Met de zege van Serena Williams (WTA 4) op de Australian Open en de winst van Venus Williams (WTA 8) op de Diamond Games in Antwerpen leken de twee zusjes hun plaatsjes aan de absolute top terug in te nemen. Maar blijkbaar loopt het toch niet zo van een leien dakje. Op de Nasdaq-100 Open in Miami konden ze zich niet doorzetten en ook in Amelia Island, vorige week, mochten de boezemvriendinnen voortijdig naar huis. Dominique Monami legt uit waarom.

Dominique Monami : “Ja, het is wel duidelijk dat de Williams-zusjes het moeilijk hebben om hun status te bevestigen. Ze hebben veel fysieke problemen gekend de afgelopen seizoenen waarbij ze telkens weer van nul moesten beginnen, dat maakte het er niet makkelijker op.”

Hun activiteiten naast de baan, spelen die een rol ?

“Ik denk het wel : Venus heeft een designerbureau, Serena ontwerpt een eigen kledinglijn en acteert af en toe. Ze lijken me nogal veel dingen aan hun hoofd te hebben. Pas op, vroeger deden ze dat ook al, maar de laatste tijd loopt het toch de spuigaten uit. Volgens mij denken die twee al aan hun pensioen en hun omscholing. Het valt allemaal wel moeilijk te combineren met de concurrentiestrijd aan de top.”

Is het algemene niveau van het vrouwentennis verbeterd en hebben ze het daar moeilijk mee ?

“Daar kan je niet omheen. De Williamsen zijn technisch gelimiteerd, hè. Ze slaan heel hard tegen een bal, maar dat doet bijna iedereen tegenwoordig. Kijk maar naar de Russinnen. Kracht is iets vanzelfsprekends geworden. Meisjes als Kim en Justine zijn technisch meer onderlegd en counteren zo hun krachttennis. De tegenstand heeft ontegensprekelijk terrein gewonnen op beide zusjes. Neem daarbij nog hun gebrek aan competitieritme, hun vele bezigheden en het wordt duidelijk waarom ze niet meer zo eenvoudig winnen van speelsters waar ze vroeger de vloer mee aanveegden.”

Maar ze blijven wel van levensbelang voor de vrouwentour. Op dit moment draaien ze trouwens een reality-show rond hun eigen persoontje.

“Ze hebben ook een boek uitgebracht en zaten in de show van Oprah Winfrey. Het zijn echte tv-sterren in Amerika. Het zijn de meisjes die het meest gemist zullen worden, eens ze niet meer in het circuit rondlopen. Ze geven iets extra’s aan het damestennis : de glamoureuze kant. Voor de promotie van de sport is dat onbetaalbaar. Kijk naar Anna Kournikova, ook zij heeft, vooral met haar looks en haar gedrag, ervoor gezorgd dat het vrouwentennis in het wereldnieuws kwam. Nee, de Williamsen zijn echte supersterren. Zulke mensen heb je nodig.”

Filip Dewulf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier