Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Standard kampioen ? ‘Ga weg ! Vergeet het. Dat kan niet !’ Een wandeling in hartje Luik, in het vooruitzicht van Standard-Anderlecht.

La Lanterne

In Brasserie La Lanterne, Rue Pont d’Avroy 36, zit die ochtend een man de sportbladzijden van De Telegraaf te lezen. Hij wordt begroet : Matt ! Ca va toi ?! Er wordt over voetbal gepraat. Het is Matt Van Toorn, exploitant van de zaak, gewezen voetballer en gewezen voetbaltrainer. Nederlander, nog altijd. Je stelt hem een vraag over Standard en hij begint over Ajax. Of dit het seizoen is waarin le Standard de Liège eindelijk nog eens kampioen zal worden ? “Ajax is weer op de goeie weg, hé, het speelt weer met Nederlanders”, gaat het. “Niks tegen buitenlanders, maar ze moeten wel beter zijn, hé.”

De Telegraaf gaat opzij, La Meuse verschijnt. La Gifle blokletterde de Luikse krant zaterdag na de 0-3 tegen Moeskroen. De oorveeg. En binnenin : Encore en vacances ! “De supporters gooien dan hun kaart weg, maar kopen de volgende week een andere, zo zijn supporters, hé”, vertelt Van Toorn. “Zij worden er doodziek van. Als zij horen welk geld er zit, welke contracten er worden betaald en wat zij er maar van terugzien op het veld… Ik zie in het spel weinig hart terug, hart voor de supporters.

“Standard kampioen ? Ga weg ! Vergeet het ! ” Preud’homme en Waseige mogen dan top zijn in België, zij hebben de top niet op het veld staan. Dát is het probleem. Ik denk dat ze zich een beetje vergist hebben. En discipline met die jongens uit Afrika en zo, dat valt niet mee. Een behoorlijke selectie, maar geen topniveau. Ik mis echte topspelers. Zie de verdediging, tegen Moeskroen allemaal buitenlanders. Van rechts naar links, overal moet je een vraagteken achter zetten. Er is nog Eric Van Meir, maar die komt ook op leeftijd. Mag je dan wel zo ambitieus zijn ? Ik denk het niet, hé.

“Neem die rechtsback. EnshireEnakahire, ja. Hele middelmatige voetballer. Dan heb je Okpara, die gaat ook naar zijn einde toe. Hij is goed geweest, hé; nu minder, hé. Over Van Meir hoef ik niet te praten. Dat is een hele goeie voetballer geweest, maar die gaat het steeds moeilijker krijgen, dat is duidelijk. Die Dragutinovic, dat is voor mij persoonlijk een linkermiddenvelder. Als linkervleugelverdediger kan hij het niet. Ik vind dat hij niet kan verdedigen, alleszins heel middelmatig verdedigt. En die Afolabi… Affolant, zeg ik ( schiet in een lach). Dat betekent n’importe quoi. Dat is een speler die ongelooflijk sterk is in de mandekking, maar geen pass van vijf meter kan geven. Als je dan weet dat het voetbal van achteruit begint, dan heb je ’t hangen, hé.

“Ik mag dat toch zeggen ? Een kritische noot mag toch ? Of moet ik zeggen dat alles perfect is ?

Susnjara is misschien geen slechte keeper, maar ik ken in België betere keepers. A propos, weet jij waarom niet De Vlieger of Herpoel bij Anderlecht in de goal staat ? Hier is het natuurlijk niet anders. Die Gillet is in Italië heel goed aan het keepen, maar werd hier weggestuurd. Onbegrijpelijk, vind je niet ? Verder hebben ze zeven spitsen, nou, dan ben je als club toch niet zo geweldig bezig, vind ik.

“De allergrootste club geeft nochtans het goeie voorbeeld. Real Madrid, die hebben dus ook spelers uit hun opleiding in de ploeg staan, hé. Dat is noodzakelijk voor wat ik noem je patrimoine, je patrimonium. Standard moet daarom absoluut terug naar een goeie jeugdopleiding. Ik ben ervan overtuigd dat het betere spelers kan opleiden dan wat ik nu in die ploeg zie.

“Ach, wat gebeurt er de laatste jaren ? Business heeft het verschil gemaakt in het voetbal, maar nu komt het allemaal op zijn dak, hé, want de meeste clubs kunnen niet meer. Wat die marchands de tapis zal ik ze maar noemen, wat die tapijthandelaars die sedert het arrest-Bosman in de voetballerij zijn gekomen hebben aangericht, is ronduit schandalig. De ene na de andere club gaat naar de Filistijnen. Met vreselijk veel ontsteltenis sta ik te kijken naar de meeste clubs, waar figuren rondlopen die totaal geen instelling hebben, die er alleen voor zichzelf zijn, om de poen te pakken.

“Er zijn tegenwoordig meer managers dan spelers. Je kunt echt niet buiten komen of je komt er een tegen, hoor. Voetbal is natuurlijk ook commercie, maar ze zijn aan het overdrijven. Er is natuurlijk ook meer nodig dan business. Ik zie mensen in clubs die heel belangrijke posten bekleden en het voetbal helemaal niet aanvoelen. Charleroi is zo helemaal ingestort, helemaal kapot gemaakt door iemand die verschrikkelijk veel verstand heeft van bronwater, maar van voetbal ? Hele aardige man overigens, hoor, doet zijn best, maar euh…

“Ook D’Onofrio heeft zich vergist, zeker in de kwaliteit van de spelers. Hij heeft zich vergist in wat er in het voetbal leeft. Pas op, hij heeft wel goeie dingen gedaan, hoor. De infrastructuur is allemaal wel sterk verbeterd op Standard en hij heeft toch bepaalde mensen rond zich verzameld van een bepaald niveau. Maar het zo maar links en rechts kopen, wat natuurlijk komt van de business waar hij in zit, dat… Dat moet hij overlaten aan mensen die er verstand van hebben. Hij zal er wel achter komen.

“D’Onofrio dacht dat het makkelijker zou zijn, handel drijven met sportieve resultaten combineren. Goeie spelers kopen en gedaan, dacht hij, maar het houdt veel meer in dat dat, hé. Je hebt er de feeling voor nodig, en een patrimoine, voor de associatie van de supporters. Dat heb je in Standard niet, omdat je met veel middelmatige buitenlanders zit. Ik denk dat jeugdspelers bij Standard zeker niet zouden misstaan. Die moet je een kans geven.”

La Cathédrale

Het hoekje om is kort na de middag op de Place de la Cathédrale de sportredactie van La Meuse leeg. Naar gewoonte zijn de chef-sport, twee redacteurs en evenveel stagiairs na het eten een sterke koffie met veel suiker en nog meer slagroom gaan drinken in Le Capuccino twee straatjes verder. Pauze Café. Onderweg worden we begroet door Henri Depireux, die op het terras van het etablissement van zijn zoon, A l’Ombre de la Cathédrale, middels mobiele telefoon met de glimlach FC Luik aan het organiseren is.

La Meuse had vanochtend een primeur met de aankondiging van de komst van de Zweedse verdedigende middenvelder Fredrik Söderström (29) naar Standard. “Of het een goeie transfer is, daar ben ik wel niet zeker van”, lacht Patrice Sintzen, auteur van het bericht. “Want het is weer een linksvoetige, wat dus ook Dragutinovic, Van Dooren, Meyssen en Walem zijn. Ik denk dat Standard meer behoefte heeft aan een rechtsvoetige middenvelder.”

Ook voor hem luidt de vraag : of dit het seizoen is waarin le Stardard de Liège eindelijk nog eens kampioen zal worden ? “Onmogelijk. Dat kan niet, dat weet ik met zekerheid. Mathematisch is dat onmogelijk met zo weinig spelers, dat weten ze trouwens zelf ook wel. Maar roepen dat je kampioen gaat worden, kost niks, hé. Er was ook sprake van Geert De Vlieger, Jacky Peeters, Marc Wilmots, Mutavdzic, Kolotilko, hé, toen de abonnementen moesten verkocht worden. Dat is wat ik Standard verwijt : dat het telkens zelf weer zegt dat het kampioen zal worden, goed wetende dat het bijna onmogelijk is.

“Goed, Walem, Goossens, Lukunku, Moreira, Dragutinovic, Meyssen… dat zijn hele goeie spelers, maar wel allemaal offensieve spelers. Dat Waseige zoveel uitstraling heeft in Luik is ook positief, maar… bekijk eens de kern : 21 spelers, waarvan 3 keepers, waarvan 6 jongeren, Enakarhire (19) niet meegerekend. Geen doelman, geen rechtsback, geen rechterflankspeler, geen verdedigende middenvelder. Geen evenwicht, zeker niet op het middenveld, want te veel spelers van een bepaalde soort en te weinig andere. Moreira is bijvoorbeeld geen middenvelder. Posities waar die dus niet of niet goed ingevuld zijn, andere waar er geen concurrentie is. Meyssen die elke wedstrijd geel pakt en dus veel geschorst zal zijn, zeker op de positie van verdedigende middenvelder, zeker als hij er daar alleen voor staan. Goossens speelt nooit een volledig seizoen, altijd wel eens out met een of andere blessure. Lukunku idem dito. Moreira zal zeer geviseerd zijn wegens zijn sterke heenronde vorig seizoen. Cavens en Okpara die wat problemen kennen, Van Meir die sukkelt met de rug, het risico van Afrikanen in de achterste linie…

“De markt zit vast en er is geen geld meer in Standard. Ik denk ook dat het tijd is om een beetje stabiel te worden. De kern is afgeslankt, met het vertrek van Brocken, Selymes, Pierre, Wuillot, Ciobotariu, Dias, Ernst is er misschien 2,5 miljoen euro of meer loonlast afgebouwd. Er is ook beslist om een jeugdpolitiek te voeren. Zie Dimvula, Walasiak of Turaci. Maar als je zegt dat je kampioen gaat spelen, moet je je afvragen : zijn ze er rijp voor en is de tijd er om ze te laten rijpen ? Vorig jaar speelde Enakarhire 25 wedstrijden, wat veel te veel is voor een gast van 19 jaar.

“Volgens Trends is Standard de Belgische club met de meeste schulden, Louis-Dreyfus die aan leukemie lijdt en in de Verenigde Staten in behandeling is : dat zijn zaken die ongetwijfeld meespelen in het herbekijken van de zaken. Er is de voorbije jaren veel geïnvesteerd in Standard, nu toch ook weer in de staf, met Preud’homme en met Waseige, maar het moet natuurlijk ook een beetje rendabel zijn, hé. Ik kan mij meer vinden in het huidig beleid, maar sportief blijven ze grote fouten maken als je samenstelling van de kern en de opbouw van de ploeg bekijkt.

“D’Onofrio heeft verstand van voetbal, maar is natuurlijk ook manager en dan vraag ik mij af : als ze moeten kiezen tussen Genaux en Schaessens, waarom kiezen ze dan Genaux, wetende dat hij niet meer in staat is te spelen ? Als ze eerst zeggen dat ze voortaan op mentaliteit zullen selecteren, waarom dan Spehar kiezen als iedereen weet dat hij geen goeie mentaliteit heeft ? Want die breuk in de terugronde vorig seizoen lag dus aan de komst van Genaux en Spehar, hé, waardoor de sfeer verziekt is geraakt.

“Mooi voorbeeld van de gang van zaken op Standard was vorig seizoen in Antwerp. Genaux, die niet was opgesteld, begint achteraf in de kleedkamer te zagen tegen Preud’homme. Ga weg, zegt Preud’homme, ik wil je niet meer zien. Gedaan, uit de selectie. In de week erna zegt Genaux in een interview bij ons : “Met Preud’homme heb ik nog niet gesproken, maar wel met D’Onofrio. Alles is geregeld.” Dan denk ik : waar is het respect voor de trainer ? Voor mij was dat het bewijs dat er iets niet zuiver is.

“Iedereen zegt nu dat dezelfde problemen niet meer zullen gebeuren, maar ik ben er zeker van dat er zich ook dit seizoen gelijkaardige problemen zullen voordoen. Juist omdat er in de groep nog enkele spelers zijn met zo’n instelling. Iedereen weet het, ook binnen de groep. Natuurlijk, dit is pas het begin van het seizoen, hé. Nu zijn het allemaal mooie en beleefde jongens, maar dat zal nog wel veranderen. Het gebeurt overal natuurlijk, maar elders blijft het binnenskamers, en grijpt het bestuur in, of de trainer. Hier zullen we zien. Misschien zal dat afhangen van om welke speler het precies gaat en hoeveel hij waard is.”

door Christian Vandenabeele

‘Preud’homme en Waseige mogen dan top zijn in België, zij hebben de top niet op het veld staan.’

‘Standard zegt telkens dat het kampioen zal worden, goed wetende dat het bijna onmogelijk is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier