Frankrijk zweette bloed en tranen om Cyprus van zich af te houden.

De Franse pers had er in de aanloop naar de eerste kwalificatiewedstrijd voor Euro 2004 geen doekjes om gewonden : “Winnen of chaos”, was de teneur van alle krantenartikels. Het spreekt voor zich dat bondscoach Jacques Santini daaraan moet gedacht hebben toen de Cyprioot Okkas, een van de steunpilaren van PAOK Saloniki, voor een schitterende openingsgoal zorgde. Meteen slopen weer een pak twijfels in de sinds het WK al zo getergde Franse ploeg, maar vlak voor de rust kon Cissé, de spits van Auxerre, de gelijkmaker aantekenen. Daardoor speelden les Bleus in de tweede helft met meer vertrouwen. Uiteindelijk kon Sylvain Wiltord van Arsenal nog de winning goal aantekenen. Het bezorgde Frankrijk een zuinige, maar o zo belangrijke 1-2-zege, die misschien de fundamenten kan leggen waarop Santini nu verder kan bouwen.

Het hoeft geen betoog dat iedereen die bij het Franse voetbal betrokken is zaterdag een luide zucht van verlichting slaakte. Niet alleen de spelers en de staf, maar ook de bondsmensen want die hadden de afgelopen weken in de pers de wind van voren gekregen. Ze kregen het verwijt dat ze wel op de eerste rij stonden om mee te delen in de successen, maar dat ze weigerden hun verantwoordelijkheid op te nemen telkens het minder ging. De bobo’s zouden naar verluidt in de eerste plaats aandacht hebben voor het maken van zoveel mogelijk snoepreisjes en voor het dienen van allerlei commerciële belangen, die soms totaal tegengesteld zijn aan de sportieve. Zo werd de wedstrijd tegen Cyprus vorige zaterdag afgetrapt om 18 uur, toen het op het eiland nog broeiend heet was. Santini had weliswaar gevraagd om twee uur later te starten, maar op die eis werd niet ingegaan, omdat TF1, dat de wedstrijd rechtstreeks uitzond, anders zijn hele programmaschema had moeten omgooien. En de bond wil alleszins TF1 niet voor het hoofd stoten, want na de recente problemen van Canal + is er sprake van een heuse crisis inzake televisierechten. Feit is wel dat de bondscoach in dit dossier compleet werd genegeerd.

Nu Frankrijk de wedstrijd won, is een potentieel conflict met de bond uit de weg geruimd, maar bij een Franse nederlaag was de schuld wellicht in de schoenen van de coach geschoven, terwijl de bondsleiding op zijn minst een even grote verantwoordelijkheid droeg. (PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier