Atlético won in 10 jaar geen derby meer.

We moeten terugkeren naar 1968 om te zien dat Atlético Madrid zo slecht aan de competitie begon. Ook QuiqueSánchezFlores, die de veertien dagen geleden ontslagen AbelResino als coach opvolgde, lijkt het team vooralsnog niet op de rails te krijgen.

De Colchoneros, die al tien jaar geen stadsderby meer konden winnen, beten ook vorige zaterdag in het zand. Atlético speelde nochtans niet slecht, maar door de gebruikelijke fouten in de defensie konden de bezoekers van Real Madrid tot 0-3 uitlopen. De eindrush van de thuisploeg, waarbij DiegoForlán en SergioAgüero nog voor de 2-3 zorgden, zette uiteindelijk geen zoden aan de dijk.

“We moeten hier gewoon allemaal samen uit raken”, verklaarde de Tsjechische verdediger TomasUjfalusi, die één van de assists gaf. “Natuurlijk branden alle alarmlampen, want we bevinden ons nog altijd in de degradatiezone”, voegde zijn coach eraan toe. “Het komt er nu op aan de armen niet te laten zakken, met zijn allen de mouwen op te stropen om zo punten te sprokkelen en geleidelijk aan hogerop te klimmen in de rangschikking.”

Quique Sánchez Flores stelde wel een lichte verbetering vast in de combinaties. “Er blijft uiteraard nog veel werk”, opperde hij. “Maar ik ben niet ontevreden over de vooruitgang die inmiddels al werd geboekt. De verdedigende foutjes moeten er natuurlijk wel nog uit.” Hij wijst er ook op dat de uitschakeling in de Champions League het team een morele dreun gaf. “Het was vóór het seizoen de doelstelling om daarin sterk te presteren. Als dat dan niet lukt, laat dat onvermijdelijk sporen na.”

Over het feit dat hij Agüero op de invallersbank had laten beginnen en hem pas inbracht na de rust, vertelde de coach nog het volgende. “Onze Argentijn was erg vermoeid na de Europese wedstrijd van dinsdag, waarin hij twee keer had gescoord”, zo klonk het. “Hij was niet in staat om opnieuw 90 minuten vol te maken. Vergeet niet dat Kun nog altijd erg jong is en zijn lichaam dus nog niet echt goed kent.”

Barcelona scoorde dit seizoen op eigen veld gemiddeld vier keer per wedstrijd. Het team van Pep Guardiola hield ook tegen Mallorca dat gemiddelde aan dankzij een 4-2-zege. De trainer startte nochtans zonder Dani Alvés, Xavi, Andrés Iniesta en Lionel Messi. Voor de goals tekenden Pedro, die twee keer scoorde, Thierry Henry – die voor het eerst in zes weken weer de weg naar de netten vond – en uiteindelijk ook nog de ingevallen Messi op strafschop. Zlatan Ibrahimovic (28) liep een verrekking op in het linkerbeen en moet één week aan de kant blijven.

Mallorca mag zich zonder meer dé revelatie tot nu toe noemen. Ze danken dat vooral aan de prestaties voor eigen publiek, want het team verloor thuis nog geen enkel punt. Op verplaatsing moest de ploeg uit de Balearen zich tevreden-stellen met twee gelijke spelen en drie nederlagen.

Samuel Eto’o (28), de spits van Inter, vertelde in Milaan dat hij graag zijn carrière zou beëindigen bij Mallorca, het team waarbij hij na zijn mislukte debuut bij Real Madrid echt kon doorbreken in Spanje.

Real Madrid richtte een niet mis te verstane boodschap aan de Portugese voetbalbond. Die mag geen enkel risico meer nemen met Cristiano Ronaldo. Een herhaling van wat gebeurde bij de vorige interland is volkomen uit den boze.

Deportivo La Coruña won met 2-0 bij Getafe, maar eindigde met negen na de uitsluitingen van Riki en Sergio.

Johan Cruijff werd benoemd tot keuzeheer van de regionale Catalaanse selectie, waarvan hij zelf kort de kleuren verdedigde in 1973. Deze selectie heeft geen enkele officiële erkenning maar ze mag wel oefenduels spelen.

De Spaanse Profliga voerde het eerdere dreigement om te staken als protest tegen de afschaffing van de fiscale privileges voor de spelers met zware contracten, uiteindelijk toch niet uit.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier