Geboren op 18 september 1953.

Gehuwd en vader van Vanessa en Francesco.

Hoe zou je jezelf omschrijven ?

“Van nature ben ik een optimist. Ik probeer altijd alles van de positieve kant te zien. Maar met een nederlaag heb ik het toch altijd moeilijk, want ik ben een winnaarstype, ik geef nooit op. Daarnaast ben ik een sociaal iemand, ik lach graag en ben graag onder de mensen. Ik tracht mijn enthousiasme over te brengen op de spelers.”

Wat zie je als je grootste gebrek ?

“Eigenlijk kunnen anderen daar beter over oordelen. Sommigen vinden dat ik mijn kalmte moeilijk kan bewaren, anderen zeggen dan weer dat ik een koppig baasje ben. Het klopt dat ik behoorlijk sentimenteel ben.”

Wat is voor jou het paradijs op aarde ?

“Mijn gezin is voor mij het allerbelangrijkste. Mijn aards paradijs is dan ook dikwijls bij mijn vrouw en mijn kinderen te kunnen zijn. Als zij gezond zijn, voel ik mij gelukkig.”

Wat zijn je favoriete voornamen ?

“Uiteraard die van mijn kinderen : Francesco en Vanessa. De naam van Francesco kozen we als eerbetoon voor mijn vader, die omkwam toen hij in Italië op vakantie was.”

Wat is je favoriete film en wie is je favoriete acteur ?

“Ik ben niet echt een cinefiel, in tegenstelling tot Vanessa, die een indrukwekkende verzameling dvd’s bezit. Ik kijk liever naar actua-reportages en documentaires. Maar mijn lievelingsfilm ? ( Denkt na.) Podium met Benoît Poelvoorde, die overigens supporter van Standard is, vond ik mooi. En acteurs ? Als kind was ik een grote fan van Steve McQueen. Nu kijk ik graag naar films met Mel Gibson en Al Pacino.”

Wie zijn je fictiehelden ?

Zorro, de rechtvaardige weldoener. En ik heb een hekel aan Pinocchio ( lacht), want mijn aversie voor leugenaars is groot. Zelf kan ik trouwens niet liegen.”

Naar wie kijk je op ?

“Ik heb heel veel respect voor mensen die zich inzetten voor anderen en een nobel doel nastreven. Nelson Mandela, bijvoorbeeld, die jarenlang streed voor de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika. Of Moeder Teresa en dichter bij ons de vakbondsafgevaardigden die de rechten van de arbeiders verdedigen. Werk, dat is het leven, geld, welzijn.”

Voor wie kan je geen respect opbrengen ?

Adolf Hitler. Ik vermoed dat ik niet moet uitleggen waarom. Ook terroristen moeten niet bij mij op de koffie langskomen.”

Naar welke muziek luister je graag ?

“De muziek van Phil Collins en Elton John vind ik heel melodisch. Maar ik hou eigenlijk van verscheidene genres. Italiaanse muziek bijvoorbeeld : Eros Ramazzotti en Lucio Dalla, om maar die te noemen.”

Wat irriteert jou het meest ?

“Gratuite kritiek. Ik ben me ervan bewust dat ik een beroep uitoefenen dat veel commentaar uitlokt en ik aanvaard die ook als het gaat om gefundeerde kritiek, maar veroordelingen waarbij de man en niet de bal wordt gespeeld, vind ik onaanvaardbaar. Ik neem het niet als je privé-leven erbij gesleurd wordt. Met hypocrisie kan ik ook niet overweg. Ze moeten mij de dingen recht in het gezicht kunnen zeggen, niet achter mijn rug.”

Welke eigenschap waardeer je het meest ?

“Eerlijkheid en vriendschap. Eigenschappen die je helaas zelden tegenkomt in het voetbal.”

Wat spreekt jou aan in een vrouw ?

“Tederheid en intelligentie. Bij mijn vrouw waardeer ik vooral de manier waarop ze mij steunt. Leven met een trainer die vaak in de spotlights, zeg maar vuurlinie, staat, lijkt mij niet eenvoudig.”

Stel : je bent puissant rijk. Wat doe je met je geld ?

“Ik ben niet puissant rijk en ik zal het ook nooit worden. De vraag stelt zich met andere woorden niet. Maar goed, mocht het toch zo zijn, dan zou ik misschien een luxueuzere auto kopen. Maar levenskwaliteit koop je niet alleen met geld. In de eerste plaats gaat het erom je goed te voelen bij je familie en vrienden. Dát is échte rijkdom.”

Waar zou je het liefst willen wonen ?

“In een zonnig land, in Spanje of Italië bijvoorbeeld. Maar ik voel me ook hier in België heel goed, ik zie dus voorlopig geen redenen om te verhuizen.”

Wat zijn je eerste woorden voor Gods aanschijn in het paradijs ?

“Bedankt. Want als God mij ontvangt, wil het zeggen dat ik goed gehandeld heb en dat Hij dat apprecieert.”

door Daniel Devos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier