Al sinds een aantal seizoenen is Nantes een bescheiden middenmoter, die niet langer in staat lijkt om voor uitschieters te zorgen. Tijdens het seizoen 2004/05 moesten ze zelfs tot op de laatste speeldag vechten voor het behoud. Toch heeft de club nog altijd een aantal stevige troeven achter de hand : de typische manier van voetballen met korte combinaties waarnaar de club altijd is blijven streven, oogt bij een goede uitvoering bijzonder fraai en door de steun van Socpresse is Nantes ook financieel erg gezond.

Toch blijft een zuinig beleid voorop staan. Pas na het vertrek van doelman Michaël Landreau, die einde contract was, naar PSG en dat van Jérémy Toulalan, voor wie landskampioen Lyon zeven miljoen euro op tafel legde, trok Nantes zijn portefeuille open om een aantal nieuwkomers binnen te halen. Japhet N’Doram, de vroegere elegante spits die een pak belangrijke doelpunten maakte, is nu verantwoordelijk voor het transferbeleid. Hij kan fier zijn op wie hij haalde : de Zweed Christian Wilhelmsson, die na zijn opgemerkte verblijf bij Anderlecht ook in de belangstelling stond van nog meer welvarende clubs, de Marokkaanse Nederlander Nourdin Boukhari, die overkomt van Ajax, de Kameroener Alioum Saïdou (ex-Galatasaray), Eric Cubilier, die na enkele mooie seizoenen bij Lens niet aan de bak kwam bij Monaco en nu tuk is op revanche. Maar ook de 22-jarige Servische doelman Vladimir Stojkovic, die ook aandachtig werd gevolgd door diverse Belgische clubs, met name omdat hij in juni 2005 in de beloftewedstrijd tussen Servië en België een beresterke partij keepte. N’Doram kent blijkbaar de kneepjes van het vak. Want voor dit toch vrij aardige kransje van nieuwkomers betaalde hij in totaal niet meer dan vijf miljoen euro. “Zekerheden bestaan op dit niveau niet. Er kunnen altijd aanpassingsproblemen zijn”, legde N’Doram uit in het vakblad France Football, “maar toch zie ik het positief in. Ik ben er zeker van dat we met deze ploeg mooie dingen kunnen laten zien. We beschikken niet over de meest talentrijke kern van de Franse eerste klasse. Maar het gaat wel om een zeer complementaire groep.”

Om de integratie van de buitenlanders te bevorderen, laat de club ze Franse les volgen. Er is sprake van grote gretigheid en veel motivatie. “Ik koos voor Nantes omdat het toch om een club gaat met veel traditie en omdat de hele stad hier achter de club staat”, verklaarde Stojkovic al. Ondanks de komst van de buitenlanders blijft Nantes ook veel belang hechten aan zijn opleidingscentrum La Jonelière. “Dat we buitenlanders haalden, heeft alleen te maken met budgettaire overwegingen”, geeft N’Doram nog mee. “In de eerste ploeg is nu eenmaal een stevige en ervaren basis nodig. Ondertussen blijven we in het opleidingscentrum jong talent klaarstomen dat dan kan doorstoten naar de A-kern en spelen met de eerste ploeg”. Nantes heeft trouwens ook zijn kern en zijn zware contracten wat afgeslankt, want spelers als Pascal Delhommeau (FC Metz), Habib Bamogo (Marseille) en Grégory Pujol (Sedan) staan niet langer op de loonlijst.

Kampioen Lyon wint na strafschoppen (4-3) de Supercup tegen PSG, na een 1-1-eindstand.

Benoît Cheyrou werd aangesteld als nieuwe aanvoerder van Auxerre. Hij is de opvolger van Philippe Violeau, die een punt zette achter zijn carrière, en Yann Lachuer, die vertrok naar Troyes.

Dominique Bijotat, de vroegere trainer van Ajaccio en Sochaux, werd aangesteld als directeur van het opleidingscentrum van Monaco.

Franck Ribéry en Fabien Barthezblijven de geruchtenmolen draaiende houden. De spelverdeler van Marseille wordt genoemd bij Lyon, maar hervatte toch de trainingen bij OM, dat hem wellicht nog één jaar in Zuid-Frankrijk zal houden, waarna hij in 2007 naar Arsenal zou trekken, als onderdeel van de overeenkomst waardoor Sol Campbell dit seizoen al zijn tenten opslaat in het Stade du Vélodrome. Anderzijds zou er nu plots geen schot meer zitten in de transfer van Barthez naar Toulouse.

Bordeaux plukt nu al de vruchten van de fraaie tweede plaats die het vorig seizoen behaalde. Maar liefst elfduizend fans namen immers al een abonnement. Dat is vijftienhonderd exemplaren meer dan vorig seizoen.

Olivier Monterrubio, de spelmaker van Rennes, haalde in L’Equipe zwaar uit naar zijn vroegere trainer Laszlo Bölöni. “Iedereen was hem echt beu. Het klikte echt niet meer. De manier waarop hij vertrok, was niet belangrijk. Als hij maar wegging. Van zodra hij de deur achter zich had dichtgetrokken, kregen we er opnieuw zin in en konden we opnieuw lachen.”

Fabrice Fiorèse werd door Marseille uitgeleend aan Lorient.

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier