René Adler stuwt Bayer Leverkusen naar de top.

Bruno Labbadia kent een bevredigend debuut als hoofdtrainer van Leverkusen. De ploeg, die vorig seizoen een zekere klassering voor Europees voetbal alsnog uit handen gaf op het allerlaatste moment, nestelde zich vrij geruisloos opnieuw in de top van de Bundesliga. Het geheim van het huidige succes is dat de oud-international een vast elftal onvoorwaardelijk veel vertrouwen geeft. De consequente keuzes zijn indrukwekkend, in de wetenschap dat doelman René Adler de competitiestart miste door een schouderletsel en Michael Kadlec pas op de laatste dag van de transferperiode werd overgenomen van Sparta Praag. Doordat de club geen Europees voetbal speelt, kan het rekenen op een relatief licht programma, waar Leverkusen momenteel maximaal van profiteert.

Vooral de opgang van Adler is opmerkelijk, want onlangs maakte de goalie – als vervanger van de geblesseerde Robert Enke – ook zijn opwachting in het doel van de Mannschaft. Daarmee is hij na Bodo Illgner, die bij zijn debuut pas twintig was, de jongste keeper ooit in de Duitse nationale ploeg. Eigenlijk staat de doelman symbool voor de nieuwe constante in de prestaties van Leverkusen. Net als het team etaleert hij wekelijks zijn uitstekende vorm en pakt hij punten. “Hem in onze rangen te mogen hebben is een ongelofelijke troef”, bewierookte Labbadia Adler al uitvoerig in die Welt. “Ondanks het feit dat hij nog maar 23 jaar is, beschikt hij al over een schat aan ervaringen. Hij moet voor de meeste jongeren de katalysator vormen om wekelijks op een hoog niveau te voetballen.”

Op 25 februari 2007 speelde Adler zijn eerste minuten in de Bundesliga. Amper goed anderhalf jaar later is hij vaste titularis van Leverkusen. Recordspeler Rüdiger Vollborn, die zich ontfermt over de doelmannen en Adler op zijn vijftiende persoonlijk weghaalde bij VfB Leipzig om hem vervolgens ook op te vangen in zijn familie bij gebrek aan gastgezin, bekijkt alles wat met gemengde gevoelens. “Ik vind de hype rond zijn figuur momenteel iets te groot. Dikwijls ontbreekt nog de objectiviteit bij velen om zijn verrichtingen te evalueren. Ik ben een realist, die hem af en toe eens waarschuwt.”

VfL Bochum kan drie tot vijf weken geen beroep op de Slowaakse international Stanislav Sesták, die kampt met een gebroken teen. Vorig seizoen was de spits met dertien treffers, in zijn eerste jaar, topschutter.

Hans Meyer heeft het bij Borussia Mönchengladbach niet echt begrepen op toptalent Marko Marin (19), die niet verder raakt dan de invallersbank.

Maik Franz (27), de aanvoerder van Karlsruhe, werd voor de vierde keer in zijn loopbaan uitgesloten. Niks opmerkelijk, maar de meest gehate speler uit de Bundesliga ging door het lint: hij trapte in volle woede een stoeltje langs de zijlijn aan flarden, had fysiek contact met de assistent-scheidsrechter en ging als een wilde tekeer ten opzichte van scheidsrechter Herbert Fandel. Uiteindelijk kreeg hij voor zijn tweemaal geel slechts een speeldag schorsing in plaats van de vier, die werden gevraagd door de tuchtcommissie.

Rechterflankspeler Clemenz Fritz (27) blijft nog tot 2012 voor Werder Bremen spelen. Jaarlijks zal de verdediger ongeveer 2,5 miljoen euro incasseren.

Michael Ballack had vorige week donderdag een onderhoud met bondscoach Joachim Löw, waarbij de Chelseamiddenvelder zijn verontschuldigingen aanbood voor zijn eerdere kritische uitlatingen. Löw reageerde verheugd en maakte bekend dat Ballack aanvoerder blijft van de Mannschaft.

Routinier Bernd Schneider speelde wegens aanhoudend blessureleed ruim zes maanden geen wedstrijd meer. Maar desondanks verlengde de clubleiding van Bayer Leverkusen het contract met de middenvelder toch tot 2010. De inmiddels 34-jarige international is bezig aan zijn tiende seizoen en heeft al 81 interlands achter zijn naam staan.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier