Maandag 27/9

Vijfenveertigduizend fans in de ArenA voor het afscheid van André Hazes. Wesley Sonck mocht de laatste tien minuten invallen.

Mogen wij er toch even aan herinneren dat Hazes, vóór hij zich tot Ajax wendde, eigenlijk een fan was van FC Amsterdam, de echte volksclub van Mokum. Waar Ajax in de Meer zijn competitiematchen voor twintigduizend toeschouwers speelde, trad FC Amsterdam in het olympisch stadion steevast aan voor het dubbele. Bij het grote FC Amsterdam van de jaren zeventig verdedigde Jan Jongbloed het doel en de gouden voorlijn bestond uit Gerard Van der Lem, Nico Jansen en Geert Meijer. FC was eigenlijk de fusieploeg van BVC Amsterdam en DWS. BVC stond voor Beroeps Voetbal Club. DWS, waar Rob Rensenbrink vandaan kwam, betekende Door Wilskracht Sterk. In afkortingen zijn ze goed in Hol.

Voorzitter van FC Amsterdam was Dé Stoop. Die Dé was ook weer een afkorting, meer bepaald van Dingeman. Dingeman Stoop, kunt u zich zo een naam inbeelden ? Recht uit Pietje Bell. Stoop was de baas van liftenfabrikant Starlift uit Voorburg, alom bekend geworden als sponsor van topvolleybalclub Starlift Blokkeer. Stoop stond aan de wieg van het betaald voetbal in Nederland en was als visionair zijn tijd vaak ver vooruit. Het omgaan met mensen ging hem minder goed af en zijn dictatoriale optreden (‘Wie betaalt, bepaalt’) leidde hem alvast in het voetbal naar zijn ondergang. Eerst het faillissement van FC Amsterdam. André Hazes maakte toen een, hoeft het gezegd hartverscheurend, gelegenheidslied over het verdwijnen van zijn club. Daarna ging Stoop de lakens en zijn geld uitdelen bij FC Den Haag, wat dan weer een fusieclub was van ADO (Alles Door Oefening) en Holland Sport, maar ook daar liep het op een financieel fiasco uit.

Stoop was toen al in de zeventig en schakelde over op de uitbating van tenniscentra. Tot zo ver de les geschiedenis.

Woensdag 29/9

Wat scheelt Emile Mpenza ? De bondscoach is een fijne mens, de andere spelers stuk voor stuk sympathieke kerels en over dat akkefietje in Gent heeft hij al lang de spons geveegd. Wat is er dan mis ? Waarom blijft hij weigeren voor de Rode Duivels te spelen ?

Aangezien hij het zelf niet zegt en zelfs Mbo beweert het niet te weten, zijn alle opties open. Is Emile niet uitgenodigd op het trouwfeest van Kim en Lleyton ? Zit Joke Van de Velde er weer voor iets tussen ? Moet hij nog een karrenvracht verkeersboetes betalen ? Of heeft hij iets mispeuterd waardoor hij bij het betreden van Belgische bodem onmiddellijk in de boeien wordt geslagen ? Geen belastingbrief ingevuld ? Gokschulden ? Een buitenechtelijke dochter, zoals Willy Sommers en koning Albert ?

In elk geval moet het iets heel ergs zijn, als hij zelfs ’s voetbalbonds topdiplomaat Karel Vertongen onverrichter zake terug naar huis stuurt. Vertongen is door Jan Wauters ooit ‘de dolende ridder’ genoemd, en zoals gewoonlijk wanneer Jan iemand typeerde was ook dat er weer vlak op. Het was bij een uitwedstrijd van de nationale ploeg in Noord-Ierland. Karel, als voorzitter van de technische commissie steevast mee met verplaatsingen van de Rode Duivels, gaat ’s avonds graag in zijn eentje een wandelingetje maken. Vóór het eten, soms erna. En zo zag Jan hem eens op een koude winteravond helemaal alleen door de lege en uitgeregende straten van Belfast struinen. Uitgerekend Belfast, een van de meest naargeestige steden van Europa.

Hij zal ook in Hamburg wel zijn gaan wandelen, tenslotte was hij het door Emile gestuurd. Der fahrende Ritter. Hoe ver is het van de Reeperbahn naar La Mancha ?

Vrijdag 1/10

Opmerkelijke toespraak van Andreas De Leenheer, rector van de Universiteit Gent : ‘Vlaamse universiteiten zoeken hun personeel te veel rond de eigen kerktoren. Zeventig procent van de docenten is oud-student van de universiteit zelf. We moeten ons academisch personeel meer internationaal gaan aanwerven.’

Waarop wacht De Leenheer om Jean-Marc Guillou en Luciano d’Onofrio onder de arm te nemen ? Het zal snel vol lopen, met internationale docenten.

door Koen Meulenaere

‘Door Wilskracht Sterk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier