Door scha en schande

© BELGAIMAGE

Het laatste Brusselse optreden op het grote kampioenenbal dateert alweer van 2017-2018. Het verdict was hard: 6 wedstrijden, 5 nederlagen/vernederingen, 2 doelpunten voor en 17 tegen.

Dortmund, Atlético Madrid, Monaco, PSG, Real, Liverpool, Napels … Al meer dan twee jaar zijn de grote ontmoetingen in de Champions League weggelegd voor Brugge en Genk. In Anderlecht moeten ze lijdzaam toekijken hoe hun rivalen de rekeningen spijzen met UEFA-geld. Het is meteen een van de oorzaken van de huidige staat van de paars-witte schatkist. Hoe verliep die laatste Europese campagne trouwens? Een terugblik in zes pijnlijke afleveringen.

BAYERN-ANDERLECHT 3-0

Antiheld: Sven Kums

Uitspraak: ‘Om de beslissingen van Weiler te begrijpen, moet je twintig jaar universiteit gedaan hebben.’ (Gille Van Binst)

In de pers: Chaos nog groter (Het Laatste Nieuws)

Van zodra de opstelling bekend raakt, rijst de vraag of René Weiler – die dan al behoorlijk onder vuur ligt – zijn eigen ondergang wil organiseren. Zijn meest bizarre keuze is die voor Sven Kums in de centrale verdediging, een positie waar de middenvelder nog nooit gespeeld heeft. Al snel wordt duidelijk dat de Gouden Schoen niet op zijn plaats staat: zijn eerste interventies zijn onzuiver en na tien minuten maakt hij een penaltyfout op Robert Lewandowski. Kums mag naar de kleedkamer, de Pool zet om: 1-0.

In de eerste helft Anderlecht-Celtic hebben de Schotten liefst 74 procent balbezit.

Anderlecht moet met zijn tienen verder, maar wordt niet belachelijk gemaakt, temeer omdat Bayern geen enorme druk zet. De Duitsers controleren simpelweg. Doelman Matz Sels zorgt voor enkele goede reddingen. Het wordt een weinig opwindende match, waarbij enkel een woede-aanval van Frank Ribéry voor wat animo zorgt; wanneer Carlo Ancelotti hem vervangt door Thomas Müller is de Fransman in alle staten. Hij gooit zijn truitje aan de kant, wat hem niet in dank wordt afgenomen. Hasan Salihamidzic, sportief directeur van Bayern: ‘Zijn gedrag is onaanvaardbaar en Bayern onwaardig.’ Lothar Matthäus, tv-analist: ‘Het truitje van Bayern op die manier weggooien, dat is een slecht signaal naar de club.’

Adrien Trebel in een fel duel met Olivier Ntcham in de met 0-3 verloren wedstrijd tegen Celtic.
Adrien Trebel in een fel duel met Olivier Ntcham in de met 0-3 verloren wedstrijd tegen Celtic.© BELGAIMAGE

Bij het affluiten van de match weet Weiler dat zijn laatste uur geslagen heeft. Journalisten bestoken hem met kritische vragen over bepaalde keuzes. Gevraagd naar de positie van Kums, wordt de Zwitser boos: ‘Volgende vraag, dit werkt op mijn zenuwen.’ Omdat journalisten voet bij stuk houden, geeft Weiler toch een uitleg: ‘Ik herinner u eraan dat ik zelf gevoetbald heb, op dezelfde positie als Kums. Op het einde van mijn carrière ben ik centrale verdediger geworden. Ik wist dat Kums dit ook kon maar het is niet goed uitgedraaid.’

Enkele uren later veranderen supporters de Wikipediapagina van de Zwitserse coach: ‘Ontslagen op 12 september 2017 na de nederlaag van Anderlecht op Bayern München in de poulefase van de Champions League.’ De voorspelling blijkt juist, Weiler vliegt buiten. Op Instagram verdedigt Jelle Van Damme zijn vriend Kums: ‘Veel moed, makker. Talent zal het systeem verslaan … of de coach.’ Het bericht wordt door heel wat voetballers geliked: Thomas Foket, Steven Defour, Radja Nainggolan, Paul-José Mpoku, Thorgan Hazard, Obbi Oulare

ANDERLECHT-CELTIC 0-3

Antiheld: Leander Dendoncker

Uitspraak: ‘De eerste schuldige van deze nederlaag is Nicolas Frutos.’ (Marc Degryse)

In de pers: ‘Het is lang geleden dat we nog eens zo’n zwakke Belgische kampioen zagen.’ (L’Equipe)

Het is de derde match van Nicolás Frutos als ad-interimcoach na het ontslag van Weiler. Bij de aftrap weet hij al dat zijn lot bezegeld is, gezien enkele uren voordien uitlekt dat Hein Vanhaezebrouck weggaat bij Gent en dus vrij is. De grote Argentijn doet hetzelfde als de kleine Zwitser: hij verliest de pedalen, rommelt wat aan en verandert voortdurend van visie. In zijn eerste match stelt hij drie verdedigers op, in zijn tweede worden dat er vier, en tegen Celtic zijn het er vijf. Alsof zijn team zich voorbereidt om het op te nemen tegen een pletwals, en dat terwijl de Schotten een reeks van zestien Champions Leaguematchen op hun conto hebben zonder één enkele zege. Sinds 2000 hebben ze geen enkele keer kunnen winnen op verplaatsing.

Ik herinner u eraan dat ik zelf ook gevoetbald heb.’ René Weiler na Bayern-Anderlecht

Kortom: de match die Anderlecht absoluut moet winnen om zicht te houden op de derde plaats in de groep, vat Frutos aan als een wedstrijd die niet mag verloren worden. Na het wedervaren van Sven Kums in München, is het deze keer Leander Dendoncker die achteruit geschoven wordt naar de verdediging. Het wordt een flop. ’s Anderendaags brengt een Vlaamse krant fijntjes in herinnering dat Herman Van Holsbeeck de waarde van deze speler op 38 miljoen geschat had.

Voor de negende keer in twaalf matchen stelt Anderlecht een gewijzigd middenveld op. Ook dat wordt een fiasco. De mannen van Celtic spelen de bal op het gemak rond, met liefst 74 procent balbezit in de eerste helft. Op een bepaald moment in de match geven de Schotten 280 passen, tegenover 80 voor de Brusselaars. De eerste doelkans voor Anderlecht valt in de 74ste minuut, met een voorzichtige poging van Pieter Gerkens. Daarmee is alles gezegd.

Enkele Franse journalisten hebben de verplaatsing gemaakt om Anderlecht live in actie te zien voor de wedstrijd tegen PSG. Ze zijn niet onder de indruk van de nationale titelhouder. ‘Anderlecht zou kunnen worden afgemaakt door hun volgende tegenstander’, schrijven ze. En ook: ‘PSG moet zich niet te veel zorgen maken, met of zonder Vanhaezebrouck.’ Bij ons titelt Le Soir: ‘Nog zwakker dan onder René Weiler.’

Frutos weet dat het over is: ‘Was deze match mijn laatste als trainer? Ik bekijk elke match alsof het mijn laatste is. Ik ben even kalm als altijd.’

ANDERLECHT-PSG 0-4

Antiheld: Matz Sels

Uitspraak: ‘ Gewoonlijk laten we ons met een dergelijke score bier in het gezicht gooien.’ (Olivier Deschacht)

In de pers: ‘ Zijn sterren hadden geen medelijden maar PSG-coach prijst Anderlecht.’ (Belang van Limburg)

Iedereen is het er aan het eind van de avond over eens: dit Anderlecht verdiende geen afstraffing zoals deze. Anderlecht durft en charmeert. Weiler en Frutos, dat is voltooid verleden tijd. De pas gearriveerde Vanhaezebrouck introduceert een aanvallend spel, met hoge pressing en mandekking. Zonder een anti- Neymarplan. Helaas staat het na drie minuten al 0-1 na een goal van Kylian Mbappé. Daarna vullen enkele andere Parijse sterren hun statistieken aan: Edinson Cavani, Neymar en Angel Di María. De hele armada staat op het veld, een bewijs dat Unai Emery Anderlecht niet onderschat.

Dennis Appiah en Neymar in het uitduel met PSG (5-0).
Dennis Appiah en Neymar in het uitduel met PSG (5-0).© BELGAIMAGE

Na de wedstrijd is de Spaanse coach lovend: ‘Anderlecht heeft bewezen dat het zijn plaats in de Champions League verdient.’ Alle spelers acteren op niveau. Het meest te beklagen is Matz Sels, die zich vier keer moet omdraaien. Olivier Deschacht, die zijn honderdste Europese match voor Anderlecht speelt, weet dan al dat enkel de 0-4 de geschiedenis zal ingaan en niet de manier waarop. De meest bejubelde man is echter Hein Vanhaezebrouck. Bij zijn aantreden beloofde hij het soort voetbal te brengen dat stadions vult. Hij lijkt op de juiste weg. Paars-wit slaagt er zelfs in om Neymar van zijn stuk te brengen. De Braziliaan gaat meer dan eens voor de Parijse bank jammeren omdat PSG te laag speelt. Het is zo’n avond waarop de reus bang is voor de dwerg. Er wordt zelfs geopperd dat Anderlecht niet bij voorbaat kansloos is in zijn volgende twee ontmoetingen, eerst opnieuw tegen PSG en daarna tegen Bayern. De cijfers zijn nog steeds lamentabel, maar in anderhalf uur lijkt alles veranderd.

PSG-ANDERLECHT 5-0

Antiheld: Nicolae Stanciu

Uitspraak: ‘Een match tegen een club met een budget van 750 miljoen is niet echt een goede barometer om een trainer te beoordelen.’ (Herman Van Holsbeeck)

In de pers: ‘Anderlecht verslaan, dat is niemand verslaan.’ (Le Parisien)

Van de goede prestatie van enkele dagen voordien is niets meer te merken. Anderlecht wordt in alle compartimenten overklast en Layvin Kurzawa scoort een hattrick. Vanhaezebrouck pokert en laat zijn ploeg spelen zonder echte puntaanvaller. Sofiane Hanni fungeert als een valse negen. Het werkt van geen kanten.

Nóg verontrustender is de apathie van paars-wit. Hoewel ze anderhalf uur lang overheerst worden, pakken ze geen enkele gele kaart, wat iets zegt over hun gebrek aan strijdlust. Ze hebben trouwens slechts vier kaarten gepakt in vier Europese wedstrijden. Daags nadien, op de Thalys richting Brussel, weigert Herman Van Holsbeek zijn trainer af te branden. Vanhaezebrouck haalt intussen argumenten boven om zich te verdedigen. ‘Ik heb al veel matchen gezien in mijn leven, als trainer en als analist voor tv. Dit was de beste van allemaal.’ Hij wordt meteen teruggefloten door Aimé Anthuenis, samen met Vanhaezebrouck bij Gent de enige trainer van een Belgische club die ooit de poulefase van de Champions League overleefde. ‘Collectief maakte dit PSG niet veel klaar. Er zat veel afval in hun spel, en achteraan stond het niet op punt. Mbappé hebben we amper gezien. Cavani heeft misschien de slechtste match van zijn seizoen gespeeld. Kurzawa scoorde drie keer, maar ik in de eerste helft vond ik hem zwak. Maar goed, ik kan de uitleg van Vanhaezebrouck begrijpen. Wat moet je anders zeggen bij 5-0?’

Uros Spajic torpedeert Bayernaanvaller Arjen Robben.
Uros Spajic torpedeert Bayernaanvaller Arjen Robben.© BELGAIMAGE

In de uren die volgen op het nieuwe debacle, zorgt een Roemeen voor de krantenkoppen. Nicolae Stanciu, die de laatste tien minuten mocht invallen, heeft er genoeg van om als stoplap gebruikt te worden. Onder Weiler speelde hij ongeveer vijftig procent van de tijd, bij Vanhaezebrouck is hij teruggevallen op 16 procent. Stanciu vraagt respect en dreigt voortijdig te vertrekken. De transfer van de man van 10 miljoen draait uit op een mislukking.

ANDERLECHT-BAYERN 1-2

Antiheld: Lukasz Teodorczyk

Uitspraak: ‘Ze speelden geen drie klassen hoger.’ (Hein Vanhaezebrouck)

In de pers: ‘Game over.’ (De Morgen)

De hele eerste helft hangt de Duitse reus in de touwen. Anderlecht maakt indruk. Behalve als de bal in het doel moet. Daar voltrekt zich telkens weer een catastrofe, met steeds dezelfde speler in de hoofdrol: Lukasz Teodorczyk. De Poolse aanvaller verkwanselt drie open doelkansen. Al sinds het begin van het seizoen is Teodorczyk op zoek naar het juiste gevoel en deze match illustreert perfect zijn gebrek aan vertrouwen. Vanhaezebrouck is teleurgesteld: ‘Jammer, dit soort ontmoetingen kon hem opnieuw op het juiste pad brengen, zelfs zijn kansen verhogen op een nationale selectie. Want scoren tegen Bayern, dat is voor de Polen iets bijzonders.’

Anderlecht heeft bewezen dat het zijn plaats in de Champions League verdient.’ Unai Emery na Anderlecht-PSG

Bayern treedt aan met een soort B-ploeg, en hun prestatie kan coach Jupp Heynckes maar matig bekoren. Op de debriefing houdt hij zich niet in: ‘De eerste helft was simpelweg beneden alle peil. En er was een super Anderlecht.’ René Weiler heeft de match gevolgd als analist voor een Zwitserse zender. Over de nul punten van zijn ex-ploeg wil hij niet te veel kwijt: ‘Ik kijk niet meer naar de matchen van Anderlecht. Ik wil alleen weten wie speelde en wie scoorde. De rest doet er niet toe.’ Zijn geweten is zuiver, zo stelt hij. ‘Ik heb bij Anderlecht mijn doelen bereikt.’ Er is nog een kleine kans om in de Champions League te blijven via de derde plaats, maar dan moet er met minstens drie doelpunten verschil gewonnen worden tegen Glasgow.

Door scha en schande

CELTIC-ANDERLECHT 0-1

Antiheld: Roger Vanden Stock

Uitspraak: ‘We hebben Celtic Park minutenlang stil gekregen, dat is niet aan iedereen gegeven.’ (Hein Vanhaezebrouck)

In de pers: ‘Sporting rehabiliteert zich, maar redt het niet.’ (L’Avenir)

In Glasgow vinden geen mirakels plaats. Minstens drie doelpunten scoren en geen enkel tegendoelpunt pakken: het blijkt onmogelijk. Toch neemt Anderlecht afscheid in stijl. Twaalf jaar na de zege in Sevilla – doelpunt van Vincent Kompany – kan paars-wit opnieuw een uitmatch winnen in de Champions League.

Na de wedstrijd wordt er evenveel over Anderlecht-Celtic gepraat als over Celtic-Anderlecht. De terugmatch toont aan dat de Schotten een haalbare kaart waren, dat ze niks méér in huis hebben dan Anderlecht om op de derde plaats te eindigen. Velen vragen zich af wat Frutos bezield heeft om zulk een defensieve ploeg op te stellen. Dit Europese avontuur was volgens de kranten heel anders uitgedraaid als Vanhaezebrouck enkele weken eerder was aangesteld en hij de ploeg had kunnen aansturen in München en thuis tegen Celtic. De Brusselaars hebben spijt als de haren op hun hoofd.

Puur cijfermatig blijft de campagne een drama. In zes wedstrijden scoort Anderlecht slechts één doelpunt, dat van Hanni tegen Bayern. Het winnende doelpunt in Glasgow wordt door de UEFA beschouwd als een owngoal. De Europese federatie berekent het aantal duidelijke doelkansen dat Anderlecht in zes matchen bij elkaar speelde op … zes.

Toch presteerde Anderlecht te midden van 60.000 uitzinnige Celticfans – waaronder Rod Stewart – op alle vlakken beter dan de thuisploeg. Het blijkt een gedroomde exit voor Roger Vanden Stock, want het is officieel: zijn club staat te koop. Hoewel nog veel onduidelijk blijft, zal de voorzitter begin volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid niet meer op post zijn. De Belgische supporters die de verplaatsing gemaakt hebben, vormen een erehaag omdat het zijn tweehonderdste Europese match is. Vanden Stock is tot tranen toe bewogen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content