Javier Clemente moet Real Valladolid redden.

Een nieuwe uitdaging gaat hij aan, de ondertussen al zestigjarige JavierClemente. De coach, die tijdens zijn carrière vooral voor Athletic Bilbao en Espanyol Barcelona werkte, maar tussen 1992 en 1998 ook aan de slag was als Spaans bondscoach en in 2006 aan het roer stond bij de Servische nationale ploeg, koos duidelijk niet de gemakkelijkste oplossing. Bij Real Valladolid, momenteel voorlaatste in de stand, moet hij proberen de oplossingen te vinden die zijn voorganger OnésimoSánchez net zo min had kunnen bedenken als JoséLuisMendilibar, de man voor wie Sánchez in de loop van het seizoen zelf als vervanger aantrad.

Clemente begon op 6 april aan zijn nieuwe opdracht met een donderpreek tegenover de spelers. “Wie zijn verplichtingen niet nakomt, moet niet op genade rekenen.” Centrale verdediger César Arzo trad zijn nieuwe coach meteen bij. “Dit team moet harder werken”, oordeelde hij. Ook collega-verdediger Luis Prieto sprak zich in dezelfde zin uit. “De spelers dragen de grootste verantwoordelijkheid voor de slechte papieren waarin het team zit.”

Toch was het debuut van Clemente op 10 april (een scoreloos gelijkspel bij CD Tenerife) allesbehalve overtuigend. De dinsdag daarop echter verraste het team vriend en vijand door FC Sevilla met 2-1 te kloppen. “Dat is maar een eerste stap. We moeten blijven winnen, want gelijkspelen zal niet volstaan om ons te redden”, bleef Clemente met de voeten op de grond.

JuanRamónMuñiz, de trainer van Málaga, dat het vorige zondag moest opnemen tegen Real Valladolid, was er niet gerust op. “Het is duidelijk dat Clemente al zijn stempel heeft gedrukt. Scoren tegen dat team is een stuk moeilijker geworden dan voorheen.” De slechte klassering van Real Valladolid is zeker ook te wijten aan de vele blessures. Zo kon Clemente, die een contract tekende tot het einde van het seizoen, afgelopen zondag geen beroep doen op JonathanSesma, Sisi, CarlosLazaro, Keko, Vítor HugoGomesPelé’ en AsierDelHorno. Het duel eindigde op 0-0.

Raúl (32, Real Madrid) liep een meniscusblessure op en zal twee tot drie weken aan de kant moeten blijven. David Silva, de 24-jarige Valenciaspits, staat bovenaan op het verlanglijstje dat Real Madridvoorzitter Florentino Pérez voor volgend seizoen opstelde. De Koninklijke zou bereid zijn 25 miljoen euro te betalen, maar Valencia wil minstens 35 miljoen euro.

Neymar (17), een Braziliaan van FC Santos die de nieuwe Robinho wordt genoemd en die Pelé zelf naar verluidt als zijn enige opvolger beschouwt, staat eveneens op het verlanglijstje van Real. Hoofdscout Emilio Butragueño volgde de speler al in 2006, tijdens het eerste mandaat van Pérez.

Kaká, die morgen zijn 28e verjaardag viert, is al sinds 10 maart onbeschikbaar. Ook tegen Valencia moest de Braziliaanse international verstek laten gaan.

Andrés Iniesta (25) viel op training uit met een spierblessure in de rechterbil. De Barcelonamiddenvelder is voor minstens een maand out. De Spaanse international mist dus zeker de halve finale van de CL tegen Inter.

Iván Ramis (25), de verdediger van Real Mallorca, viel uit met een adductorenletsel en zal wellicht meer dan een maand onbeschikbaar zijn.

Mémé Tchité(26) zette vorige week woensdag, in de door Racing Santander met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Espanyol, twee strafschoppen om.

De Spaanse voetbalbond besliste dat de bekerfinale tussen Atlético Madrid en FC Sevilla gespeeld zal worden op Camp Nou, het veld van Barcelona. De datum staat echter nog niet vast: het wordt 13 of 19 mei, afhankelijk van het Europese parcours dat de Colchoneros nog afleggen.

Iker Sarriegi, een oud-speler van Real Sociedad en Eibar, werd door de politie samen met negen andere mensen aangehouden op verdenking van nauwe banden met de terreurgroepering ETA.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier