Het zwaartepunt van de Oekraïense economie ligt in het oosten. Donbass (het Donetsbekken) is het centrum van de zware industrie en de mijnbouw. Donetsk is ook belangrijk voor de financiële wereld. Daardoor is het de regio met de hoogste levensstandaard van het land. Bezienswaardigheden heeft de stad nauwelijks of niet, maar Donetsk heeft wel filialen van de grote couturiers en parfummerken uit Londen, Milaan en Parijs. Opvallend, in vergelijking met andere steden in Oekraïne, zijn de vele flitsende auto’s en de neonverlichting.

Donetsk is de geboortestad van president Viktor Janoekovitsj en Rinat Achmetov, de rijkste man van het land, en werd in 1869 gesticht door de Welshe zakenman John Hughes, die er de staal- en kolenindustrie op gang bracht. Het dorp waar de arbeiders woonden, werd naar hem genoemd. ‘Uzivka’, gebaseerd op de plaatselijke uitspraak van de naam Hughes.

Uzivka werd in 1921 onder communistisch bewind Stalino. Na de val van het Stalinregime werd het Donetsk, naar de rivier Donets. Tijdens WO II werd de stad bijna volledig verwoest en nadien in typische sovjetstijl heropgebouwd.

In 1970 werd Donetsk door de Unesco uitgeroepen tot meest groene industriestad van de wereld. De stad doet er alles aan om er aangenaam, goed onderhouden en groen uit te zien. De één miljoen inwoners noemen Donetsk de ‘Stad van de Miljoenen Rozen’.

Voor toeristen valt er echter nagenoeg niets te beleven. Het hoogtepunt is de prachtige Donbass Arena, een van de acht EK-stadions. De futuristische voetbaltempel werd door Rinat Achmetov gebouwd voor zijn Sjachtar Donetsk.

Andere bezienswaardigheden zijn het standbeeld voren het olympisch stadion ter ere van polsstokspringer Sergej Boebka, de beroemdste zoon van Donetsk, en het Lenin Komzomol Park, waar ’s avonds een spectaculaire lichtshow te bewonderen is.

In alle gidsen wordt ook het Liverpool Art Hotel naar voren geschoven. In de ingangspoort staan vergulde beelden van John, Paul, George en Ringo – juist, de Beatles – en op het binnenplein is een authentieke Engelse telefooncel geplaatst. Als u zich omdraait, staat u echter voor een totaal verloederd appartementsblok. Het wordt zelfs wat griezelig als blijkt dat het nog bewoond is. In de omgeving van Donetsk zijn wel heel wat wouden en meren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier