Doorgaan op het PO2-elan

Steve De Ridder © BELGA

Het was vooral sportief directeur Reynders die grijnsde bij de vaststelling dat Sporting Lokeren OV het in de finale van play-off 2 totaal onverwacht opnam tegen SV Zulte Waregem en slechts werd geklopt na strafschoppen. De Limburger diende in augustus vorig jaar clublegende Kristinsson te ontslaan na een belabberde competitiestart. Zijn vervanger Maes had in het verleden al geoogst op Daknam, alvorens uit te schuiven bij KRC Genk. Het duo kreeg hun ongeruste voorzitter Lambrecht zelfs zo ver om tijdens de winterstop stevige investeringen te doen. Cevallos (bijna 1 miljoen euro) en Marecek (overbodig bij Sparta Praag) verhoogden het voetballend vermogen én de efficiëntie voor doel. Eindelijk kon de Durmeclub afrekenen met zijn reputatie van minst scorend team op het hoogste niveau.

VERDEDIGING

De Wolf bevestigt al het goede van de afgelopen maanden – toen hij de geopereerde routinier Verhulst verving – tijdens de voorbereiding. Betrouwbaarheid wordt gekoppeld aan clean sheets en stevige reflexen. Zijn contractverlenging lijkt de 22-jarige doelman vleugels te geven. Mantel komt over van een lager niveau en krijgt de tijd om onder keepertrainer Lemmens door te groeien.

Doorgaan op het PO2-elan

Tirpan is een rechterverdediger die graag voor diepgang zorgt en het vooral moet hebben van offensieve bevliegingen. De van Eupen overgenomen back ligt in de balans met Marzo, maar scoort defensief beter. Van Moerzeke is nog een andere mogelijkheid. Routinier en vaste penaltynemer Maric is centraal achterin eindelijk verlost van zijn blessurezorgen en oogt scherp. Hij vormt een sterk en complementair duo aan de zijde van de kopbalsterke en positioneel goede Filipovic. Diaby toonde kwaliteit, maar moet nog ervaring opdoen in een fysiek meer stevige competitie. Joher is geblesseerd en is een wisseloplossing bij afwezigheid van Maric of Filipovic. De polyvalente Monsecour, een kuitenbijter, kan inspringen centraal of aan de rechterkant. Links is het afwachten hoe goed Skúlason het WK in Rusland verteerde, zeker nu alternatief Mpati out is en er nog wordt uitgekeken naar een meer betrouwbare doublure. Oud-speler Corryn van R Antwerp FC bleek te duur en trok naar YR KV Mechelen.

MIDDENVELD

Aanvoerder Overmeire sukkelde wat met zijn lichaam, maar kan terugvallen op ervaring en teert op een sterke motor. Centraal wordt het clubicoon geholpen door de kalmte van Marecek als nummer 8, de box-to-boxspeler die mag en kan infiltreren. Michel raakte geblesseerd, maar door zijn zekerheid aan de bal en goeie vista kan de Franse controleur probleemloos Overmeire vervangen. Ook pocketspeler Torres is mogelijk. Terki is de optie voor het geval er iets gebeurt met Marecek. Hij is een loperstype, een vechtmachine die het moet hebben van zijn atletisch vermogen. Dan is Cevallos een totaal ander type: een draaischijf met handelingssnelheid, overzicht en rendement voor doel. Haalt de Ecuadoraanse international even straffe statistieken als in zijn eerste maanden, dan lijkt een transfer in de winterstop een realistisch scenario. Benchaib wordt gepusht om stappen vooruit te zetten. Op de flanken kunnen Hupperts en De Ridder zowel links als rechts worden uitgespeeld. Indien er meer voorzetten nodig zijn, dan wordt gedacht aan Straetman en Lawal.

AANVAL

Twee spitsen wil Maes er nog bij, zeker doordat er niet meer wordt gerekend op de financieel te zwaar op het budget wegende De Sutter. Die ligt nog een seizoen onder contract, en wilde zich nochtans schikken in een rol als joker of mentor. Söder is meer een nummer 10 en Miric is gevaarlijk vanaf rechts, maar beiden fungeerden succesvol als targetman.

CONCLUSIE

De coach maakte zijn spelersgroep de belofte dat hij minder hard tegen hen zal roepen als ze bij de thuisduels meer punten sprokkelen en doorgaan op hun PO2-elan. Maar de spelerskern is nu té beperkt samengesteld, de onderlinge concurrentie zal groter moeten zijn om een stek bij de eerste acht van het klassement te viseren na dertig speeldagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier