Voorzitter Roger Lambrecht beseft goed dat zijn club voor een cruciaal seizoen staat. Na de twaalfde plaats van vorig jaar wil hij absoluut een plaats bij de laatste vier vermijden. Hij mikt op de onderkant van de linkerkolom – zich snel tussen plaats zeven tot tien nestelen – en hoopt op het toverstokje van Georges Leekens. Geen evident gegeven, want de kern werd teruggebracht tot 19 spelers en aangevuld met zes jongeren uit de eigen opleiding. Leekens dringt nog sterk aan op versterking, vooral op de linkerflank, omdat hij weet dat een verdere kwaliteitsinjectie nodig is om een rol van betekenis te kunnen spelen.

VERDEDIGING

Leekens gaat altijd uit van een stevige defensieve organisatie. Met de Ivo-riaanse doelman Boubacar BarryCopa‘ kan hij op dat vlak op beide oren slapen, want de frivoliteiten en onnozele nummertjes blijven achterwege.

Centraal achterin is aanvoerder Olivier Doll met zijn ervaring een belangrijke schakel. Communiceert en stuurt goed, heeft nog altijd een stevige voet in de duels en blijft een bikkelaar. De Israelische centrale verdediger Avi Strul krijgt de zware taak om het vertrek van publiekslieveling João Carlos Pinto Chaves – die na vier jaar een nieuwe uitdaging nodig had en voor RC Genk koos – op te vangen. Hij is rechtsvoetig, speelt veelal op links centraal en gebruikt gemakkelijk de lange bal. De vraag is echter hoe hij zal omgaan met een hogere snelheid van uitvoering.

Op rechts is Frédéric Dupré een certitude. Hij neemt volop initiatief, zorgt voor diepgang en laat zich ook defensief stevig gelden. Aan de linkerkant heeft Hassan El Mouataz geen directe concurrent. De Marokkaan wisselt te vaak goede met slechte momenten af, moet duidelijk nog schaven aan een zuivere voorzet op de flank en reageert soms wat impulsief.

MIDDENVELD

Er werd intensief gezocht naar een spelmaker. Ertan Demiri, een etnische Albanees uit Macedonië, werd in staat geacht die rol op zich te nemen, maar hij viel uit met een enkelletsel en mist de competitiestart. Dus wordt er gekozen voor een dichtbevolkt middenveld met twee recuperatoren. Nebojsa Pavlovic is daarbij een zekerheid. Blinkt uit door zijn soberheid, maar speelt slechts heel zelden de bal vooruit. Een probleem, zeker als je weet dat zoiets ook de voornaamste kwaliteit is van de Bosnische kuitenbijter Veldin Muharemovic. De Congolese international Tiko moet geduld oefenen. Beter zou het zijn om Killian Overmeire in een meer vooruitgeschoven rol te posteren – zijn beste positie, maar die visie wordt niet gedeeld door Leekens.

Aan de rechterkant ligt Overmeire in balans met Aboubacar M’Baye Camara. De Guinese dribbelkont kende een sterke voorbereiding, maar dreigt zijn plaats te moeten afstaan aan spits Patiyo Tambwe. De Congolees kan met zijn snelheid voor veel gevaar zorgen. Links kreeg Mario Carevic de dwingende opdracht niet langer te teren op zijn flitsen (bij stilstaande fasen en scherpe voorzetten), maar vooral ook zijn verdedigend vermogen op te schroeven. Daar is de Kroaat nog vaak afwezig en laat hij zijn mannetje te vaak lopen.

In steun van de diepe spits moet Marcel Mbayo voor veel beweging en frivoliteit zorgen. De Congolese pocketvoetballer infiltreert gemakkelijk en kan een verdediging ontmantelen met zijn loopvermogen.

AANVAL

Omer Golan scoorde pas op het einde van vorig seizoen, maar de Israëlische spits moet nog completer worden als het op kaatsen en afhaken aankomt. Ouwo Moussa Maâzou, een stevige targetman uit Niger, is door zijn kopkracht, snelheid, behendigheid en fysieke kracht beter. Alleen springt hij niet altijd even opportunistisch om met de aangeboden kansen.

CONCLUSIE

Leekens wil graag dominanter voetballen, de tegenstander zijn wil opdringen. Alleen lijkt de spoeling daarvoor momenteel nog iets te dun. Er mag echt niet te veel gebeuren met de basisspelers, want het aantal alternatieven is niet opzienbarend groot. Een goede competitiestart lijkt aangewezen, want vanaf november krijgen de Waaslanders de op papier sterkere teams voorgeschoteld. Georges Leekens zal zijn spelers wel de nodige leepheid moeten bijbrengen en zijn enthousiasme overzetten. Precies de uitdaging die hij graag nastreeft.

door frédéric vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier