Afgelopen zondag stond ‘Bölöni bedankt’ te lezen op een spandoek van de Ultras Infernos op Sclessin. PHK, een andere belangrijke supportersgroep, hief gezangen aan ter ere van de Roemeense trainer. Toen hij daarover aangesproken werd, beweerde Dominique D’Onofrio, de nieuwe coach sinds vorige week, niks gehoord of gezien te hebben. “Ik heb respect voor het publiek. En ik ga ervan uit dat de supporters de club, de spelers en het bestuur respecteren.” Het is duidelijk dat zowel het publiek als D’Onofrio zijn afscheid als hoofdcoach vier jaar geleden nog niet vergeten is. Ter herinnering: Standardsupporters bekogelden hun aftredende trainer toen met graszoden.

Het onderwerp is nog steeds taboe. Dat bleek op de persconferentie toen een collega van Vers l’avenir de volgende vraag aan de nieuwe coach stelde: “Is het niet vooral het publiek dat u moet heroveren?” D’Onofrio kreeg niet eens de tijd om te antwoorden; Louis Smal – die de supportersvereniging Famille des Rouches vertegenwoordigde – was erg snel op de bal: “Wie is er tegen zijn terugkeer? 25 supporters op 25.000?”

Dominique D’Onofrio heeft sowieso zware weken voor de boeg: competitiewedstrijden tegen Club Brugge, Zulte Waregem en AA Gent en al meteen een week na zijn aanstelling een Europa Leaguewedstrijd tegen Salzburg. Van bij het begin heeft D’Onofrio gedaan wat hij het best kan: de sereniteit terugbrengen.

Tegen Westerlo werd ook duidelijk dat D’Onofrio geen rekening zal houden met namen: geen Dieumerci Mbokani en geen Milan Jovanovic in de basis. Volgens de nieuwbakken coach had dat evenwel een goede reden: “Er komen nog belangrijke wedstrijden en ik heb besloten om hen te sparen. De ene is overigens nog niet helemaal fit en de andere heeft al negen gele kaarten achter zijn naam. Een ploeg bestaat trouwens niet uit elf spelers maar uit heel de kern.” Daarmee gaat D’Onofrio lijnrecht in tegen Bölöni die verweten werd alleen vertrouwen te geven aan een beperkt aantal spelers.

Standard speelde zondagavond voor het eerst ook in een 4-5-1-opstelling. En dat tegen een Westerlo dat al na twee minuten Nico Van Kerckhoven uitgesloten zag. “Het is allemaal een kwestie van invulling”, repliceerde D’Onofrio. “Met Axel Witsel, Igor De Camargo, Mehdi Carcela, Koen Daerden en Wilfried Dalmat stonden er vijf offensief ingestelde spelers op het veld. Vijf defensieve en vijf offensieve, dat is toch niet slecht?” Ondanks de moeizame overwinning was zowel coach als een deel van de spelers het eens: de mentaliteit is terug. S

STéPHANE VANDE VELDE

‘Wie is er tegen zijn terugkeer? 25 supporters op 25.000?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier