Het Europese voetbal davert weer eens op zijn grondvesten. In Marseille, Milaan en Firenze staan vulkanen op het punt om uit te barsten. Het zou niemand verwonderen als naderhand, net als in Pompeji, culturen, gewoontes en persoonlijkheden worden gevonden die onder lava bedolven zijn. Een grote aardbeving gaat alleszins vaak gepaard met heel wat kleinere schokken en de Italiaanse trillingen lijken na te zinderen tot in Luik.

Lucien D’Onofrio beschikte over de nodige ingangen bij Olympique Marseille en de supporters van de Rouches maken zich dan ook zorgen. Dat is eigenlijk niet meer dan logisch als de baas in het buitenland veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden effectief, het betalen van een boete van 375.000 euro en het verbod krijgt opgelegd om in Frankrijk gedurende vijf jaar een functie in het voetbal uit te oefenen. Hem wordt zoals geweten verweten bij de transfers van Fabrizio Ravanelli en Christophe Dugarry gesjoemeld te hebben met de transferbedragen. Het bestuur van Standard probeerde de achterban te sussen door te stellen dat het hele dossier niets met de club te maken heeft.

Dezelfde Lucien D’Onofrio is ook persoonlijk bevriend met Luciano Moggi, de vroegere sterke man van Juventus, die het Italiaanse voetbal diep in het moeras heeft getrokken. In dat dossier heeft de financiële sectie van de federale gerechtelijke politie op vraag van het parket van Turijn een rogatoire commissie naar Luik gestuurd om er huiszoekingen te verrichten bij Standard.

De onderzoekers hadden met name interesse voor drie transfers van Juventus naar Standard : Fabian Carini, Onwuachi en Serhiy Kovalenko. Twee andere huiszoekingen, in mei 2004, op verdenking van witwassen, en in februari 2005, voor uitgaven voor verscheidene transfers, leverden niets op.

Bij Standard verklaarde algemeen directeur Pierre François aan iedereen die het horen wilde : “Daar is allemaal niets sensationeels aan. Er zijn alleen wat vragen over de manier waarop de transfers van Carini, Onwuachi en Kovalenko zijn afgewikkeld.”

Toen hij bij Standard aankwam, werd van Carini gezegd dat hij 5 miljoen euro had gekost. Er bestond een factuur voor dat bedrag, maar aangezien er door het te hoge loon geen kandidaat-overnemer was voor de doelman, keerde hij terug naar Juventus. Daardoor kon het oorspronkelijke document worden geannuleerd. Ondanks alle mist rond die affaires, gaan ondertussen de werkzaamheden gewoon verder in Sart-Tilman, waar Standard een nieuw trainingscomplex bouwt. Jammer genoeg blijft het goede nieuws de laatste tijd wat te veel overschaduwd door alle affaires op Sclessino.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content