John van Loen, zeven keer international, voetbalde voor FC Utrecht, Roda JC, Anderlecht (landskampioen in ’91), Ajax (UEFA Cup in ’92), Feyenoord (landskampioen in ’93, bekerwinnaar in ’94), Sanfrecce Hiroshima (Japan) en Apoel Nicosia (Cyprus). De boomlange spits scoorde in het seizoen 1990/91 voor Anderlecht maar drie keer en werd als ‘lantaarnpaal’ nogal verguisd, door televisiecommentator Rik De Saedeleer voorop (“Er werd zelfs een verzoeningsgesprek georganiseerd, maar twee dagen later begon hij weer”), maar Anderlecht, Brussel en België zitten nog steeds diep in zijn hart.

“Sportief maar ook privé: we woonden heel graag in Sint-Pieters-Leeuw, mijn zoon werd er geboren net voor we kampioen werden … Een heel leuke spelersgroep ook, na een moeilijk begin ben ik goed teruggekeerd, ik wilde er eigenlijk niet weg. Maar toen kwam Johnny Bosman en wilde Ajax mij. Beenhakker haalde mij over de streep. Maar we komen nog steeds heel graag in België, in Antwerpen vooral.”

Hij werd zelfs bijna trainer van FC Antwerp. “Ze zeiden dat ze niet veel konden betalen, maar daar ging het mij niet om. De club koos evenwel voor die Schot ( Colin Andrews, nvdr). Jammer. Ik speelde trouwens op Antwerp mijn eerste wedstrijd met Anderlecht, 2-1 verloren.”

Eerder had Lommel United, ook aangebracht door zijn manager Rob Janssen met wie hij al zijn hele leven werkt, dan weer voor Franky Van der Elst gekozen. Zuchtend: “Weer net niet. Ik had bijvoorbeeld ook al eens vier gesprekken met FC Den Bosch, en dan koos men weer voor een ander.” En hij wil zó graag. “Het wachten duurt nu wel lang, na meer dan een jaar, zelfs mijn vrouw wordt het nu ook wel een beetje zat, dat ik hele dagen thuiszit. ( lacht) Ik wil echt alles aanpakken. Ik wil gewoon weer elke dag op het veld staan.”

En België zou heel leuk zijn. “Ik word in ons favoriet Italiaans restaurant in Antwerpen nog vaak herkend: ‘Ik ken jou van ergens … John van Loen? Het Strijkijzer! De Rode Baron! De Vuurtoren!’ ( lacht) Een mooi voetballand ook. Ik ben niet de trainer die lange ballen naar voren wil. Ik kijk elke zaterdagavond met plezier op televisie naar het Belgisch voetbal, vanuit mijn bed vaak. Ik ga er dolgraag aan de slag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier