De nieuwe coach Philippe Saint-Jean heeft de duidelijke opdracht gekregen om van Bergen een vaste waarde te maken in de eerste klasse, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan nu met Adriano Duarte, Benjamin Nicaise en Wilfried Dalmat drie vaste waarden vertrokken zijn en er dit seizoen vier ploegen degraderen. In de voorbereiding zette Bergen echter een aantal overtuigende prestaties neer. De zeges tegen Club Brugge en Lens geven aan dat de ploeg goed in elkaar zit en dat het 4-3-3-systeem, dat in de meeste gevallen gehanteerd zal worden, tot mooie resultaten kan leiden.

VERDEDIGING

Frédéric Herpoel had vorig seizoen maar enkele dagen nodig om zich op te werpen tot de nieuwe grote baas van de kleedkamer. Hij keepte nog even goed als in zijn periode bij Gent en leverde zo een aanzienlijke bijdrage tot het in extremis verzekerde behoud. Uiteraard staat hij niet ter discussie. Een andere ervaren krijger, de 30-jarige Roberto Mirri, die sinds 2004 bij Bergen speelt, nooit spectaculair uit de hoek komt, maar wel efficiënt is, zal helpen het slot op de deur te houden. Centraal naast hem lijkt de jonge Ludovic Buysens ook erg betrouwbaar, mede door zijn grote gestalte. Nieuwkomer Ivica Dzidic zou ook een positie centraal achterin kunnen opeisen, maar hij is momenteel out als gevolg van een blessure. Voorts kan Kevin Hatchi daar ook altijd depanneren. Fadel Brahami, die sinds zijn komst naar België, meer bepaald bij La Louvière, zowat op alle posities speelde, lijkt nu, nadat AlbertCartier hem daar vorig jaar posteerde, een vaste stek te hebben gevonden als rechtsachter. Steven De Pauw is mogelijk een alternatief, maar omdat hij zich al twee keer blesseerde, kan hij nog niet worden beoordeeld. Ook voor die positie kan Hatchi een wisseloplossing zijn. Door die vele mogelijkheden op rechts is de nochtans rechtsvoetige Frédéric Jay verplicht op links te spelen, waar Francesco Migliore tijdens de zomermaanden mooie dingen liet zien. Bergen blijft ondertussen wel op zoek naar een echte linksback.

MIDDENVELD

Het vertrek van Nicaise is zeker een groot verlies, omdat hij met zijn inzet en doorzettingsvermogen de anderen op sleeptouw kan nemen. Ook Hocine Ragued heeft een wat agressieve speelstijl, maar heeft minder persoonlijkheid. Met David Fleurival, die in de oefenwedstrijden aardig voor de dag kwam, trok Bergen trouwens nog een gelijkaardige speler aan, en ook Antti Okkonen kan zowel in de verdediging als in de rol van verdedigende middenvelder spelen. Ook Jérôme Vanderzijl, die we nog niet konden beoordelen, komt voor die positie in aanmerking. In de rol van aanvallende middenvelder blijft Bergen rekenen op Alessandro Cordaro. Mocht hij vertrekken, zoals geregeld wordt geopperd, dan houdt de club als vervanger voor hem de jonge Cédric Collet achter de hand, hoewel die natuurlijk nog de eerste klasse moet leren kennen. Ook de vorig seizoen vaak geblesseerde Romeo Séka-Affessi zou eventueel de lijnen kunnen uitzetten.

AANVAL

In de voorbereiding scoorde Bergen erg vlot, niet in de laatste plaats via de van Lierse overgekomen Mustapha Jarju, die wel eens zou kunnen uitgroeien tot de revelatie van het seizoen. Ook Moussa Gueye, een onbekende speler die Bergen ging halen bij Brussels, liet af en toe mooie dingen zien. En als Mohamed Dahmane met zijn gedachten bij Bergen blijft en niet om de haverklap van een nieuwe transfer droomt, dan zitten de rood-witten in het offensieve compartiment gebeiteld. En dan houden ze ook nog Kevin Oris, een perfecte kopie van Cédric Roussel (die overigens ook nog niet weg is), en de vorig seizoen langdurig geblesseerde Mohamed Amroune, achter de hand.

CONCLUSIE

Het ziet er voorlopig naar uit dat de spelers de principes en ideeën van Saint-Jean goed hebben opgepikt. Maar Bergen moet koste wat het kost een slechte start zoals vorig seizoen vermijden, want een mirakel zoals Cartier er vorig jaar een verwezenlijkte, zal niet al te vaak voorkomen. Misschien is de kern iets te beperkt om een plaatsje in de linkerkolom te viseren, maar dat is ook niet echt de ambitie. Met een plaats bij de eerste 14 zal Bergen van een geslaagd seizoen kunnen spreken.

door pierre danvoye

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier