De jubelstemming bij VVV-Venlo is weg.

Voor de promovendus liggen succes en mislukking dit seizoen dicht bij elkaar. Na maanden te zijn bejubeld rest nu de slag om rechtstreekse degradatie uit de eredivisie te voorkomen.

Trainer André Wetzel (ex-KV Mechelen) liet in januari nog weten niet meer normaal over straat te kunnen wandelen. De 56-jarige coach is bezorgd. “We zijn te vroeg de hemel in geprezen, maar de resultaten waren vooral het gevolg van werklust”, verklaarde hij in de Volkskrant. Net zoals de fans en de lokale media meende hij dat directe handhaving een kwestie van het seizoen uitspelen was, nadat een goede reeks van november tot januari alleen werd onderbroken door een te sterk FC Groningen. VVV-Venlo – met onze landgenoten Kevin Begois (doelman), Siebe Blondelle (verdediger), Mike Mampuya (verdediger) en Ken Leemans (middenvelder) – speelde gelijk tegen PSV, Ajax en Feyenoord én veroverde in die periode zestien punten uit elf duels.

Ook de clubleiding van VVV-Venlo bezint zich over de manier om degradatie te voorkomen, want handhaving is aan de uitbreiding van het stadion gekoppeld. Wetzel rekent de komende weken vooral op de flitsen van Nordin Amrabat, die volgend seizoen voor PSV uitkomt en nu met zijn manifestatiedrang voor wrevel zorgt bij zijn medespelers. “Wij missen momenteel misschien veel kansen, maar jongens zoals hij blijven mogelijkheden creëren voor zichzelf en anderen”, weet Wetzel. “Het zou doodzonde zijn om met deze ploeg te zakken.”

De spelers en de technische staf beseffen maar al te goed dat het vijf voor twaalf is. De glorie en de euforie van voor de winterstop zijn ingehaald door de rauwe realiteit. Toch denkt Wetzel dat zijn team het onheil nog kan keren. “Misschien is het de druk om te presteren, want tegen de mindere ploegen gaat het moeizamer”, vertelt hij. “Wij voetballen de sterren van de hemel tegen teams die het spel maken. Maar als wij dat moeten doen, gaat het fout. Bovendien konden rechtstreekse concurrenten Willem II en Heracles in de winterstop nog enkele nieuwkomers halen.” Het is duidelijk: VVV-Venlo, tot voor een paar maanden uit het niets op handen gedragen als de seizoensrevelatie, moet zien te overleven.

Het seizoen van Laurent Delorge (28) is zo goed als zeker voorbij. De Ajaxmiddenvelder, die al het hele seizoen kampt met lichamelijke klachten, onderging een hieloperatie.

AZ sloeg een zeer verrassende slag op de transfermarkt, want per 1 mei versterkt Maarten Fontein het directieteam. Een opmerkelijke overgang, aangezien hij eind februari bij Ajax moest opstappen als algemeen directeur na een intern onderzoeksrapport. Hij tekende een overeenkomst voor onbepaalde duur en gaat zich richten op de commercie, marketing en exploitatie van het stadion. Ook zal Fontein een brug proberen te slaan die AZ dichter bij de internationale voetbalwereld moet brengen.

KNVB-voorzitter MathieuJeu’ Sprengers overleed op 69-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Na AZ is FC Utrecht de tweede Nederlandse club die werd overgenomen door een externe partij. Ondernemer Frans van Seumeren (58) verwierf een meerderheidsbelang. In ruil voor zestien miljoen euro krijgt hij de komende tien jaar 51 procent van de clubaandelen in handen.

Doelman Björn Sengier (28, ex-Zulte Waregem) verlengde net als aanvaller Frank Demouge, zijn contract met een jaar bij Willem II. De verdedigers Jens Janse en Arjen Swinkels blijven net als spits Ronnie Reniers tot 2010. Ken Van Mierlo en Olivier Claessens, twee andere landgenoten, moeten afwachten.

Gertjan Verbeek (45, Heerenveen) wordt, zoals verwacht, de nieuwe coach van Feyenoord. Hij is de opvolger van Bert van Marwijk, die na het EK bondscoach wordt.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier