Speldoorzicht

Doordat hij vroeger vaak meespeelde in trainingspartijtjes of met zijn

vrienden op de speelpleintjes, leerde hij hoe veldvoetballers denken. Zijn speldoorzicht weerspiegelt zich in een uitstekend positiespel. Zo zal Sinan er steeds voor zorgen dat hij aanspeelbaar is en anticipeert hij zeer accuraat op dieptepasses. Zelfs als de bal zich ver aan de overkant bevindt, zal hij niet doelloos in zijn rechthoek blijven staan. Sinan begrijpt bovendien wanneer hij een bal moet bijhouden of wanneer hij snel moet hernemen om een counter in te zetten. Zijn oog-handcoördinatie is erg ontwikkeld, Sinan werpt bijvoorbeeld met links en trapt met rechts. Hij bezit zowel een linksvoetige als rechtsvoetige coördinatie, hetgeen veeleer uitzonderlijk is en waardoor hij minder dan andere keepers last heeft van een ‘zwakke hoek’.

Mentaliteit

Sinan Bolat straalt rust uit, zowel op als naast het veld. Gaat ook niet twijfelen wanneer hij een eerste interventie mist. Dat komt door zijn opvoeding – zijn broers Savas en Baris zijn net als Sinan bedeesde jongens – en zijn overtuigd geloof in de islam. “Ik zou niet weten hoe je hem uit zijn lood zou kunnen slaan”, beweert ex-collega Davino Verhulst. Bolat is stil en teruggetrokken, maar laat zich tijdens de wedstrijd verbaal gelden. Hem oppeppen hoeft niet, hij houdt enkel een kort gebed in de kleedkamer. Sinan is altijd heel geconcentreerd met zijn vak bezig, omdat hij al snel besefte dat het zijn enige mogelijkheid is om in de maatschappij de top te bereiken. Vraagt uit zichzelf om extra trainingen of verzorging en zit vaak als eerste in het krachthonk. Informeert zich uitvoerig over de tegenstanders en over de afspraken bij vrije trappen of corners. Ten bewijze: zijn gestopte penalty tegen Gent waarbij hij wist dat Bryan Ruiz zijn strafschoppen meestal op halve hoogte trapt. Alcohol drinkt hij niet en hij kreeg bij Genk nooit boetes voor te laat komen. Een heel principieel iemand, wat zich ook vertaalde in zijn wrok tegenover Willy Reynders, de voormalige technisch directeur van Genk, die hem (in zijn ogen) verraadde door zijn contracteisen in de kranten te gooien.

Conditie

Zijn uithoudingsvermogen is gemiddeld. Voor doelmannen geldt immers dat trainen op te veel uithouding ten koste gaat van hun explosiviteit. Door zijn zelfdiscipline staat Sinan zelden een grammetje te vet, ook niet na vakantieperiodes.

Hoge ballen

Een werkpunt van Bolat. Op diepteballen anticipeert hij goed, dankzij zijn uitstekend dieptezicht en inschattingsvermogen. Op flankvoorzetten twijfelt hij nog te vaak. Dat komt omdat hij moeite heeft met het afstoten met de rechtervoet. Zet zich daarbij af met beide voeten, waardoor hij minder hoog klimt dan wanneer hij bijvoorbeeld enkel met zijn linkervoet afstoot. Heeft geen angst om in het pak een hoge bal te gaan halen.

Kracht

Bolat is niet zo krachtig en explosief als Logan Bailly, maar werkt daar keihard aan. Zit dagelijks in de fitnesszaal, waar hij zeer gericht traint op buik-, romp- en rugspieren. Had van nature een probleem met explosiviteit, maar schaafde daar aan door met de Genkse keepertrainer Guy Martens in de zandbak te oefenen. Ook bij Standard wordt er vooral nadruk gelegd op explosiviteitstrainingen.

Traptechniek

Zeer goed. Is zowel links- als rechtsvoetig. Zou volgens zijn mentor Guy Martens zonder problemen meekunnen bij een derde- of vierde-klasser. Zoals hij bewees door in zijn debuut-wedstrijd met Genk tegen Anderlecht al in de eerste minuten een opzittende Nicolás Frutos uit te kappen. Sinan zelf geeft soms toe dat hij eigenlijk liever op het veld staat dan in doel. Enkel bij het uittrappen uit zijn handen moet hij verbeteren. Zijn ballen hebben de neiging naar rechts uit te waaien.

Behendigheid

Net als Logan Bailly is Bolat erg sterk in het uitgooien, waarmee hij over de lengte van een half veld perfect een counter op gang kan brengen. Probeert ook altijd de bal te klemmen (zonder hem eerst te laten botsen, zoals Espinoza) en niet weg te boksen (zoals Stijnen). De reflexen op de lijn zijn uitstekend, al komen die dikwijls minder spectaculair tot uiting dan bij Bailly omdat zijn positionering beter is en hij dus minder moet corrigeren. Eén-tegen-éénsituaties zijn misschien wel Bolats sterkste punt, hij komt heel snel uit, stopt dan voor de tegenstander en dwingt hem zo een passeer-beweging te maken. Door zijn lenigheid kan hij dan als een kat in de voeten duiken. Vroeger was hij daarin nog te onbesuisd, wat hem af en toe op een rode kaart kwam te staan, zoals in de bekerwedstrijd tegen Anderlecht twee seizoenen geleden.

door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier