Frederiek Nolf overleed in Qatar.

Geheel onverwacht werd tweedejaarsprof Frederiek Nolf op amper 21-jarige leeftijd vorige week in zijn hotelkamer dood aangetroffen. Nolf vertoefde samen met zijn ploeg Topsport Vlaanderen-Mercator in de Ronde van Qatar, voor hem de eerste koers van het nog prille wielerseizoen. Na de vierde rit, de laatste keer dat hij op de fiets zat, leek er geen vuiltje aan de lucht bij de West-Vlaming. Ook de medische testen aan het begin van het seizoen hadden geen hartproblemen blootgelegd.

Frederik Nolf kwam nog maar net kijken in het profwielrennen. Bij de junioren reed de aanvallend ingestelde renner een mooi palmares bij elkaar en versierde zo een overstap naar de belofteploeg Beveren 2000, de satellietploeg van Quick-Step. Daar had hij te maken met een serieuze tegenslag: begin 2006 brak Nolf zijn heup. Ondanks een voorspoedige revalidatie moest hij al meteen een streep trekken onder zijn voorjaar. In zijn tweede seizoen bij de beloften kende Frederiek meer succes: hij stond in drie koersen op het hoogste trapje. Nolf was toen nog altijd maar twintig jaar oud. Willy Vankeirsbulck, de manager van Beveren 2000, had hem graag nog een jaartje zien rijpen bij de beloften.

Maar Nolf had een droom die al zo lang in zijn hoofd speelde: wielerprof worden. Vol jeugdig enthousiasme begon hij vorig jaar aan een avontuur bij Topsport Vlaanderen. De overgang naar de profs verliep echter niet eenvoudig. Ploegleider Walter Planckaert wilde hem niet meteen voor de leeuwen gooien. Hij beperkte zorgvuldig zijn wedstrijdprogramma. In de weinige koersen die hij reed, kon de frêle gebouwde Nolf niet echt indruk maken. Daarbovenop speelde zijn heup hem opnieuw parten. Toch was er een positieve evolutie zichtbaar: in het najaar maakte hij serieus progressie. Nolf was ook een geboren optimist.

Dit seizoen was cruciaal voor de Kuurnenaar. Zijn ploeg, maar ook hij- zelf, verwachtte dat het beter zou gaan. Vorig jaar kwam Nolf nog wat ‘inhoud’ te kort, iets dat je alleen kunt kweken door koersen te rijden. Hij vertrok vol vertrouwen naar de Ronde van Qatar om ritme op te doen. Hoe zijn loopbaan als profwielrenner verder verlopen zou zijn, zal altijd gissen blijven. Nolf leefde in ieder geval volledig voor de wielersport, ervaarde zijn trainingsmakker en boezemvriend Gianni Meersman. Als dit seizoen meeviel, beloofde hij zelfs een goed woordje voor hem te doen bij Française des Jeux.

Ook zijn omgeving stond pal achter het jonge talent. Nolf was enig kind. Zijn ouders stelden alles in het werk om zijn droom mogelijk te maken. Maar Nolf kreeg veel meer steun dan alleen uit de familie: welke tweedejaarsprof heeft een supportersclub met meer dan 150 actieve leden? In zijn woonplaats Kuurne was de goedlachse Nolf mateloos populair. Vorig jaar kwam hij tijdens zijn ‘droomkoers’ Kuurne-Brussel-Kuurne ongelukkig al vroeg in de wedstrijd ten val. Maar geen nood, dit jaar was de semiklassieker opnieuw met stip aangeduid op de kalender. Het lot bepaalde helaas dat Kuurne nooit meer op zijn palmares zal komen. S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier