Dollemannen in Jan Breydel

Michel Preud'homme © BELGAIMAGE

Een strafschop op speeldag 2 van PO1 thuis tegen Charleroi: meer was er voor Club Brugge niet nodig om collectief door het lint te gaan. Het leek wel alsof hen het allergrootste onrecht was aangedaan dat een mens maar kan bedenken toen ref Luc Wouters naar de stip wees.

Met verbazing zit je het schouwspel te aanschouwen. Volwassen mensen die helemaal over de rooie gaan omdat ze een niet eens zo onterechte penalty tegen krijgen. Want ho maar, dit zou eens beslissend moeten blijken in de eindafrekening. Dan zullen ze het ongetwijfeld verspeeld hebben op die vermaledijde 8 april. De hand in eigen boezem steken zit er blijkbaar niet in. Dat de ploeg in 90 minuten tegen een zwak Charleroi amper iets kon klaarmaken, wordt voor de gein vergeten. Dat bij Wesley alweer (remember zijn elleboogstoot tegen Kara) het licht uitging na een slag op Clinton Mata, weten ze ook al niet meer in het Brugse. Gent dat in de reguliere competitie een strafschop wordt onthouden in Jan Breydel na een duw van Stefano Denswil? Nooit gebeurd.

Michel Preud’homme ging als een dolleman tekeer. Zijn notitieboekje smakte hij tegen de grond. Er werden krachttermen richting Wouters geslingerd. Dat hij niet naar de tribune is gestuurd, mag gerust een godswonder heten.

De voormalige topkeeper is sinds zijn trainerscarrière een karikatuur van zichzelf geworden. Niets blijft nog over van dat aura van ’s werelds beste keeper. Die wereldmatch in Orlando tegen Nederland? Enkel die clowneske vertoningen langs de zijlijn staan nog op de mensen hun netvlies.

Kinesist Jan Van Damme werd zelfs naar de tribune verwezen. Zó fel moet hij tekeer gegaan zijn tegen het arbitrale korps. Niet dat het ons verbaast. Van Damme zit zich al seizoenenlang te misdragen langs de zijlijn. Hij is altijd de eerste die opveert bij een discutabele fase. Laakbaar gedrag dat nog veel te weinig bestraft wordt. Enkele dagen later zou blijken dat hij de vierde ref zelfs een duw zou hebben gegeven. Waar gaat dit allemaal nog over?

Het kwalijke is dat het verder gaat dan enkel de technische staf. Uiteraard heb je het schuimbekkende Jan Breydelstadion. In dat opzicht moet je Wouters een pluim geven dat hij het aandurfde om een penalty te fluiten in het voordeel van Charleroi. Geen stadion dat zo’n druk en invloed uitoefent op een ref als Jan Breydel. Daarnaast heb je nog Guillian Preud’homme. Zoon van. De jongste telg van de Preud’hommefamilie vond het blijkbaar nodig om op Twitter een zinspeling op omkoping te maken. Hij tweette een paar geldzakjes meteen na afloop van de wedstrijd. Het kan schijnbaar allemaal.

Het zorgt er allemaal voor dat de ‘gunfactor’ voor Club Brugge zeer laag komt te liggen bij de neutrale toeschouwer. Je zou nochtans verwachten dat de meeste frustratie er nu wel uit is, na die langverwachte titel vorig jaar. Niets blijkt minder waar. Het lijkt zelfs erger dan ooit. En er volgen nog zeven speeldagen…

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

MILAN VERVAECKE, DESSELGEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier