Tosin Dosunmu (29) heeft in de laatste vier wedstrijden van Germinal Beerschot drie keer gescoord. Daarmee schiet zijn gemiddelde fors de hoogte in. Hij zit nu aan één goal om de 157 minuten. In 2007/08 scoorde hij eens om de 328 minuten en vorig seizoen maakte hij zelfs maar één doelpunt per 448 minuten. In het tussenseizoen testte hij bij het Russische Terek Grozny, naar eigen zeggen op verzoek van Germinal Beerschot.

Toevallig of niet drijft de Nigeriaan weer boven nu Jos Daerden opnieuw trainer is op het Kiel. Toen die drie jaar geleden ook al eens Germinal Beerschot coachte, kroonde Dosunmu zich tot topschutter van de competitie, met achttien goals (één doelpunt per 150 minuten). “Ik weet hoe ik hem moet aanpakken”, zegt Daerden. “Je moet Tosin laten voelen dat je met hem bezig bent, er kort op zitten en vaak een grapje maken.”

Toen Daerden trainer werd op het Kiel, zette hij eerst Bavon Tshibuabua naast Sherjill MacDonald. “Bavon stond veel verder dan Tosin, die ik terugvond zonder vertrouwen.” Bij de laatste drie matchen verscheen Dosunmu aan de aftrap. “Ik vind hem nu sterker dan in 2006”, aldus Daerden. “Vroeger teerde hij te veel op zijn goals. Hij heeft nu meer oog voor het samenspel met de andere spits, zet mee druk naar voren en evolueerde in de omschakeling van balbezit naar balverlies.”

De afgelopen jaren zuchtte er weleens een trainer op het Kiel als Dosunmu een uitleg over een oefening of tactiek niet bleek begrepen te hebben. “Je moet het niet te moeilijk maken voor Tosin”, zegt Daerden. “Een paar afspraken volstaan. Voor de rest ben je afhankelijk van de intuïtie van een spits.” In dit blad deelde Dosunmu een tijd geleden die mening: “Voetbal draait om instinct.”

Ook bij het publiek ontlokte Dosunmu in het verleden zuchten als weer een van zijn acties door onstuimigheid mislukte. Het verleidde Aimé An-thuenis ertoe om eens te stellen dat de kwaliteiten van Dosunmu soms meer gewaardeerd worden door de tegenstrever dan door de eigen omgeving. “In pass- en trapvormen durft hij slordig te zijn”, aldus Daerden. “Hij doet álles op snelheid. Maar als ik zaterdag zijn aannames zag, merkte ik weer progressie. Vóór een training pass ik soms eens een aantal keren naar Tosin. Ik trap de bal dan veel te hard of zorg ervoor dat hij net voor hem stuit. ‘Als ploegmaats jou zo aanspelen, ben je niet gelukkig’, zeg ik op zo’n moment met een lach. Dan ben ik weer even aan het dollen met hem, maar intussen pikt hij het op.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Je moet het niet te moeilijk maken voor Tosin.’

Jos Daerden