Half november nog stonden Palermo en Inter zij aan zij bovenaan de rangschikking in de Serie A. De zege van Inter in de rechtstreekse confrontatie veranderde dat. Intussen heeft met nog één wedstrijd te gaan in de heenronde Inter al dertien punten voorsprong op de Siciliaanse club. De voornaamste belager voor de titel is nu AS Roma.

Als enige eersteklasser verloor Inter nog geen competitiewedstrijd. Zijn elf laatste wedstrijden won het. Maar drie keer moest het met een gelijkspel genoegen nemen. In 2004/05 bleef Inter zelfs 25 competitiematchen ongeslagen : daar zaten toen wel zestien gelijke spelen tussen. Alleen AS Roma scoorde (twee goals) meer, niemand incasseerde minder tegendoelpunten. In competitie stelde trainer Roberto Mancini drieëntwintig spelers op : twintig buitenlanders en drie Italianen : Materazzi, Toldo en Grosso.

De enige opdoffer was de nederlaag tegen Sporting Lissabon in de Champions League, maar die misstap zette Inter snel recht, zodat het nog kans maakt om drie prijzen te winnen. Liefst de lands- titel waar de club al sinds 1989 op wacht. De titel die Inter afgelopen seizoen cadeau kreeg na het aftrekken van de punten van Juventus, telt voorzitter/eigenaar Massimo Moratti niet echt mee. Zo’n titel zou Roberto Mancini wiens contract afloopt aan een nieuwe verbintenis helpen. Sinds Mancini in 2004/05 trainer werd van de blauw-zwarten, won hij op het veld twee Italiaanse bekers en een supercup. De 43-jarige coach die al een paar keer in vraag werd gesteld in eigen huis (onder meer toen Moratti even aan Fabio Capello als nieuwe trainer dacht) relativeert zijn eigen inbreng : “Soms heb je als trainer een uitstekend idee, maar als de uitwerking daarvan niet resulteert in een zege, maar in een nederlaag, stelt dat niets voor.” Zijn eigen verdienste noemt Mancini “dat ik er in geslaagd ben mijn winnaarsmentaliteit op alle spelers over te brengen, ook degenen die niet altijd de hele wedstrijd spelen.”

Tot die laatste categorie hoort ook de Portugees Luis Figo, van wie even sprake was dat hij deze maand al naar Al Ittihad in Saoudi-Arabië zou verhuizen. Die transfer gaat door, maar pas na dit seizoen. Mancini : “Ook ik was kwaad toen Eriksson me op de bank of in de tribune zette, maar uiteindelijk had ik op het veld nog een groot aandeel in de titel die Lazio won. Op zijn 34ste kan Figo niet meer alle wedstrijden spelen, maar als kampioen kan hij nog altijd het verschil maken, ook al staat hij maar een half uur op het veld.”

Vorige week overleed op 67-jarige leeftijd de polyvalente verdediger Sandro Salvadore. Die arriveerde samen met de jonge Giovanni Trapattoni bij Milan en debuteerde er in de Serie A in 1958/59. Drie jaar en twee titels later verhuisde hij naar Juventus, waar hij tot zijn afscheid in 1974 nog eens drie keer kampioen werd. Salvadore was 36 keer internationaal, werd in 1968 met Italië Europees kampioen en nam deel aan de wereldbekers ’62 en ’66.

Bij AS Roma vervangt de 27-jarige Francesco Tavano in de spits Vincenzo Montella, die voor zes maanden uitgeleend is aan Fulham. Tavano maakte de voorbije twee seizoenen telkens negentien goals met Empoli en stapte afgelopen zomer over naar het Spaanse Valencia. Die overstap werd geen succes, hij speelde er maar drie competitiewedstrijden en scoorde niet.

Voor Palermo’s Braziliaanse spits Amauri (26) zit het seizoen er op, na een operatie aan de rechterknie. Amauri kwam in augustus over van Chievo. Een vervanger wordt niet aangetrokken. Voorzitter Maurizio Zamparini gelooft in de 25-jarige Andrea Caracciolo die dit seizoen driehonderd minuten speelde over tien wedstrijden maar niet scoorde.

Deze week worden de heenwedstrijden voor de kwartfinales van de Italiaanse beker afgewerkt : Empoli-Inter, AS Roma-Parma, Sampdoria-Chievo en Milan-Arezzo. De terugwedstrijden gaan volgende week door.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier