Voor de voorzitter van Bergen is het de derde keer in tien jaar tijd dat hij naar eerste klasse stijgt.

De testmatch tegen Waasland-Beveren, dat was toch Russische roulette?

Domenico Leone: “Inderdaad. We wisten dat we hen in de competitie en de eindronde nooit hadden kunnen kloppen. Maar in de testmatch hebben we het beslissende doelpunt gemaakt op het goeie moment, vier minuten voor affluiten. In de verlengingen zouden we het niet overleefd hebben. Onze spelers waren het meest uitgeput.”

Kent u Peter Vandenbempt?

“Wie? Nee!”

Dat is een gezaghebbende Vlaamse sportjournalist die de dag na de promotie van Bergen al meteen sterke twijfels had bij de toekomst van de club. Zijn vraag was: zal Bergen nu eindelijk een stabiele club worden of zal het een circus blijven?

“Over het verleden wil ik niet meer spreken. Ik heb mijn zekerheden: we zijn nooit beter gewapend geweest voor eerste klasse dan nu. Promoveren was dan ook onze doelstelling van het seizoen. We zullen nu ook niet meer de fouten maken die we in het verleden gemaakt hebben.”

Maar wat is nu uw antwoord op de vraag van Vandenbempt?

“Dat hij zelf de club komt besturen in mijn plaats.”

Nog volgens Vandenbempt heeft eerste klasse Abbas Bayat verloren maar kan u zijn opvolger worden.

“Geen commentaar.”

Enerveert het u als men u vergelijkt met Bayat?

“Geen commentaar. Ik weet één ding: de dag dat wij gepromoveerd zijn, hebben 10.000 personen mijn naam gescandeerd op de Grote Markt van Bergen. Wie was de eerste persoon die de fans op de schouders genomen hebben na de testmatch? Dat was geen speler of de trainer, maar ik! Op spandoeken stond: bedankt voorzitter. Dus die Vlaamse journalist kan zeggen wat hij wil. Hij had misschien liever gehad dat Waasland-Beveren zou promoveren naar eerste? Dan zou eerste klasse bestaan uit veertien Vlaamse clubs, één Brusselse en Standard om Wallonië te vertegenwoordigen? Ik heb hem verder niets te zeggen.”

U zegt dat u niet meer de fouten uit het verleden zal maken. Welke lessen hebt u getrokken?

“Ik ga de volgende drie fouten niet meer begaan: (1) mensen vertrouwen, op sportief niveau, die het niet verdienen; (2) spelers overbetalen – een speler die geen honger heeft, loopt niet meer op het veld; (3) een trainer nemen die niet goed genoeg is of die alleen maar naar Bergen komt voor het geld.”

Is er overigens al een profiel voor de nieuwe trainer van Bergen?

“Het profiel van Dennis van Wijk vind ik op dit moment uitstekend. Kijk naar Albert Cartier. Hij is een half seizoen bij ons geweest om ons te redden. Hij heeft zijn werk gedaan, maar toen hij vertrokken is, was er geen ploeg meer. Sommige trainers zijn geschikt voor een bepaalde opdracht. En andere coaches zijn er voor de langere termijn, zoals Ariël Jacobs bij Anderlecht. Van Wijk is nu de juiste persoon voor Bergen, maar in voetbal gooit men tegenwoordig meer trainers buiten dan men er houdt, hé.”

Inderdaad: in vijf jaar eerste klasse heeft u ongeveer twee trainers per seizoen gehad.

“Pardon? Dat weet ik niet.”

U wil in de toekomst toch minder veranderen van coach?

“Ik hoop het. Als het goed gaat, is de trainer de koning. Als het niet goed gaat, moet je bijsturen.”

DOOR PIERRE DANVOYE

“Dat Vandenbempt zelf de club komt besturen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier