Fiorentina verdwijnt toch niet helemaal uit het Italiaanse voetballandschap.

Omdat zich vorige woensdag geen overnemer meldde, werd Fiorentina niet ingeschreven voor de competitie in de Serie B. Evenmin bleek de vorige eigenaar-voorzitter, de megalomane filmmagnaat Vittorio Cecchi Gori, in staat de schuldenlast te betalen. Exit de tweevoudige Italiaanse kampioen, die ook zes keer de beker won en één keer de Beker voor Bekerwinnaars, uit de liga.

Cecchi Gori is zelf verantwoordelijk voor die schuldenlast sinds hij in 1993 zijn vader als eigenaar opvolgde toen die plots overleed. Fiorentina zat toen in tweede klasse, maar keerde snel terug met het verzameld talent van Gabriel Batistuta, Francesco Toldo en Stefan Effenberg. Met zo’n sterrenelftal wilde Cecchi Gori de groten uit Milaan, Turijn en Rome bedreigen. Maar de inkomsten bleven achter bij de loonlast, die meer dan honderd procent van het budget bedroeg. Een studie wees uit dat Fiorentina met het vorige beleid per jaar 52 miljoen euro verlies maakte. Sportief eindigde het in ’94 nog vierde, won de Italiaanse beker en de Supercup. Het beste resultaat was een derde plaats in 1999. Won het in 2001 nog eens de beker, dan leidden de aanhoudende financiële problemen het afgelopen seizoen tot de degradatie.

In juni 2001 weigerden de aandeelhouders een kapitaalsverhoging, toen ze hoorden dat de club 1,5 miljard euro schuld had. Maar het aangekondigde failliet werd niet uitgesproken. Pas toen de spelers na het uitblijven van het betalen van hun salarissen de club in november en februari in gebreke stelden, werd een curator aangesteld. Die vond geen oplossing.

Het voorbije weekend werd hard aan een kunstmatige oplossing gewerkt om de club toch een plaats te geven in derde of vierde klasse, de C1. Normaal wordt een failliete club teruggezet naar het amateurvoetbal. Schoenenfabrikant Della Valle die in samenwerking met de burgemeester een strategisch plan uitwerkte en de nieuwe voorzitter wordt, garandeert het budget dat nodig is voor inschrijving in derde (1,2 miljoen euro) of vierde (600.000 euro) klasse. Inmiddels zijn de spelers vrij. Maandag trokken ze zoals gepland met trainer Eugenio Fascetti op oefenkamp om een beetje fit te blijven. Het beschikbare aanbod aan talent is niet min. International en verdediger Adani tekende zaterdag voor Inter. Aanvaller Chiesa, is ook gegeerd, net als kapitein en WK-ganger Di Livio. De Portugese spits Nuno Gomes koos zaterdag voor Benfica., Pierini kan naar West Ham. Voor Cois, Amoroso en Tarozzi is er belangstelling van Torino en Bologna, terwijl het naburige Empoli op de jonge talenten aast die gratis te verkrijgen zijn. Minder goed ziet het er uit voor de oudere spelers die dure salarissen gewend zijn en het afgelopen jaar nauwelijks rendeerden : de Joegoslaaf Mijatovic bijvoorbeeld, of doelman Taglialatela en verdediger Torricelli. Zij riskeren het aangroeiend legioen werklozen te vervoegen. (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier