Tom De Sutter speelde zondag in moeilijke omstandigheden (buikgriep) zijn vijftigste wedstrijd voor Club Brugge. Waarin is hij beter dan zijn concurrent Nicolás Castillo?

Een aantal vaststellingen vooraf. Een eerste bevinding: bij de start van het seizoen lijnde de spelerskern van Club Brugge samen met de trainer de doelstellingen af. Doel nummer een: de titel. Twee: de Europese overwintering. Drie: de beker. Zes maanden later is Club nog op alle fronten actief. In de stand staat het eerste, morgen/donderdag kan de al bijna verworven Europese overwintering definitief worden vastgelegd en over een week is er de heenwedstrijd in de kwartfinale van de beker tegen KV Mechelen. Op 20 januari volgt de return.

Tweede vaststelling: Michel Preud’homme hanteert een rotatiesysteem om op drie fronten actief te kunnen blijven. Nagenoeg iedereen komt zo aan spelen toe en blijft wedstrijdfit. Een goeie zaak, bleek zondag tegen Zulte Waregem, toen vanwege de onbeschikbaarheid van ThomasMeunier, LaurensDe Bock, FelipeGedoz en Björn Engels wat dieper in het reservepotentieel moest worden getast.

Derde bevinding: ondanks het roteren zijn er toch vaste patronen. Opvallend: als de inzet doelstelling twee of drie is (Europees of beker), start in de punt de Chileen Nicolás Castillo (21), in januari voor drie miljoen euro aangeworven. Uitzondering op die regel: de wedstrijd in Kopenhagen, die Club met 0-4 won. Een match die het verdere verloop van de poule kon bepalen, na twee gelijke spelen thuis tegen Torino en Kopenhagen kon verlies in de Deense hoofdstad fataal zijn. Toen koos Preud’homme voor Tom De Sutter (29). Wanneer aan de rust bij 0-3 de zege zogoed als binnen was, kwam de Chileen. Maar in de meeste gevallen kreeg De Sutter, wiens zomervoorbereiding door een liesblessure werd gehypothekeerd, op donderdag wat rust. Zelfs in Helsinki, op speeldag 2 in groep B. Toen was Castillo onbeschikbaar en mocht Obbi Oulare aan de aftrap komen. De fitte De Sutter viel pas in op zo’n 25 minuten van het einde. Hij scoorde, het waren zijn eerste speelminuten van het nieuwe seizoen.

In de competitie is het een ander verhaal. Sinds begin oktober zijn ze allebei fit, de twee nummers 9 van Club. En dan merk je dat Preud’homme in de strijd om de eerste doelstelling altijd de voorkeur geeft aan de Belg in zijn startopstelling. Castillo, voor zijn blessure nochtans scherp begonnen met drie goals in de eerste zes competitiewedstrijden, kende toen wel een terugval. Eerst een paar weken geblesseerd, vervolgens wat minder getraind en, het dieptepunt, zelfs niet bij de achttien tegen AA Gent. Maar zo is er ook binnen de rotatie een min of meer vaste taakverdeling: De Sutter aan de bak in het weekend, Castillo tijdens de week. Op die manier kunnen beiden het lijf wat sparen.

Doelpunten

Wie kan, na twee maanden, in de competitie de beste cijfers voorleggen? Raar maar waar: Castillo. Scoorde er in de competitie sinds oktober vijf (waarvan drie tegen Westerlo), De Sutter zit aan vier (twee keer een dubbel, tegen AA Gent en in Moeskroen). Toch heb je als neutrale waarnemer het gevoel dat Club in het spel meer heeft aan de ervaring van De Sutter, niet meer zo uit op persoonlijk succes, dan aan die van de Chileen, jong en hongerig en af en toe ongelukkig in het samenspel.

Kiest De Sutter voor het afhaken en de kaats met de medemaats (waarbij hij balvaster is in het aanspelen over de grond dan door de lucht), dan gaat de Chileen als hij wordt aangespeeld vaak met de kont achterover leunen, hopend op het duel en de (duw)fout. Na bijna één jaar op de Belgische velden heeft de tegenstand dat door, zodat de scheidsrechter steeds vaker terecht laat doorspelen. Anderzijds is hij wel efficiënter: Castillo maakt gemiddeld één goal om de 136 minuten sinds hij voor Club Brugge tekende, bij De Sutter, die twee miljoen kostte, is dat één goal per 184 minuten. Ook in de assists is er een verschil: drie al dit seizoen voor De Sutter, eentje voor Castillo.

Spitsen kunnen het best spitsen beoordelen. Wat vindt Wesley Sonck, zelf ex-Brugge en nu analist bij Proximus tv, van de twee. Sonck: “Ik versta niet waarom ze Tom bij Anderlecht hebben weggedaan. Zeker niet als ik nu AleksandarMitrovic zie. Tom is blessuregevoelig, dat merk je, maar met hem erbij speelt Club Brugge beter, balvaster. Tom is een werker. De Castillo van Westerlo was de Castillo op zijn best: één zeer mooie goal, maar bij twee en drie stond hij vooral op de goeie plek. De Chileen heeft andere kwaliteiten, hij is minder in het samenspel. Aan Tom heb je meer als ploeg. Castillo is nog jong, maar ik probeer te denken aan wat hij binnen twee jaar zou kunnen brengen in een grotere competitie. Hij heeft niet de pure snelheid van Carlos Bacca, en ook niet de passeerbeweging. In het samenspel lukt het ook niet. Je moet bewegen in de aanname, zegden ze altijd tegen mij toen ik jong was. Hij doet dat te weinig.”

De Sutter laat de anderen beter voetballen. En dat scoren? Wesley: “Je moet Tom door de lucht aanspelen vanaf de flanken. Dat doet Club te weinig. De twee buitenspelers komen altijd naar binnen, het zijn dribbelaars die gaan voor eigen succes. De flankverdedigers geven ook niet altijd de voorzet op tijd. Soms denk ik terug aan de tijd van Trond Sollied. De manier waarop RuneLange of Bengt Sæternes toen werd bediend. Geef Tom die early cross en hij maakt er ook meer. Misschien geen 25 per seizoen, maar dat zal Castillo ook niet doen.”

DOOR PETER T’KINT – BEELDEN BELGAIMAGE

“Aan De Sutter heb je meer als ploeg.” Wesley Sonck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content