuri Zhirkov (20), de energieke linkerflankspeler van CSKA Moskou, kan naar Barcelona.

Adriano Ferreira, een Braziliaanse spits van Internacional Porto Alegre wordt een halfjaar verhuurd aan Málaga.

Deportivo La Coruña wil zijn verdediger Manuel Pablo, die in januari 33 wordt, vragen om in te leveren.

Valencia kampt naar verluidt met grote financiële problemen en zou zich wel eens genoodzaakt kunnen zien om zijn twee kroonjuwelen, David Villa en David Silva, tijdens de winterstop van de hand te doen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier