Didier Deschamps weet hoe OM moet voetballen.

Marseille beleefde met een tweede plaats in de competitie en een kwartfinale in de UEFA Cup een heel geslaagd seizoen. Maar het nipt missen van de titel en vooral het vertrek van Erik Gerets laten bij sommigen een bittere smaak na. Vooral meerderheidsaandeelhouder Robert Louis-Dreyfus en voorzitter Pape Diouf zijn de gebeten honden. De positie van de voorzitter zou zelfs onder druk staan.

Nochtans is de aanstelling van Didier Deschamps als coach een teken van hoop, want er is niemand die de tactische kennis en het professionalisme van de vroegere coach van Monaco en Juventus in twijfel trekt. Deschamps liet er geen gras over groeien om zijn plannen duidelijk te maken. Hij kondigde aan dat negen spelers op zoek mogen gaan naar een andere club: Renato Civelli, Sylvain Wiltord, Modeste Mbami, Boudewijn Zenden, Tyrone Mears, Ronald Zubar, Gaël Givet – die uitgeleend is aan Blackburn – Mamadou Samassa en Eliott Grandin – die op huurbasis voor Grenoble speelt. Ook Mathieu Valbuena past niet in het tactische systeem dat Deschamps wil hanteren. Mamadou Niang, die van heel veel ploegen aanbiedingen op zak heeft, en aanvoerder Lorik Cana, die gevolgd wordt door Hamburg, zullen wellicht de club verlaten.

Op het lijstje met namen van mogelijke aanwinsten vinden we Raul Meireles en Lucho Gonzales van Porto en Servet Cetin van Galatasaray. Fabricio Coloccini, vorig seizoen aan de slag als verdediger bij Newcastle, bood zelf zijn diensten aan.

In France Football zegde Deschamps dat hij vooral zoekt naar een creatieve middenvelder met scorend vermogen die beslissend kan zijn bij vrije trappen. “Zulke spelers zijn duur, maar misschien vinden we wel iemand op huurbasis die bij zijn huidige club op een zijspoor zit. We willen hoe dan ook aanvallend voetbal brengen. Zeker voor eigen volk. Ik wil geen pretentieus klinkende vergelijkingen maken, maar van Barcelona zou toch ook niemand aanvaarden dat het plots in de eerste plaats aan verdedigen denkt. Wij mogen niet afwachten. We moeten domineren, zonder evenwel naïef te spelen. Want eigenlijk kan het niet dat we thuis vorig seizoen 22 punten te grabbel gooiden, terwijl elke tegenstander hier toch met knikkende knieën uit de spelerstunnel komt.”

Deschamps wil uitpakken met een 4-3-3 met echte buitenspelers op het middenveld die de achterlijn moeten halen en vandaar gevaarlijke voorzetten geven.

Fahid Ben Khalfallah stapt over van Caen naar Valen-ciennes. Hij tekende er een contract voor drie jaar.

Boulogne-sur-Mer heeft niet lang getreuzeld om een opvolger aan te duiden voor de vertrokken succescoach Philippe Montanier. De pas gepromoveerde club koos voor Eric Guyot, de 39-jarige directeur van het opleidingscentrum van Nantes. Die was bij de geel-groenen een week eerder met slaande deuren vertrokken omdat hij de grillen van voorzitter Waldemar Kita beu is. Bij Boulogne-sur-Mer krijgt hij assistentie van Serge Le Dizet, de vroegere speler en trainer van Nantes, die tot nu toe aan de slag was als hoofdcoach van derdeklasser Concarneau (CFA).

Het naar tweede klasse gedegradeerde Nantes heeft een opvolger gevonden voor coach Elie Baup. Voorzitter Kita, die eerst nog gezegd had dat hij misschien zelf de trainingen zou leiden, liet uiteindelijk zijn oog vallen op Gernot Rohr, die vroeger onder meer aan de slag was als coach van Bordeaux, Nice, Ajaccio en Etoile du Sahel. Dat is niet naar de zin van de fans. Die beschouwen Rohr niet enkel als iemand die zoete broodjes bakte bij aartsvijand Bordeaux, maar vooral als ruige verdediger die niet in staat zal zijn om het befaamde oogstrelende voetbal van Nantes terug te brengen. Dat het bij Nantes nogal scheef zit, blijkt ook uit het feit dat noch Christian Gourcuff(Lorient), noch Daniel Sanchez(Tours), noch Jean-Pierre Papin zin hadden om in te gaan op het aanbod om er trainer te worden.

Carlo Molinari, als voorzitter al sinds 1967 het boegbeeld van tweedeklasser Metz, geeft de macht nu door aan een nieuwe sterke man: Bernard Serin.

Lyon, dat zich na zeven opeenvolgende landstitels oppermachtig waande maar dit jaar Bordeaux en Marseille moest laten voorgaan, zet alles op alles om zijn status als leider van het Franse voetbal terug te winnen. Zo benadert voorzitter Jean-Michel Aulas enkele grote blikvangers in de hoop dat hun clubs hen zo een hoger loon zullen moeten betalen. Het is wellicht vooral met die bedoeling dat namen als Mamadou Niang(Marseille), André-Pierre Gignac(Toulouse) en Guillaume Hoarau(PSG) bij Lyon werden geciteerd.

Saint-Etienne kondigde voor het nieuwe seizoen een budget aan van 65 miljoen euro.

Jean-Claude Hamel, die gedurende 46 jaar voorzitter was van Auxerre, kondigde aan dat hij het roer uit handen geeft.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier