Op één wedstrijd van het einde van de groepsfase zijn zowel Standard in de Champions League als Anderlecht en Club Brugge in de Europa League nog in de running om te ‘overwinteren’. Hoe komt dat? Een rondvraag.

1. Hoe verklaart u dit prille Belgische succesje in het Europese voetbal?

2. Welke van de drie Belgische clubs maakte tot nu toe de beste indruk in Europa?

3. Wie van de drie Belgische clubs zal effectief Europees ‘overwinteren’?

4. Wat kunnen we verwachten van (een) eventuele Belgische deelnemer(s) aan de knock-outfase?

AIMÉ ANTHUENIS o.a. ex-trainer Anderlecht

1. “Veel conclusies zou ik daar nog niet meteen aan koppelen. De loting en de omstandigheden spelen natuurlijk altijd een rol.”

2. “Standard vond ik bij momenten indrukwekkend in de Champions League. Onder meer tegen Arsenal, maar ook in Olympiacos waren ze een uur lang heel sterk. Bölöni werd onvoldoende beloond. Als je als Belgisch kampioen naar de Champions League mag, hoop je dat minstens met een even sterke ploeg te kunnen doen, want dat is niet een of twee treden maar een hele ladder hoger dan de Jupiler Pro League. Door de transfers van Fellaini, Dante en Onyewu, blessures en de zaak-Witsel kon hij niet met zijn beste wapens strijden. Het voordeel was dat er zich zo wat jonge spelers konden manifesteren.”

3. “Ik verwacht dat Standard als derde eindigt in zijn poule. Zelf kan het AZ thuis wel aan, maar Wenger liet al verstaan dat nu Arsenal al geplaatst is, hij in Olympiacos met een veredeld B-elftal zal spelen. Anderlecht moet zorgen dat in Ajax Boussoufa meer in de match zit dan tegen Dinamo Zagreb. Dan is het in staat om iets meer te voetballen, iets meer te combineren en iets meer gevaar te creëren. Het is niet meer zo dominant in zijn spel als vroeger en tegen Zagreb was het ronduit zwak, maar het bewees dit seizoen toch ook al dat het een resultaat kan neerzetten. De blessures van Wasilewski, Polák en Frutos zijn een tegenslag, maar anderzijds: zonder die tegenslag speelde Lukaku nu misschien nog bij de invallers. Een Franse ploeg als Toulouse is altijd een gevaarlijke tegenstander, maar ik verwacht dat Club Brugge bevestigt. Met Hoefkens is de coaching achterin verbeterd, Odjidja schat ik heel hoog in als slimme en balvaste regulator met lef op het middenveld, en met Dirar, Vargas, Perisic, Sonck en Akpala beschikt het over voldoende spelers die het verschil kunnen maken.”

4. “Verrassingen zijn niet uitgesloten in het knock-outsysteem, dat is in het verleden al voldoende bewezen. Onder Houwaart zette Club Brugge ooit meer dan één ‘onmogelijke’ situatie thuis nog recht. Natuurlijk ben je afhankelijk van de loting, maar ook van de eigen ploeg die je tussen de lijnen kunt brengen. Zal iedereen fit zijn? En: wat gebeurt er in de transferperiode die er nog tussen zit?”

FRANKY VAN DER ELST trainer KVSK United, o.a. ex-assistent-trainer en ex-speler Club Brugge

1. “Wat Club Brugge betreft, is dat omdat het een beter niveau haalt dan de voorbije jaren. Het gevoel is er anders, meer spelers zitten beter in hun vel. Anderlecht kreeg een opdoffer tegen Lyon en sleepte een tijdje de zaak-Wasilewski-Witsel met zich mee, maar startte goed in de Europa League. Met vijf achterin, op een puur tactische manier, en met een vrije trap van Bernárdez, ging het winnen bij Dinamo Zagreb. De poule van Standard hoort niet bij de sterkste van de Champions League, ook omdat AZ niet meer op hetzelfde peil speelt als vorig seizoen.”

2. “Alle drie hebben ze wel hun verdiensten. De béste indruk? Standard met onder meer Jovanovic, Mbokani en De Camargo. Champions League is toch nog een iets hoger niveau. In de Belgische competitie doen ze het niet zo geweldig, maar ze bewezen goed te kunnen focussen op Europese wedstrijden. Geef hun zo’n kans als Anderlecht er thuis een kreeg tegen Dinamo Zagreb en ze pakken wel dat punt van de kwalificatie. Bij Anderlecht zie je wel eens dat als het op een voetballende manier moet gebeuren, het fout gaat. De combinaties kwamen er te weinig uit.”

3. “De kans dat Standard overwintert in de Champions League lijkt mij klein, want Arsène Wenger zei al dat hij jonge spelers zal opstellen in Olympiacos. Ik zie hen zelf ook zonder de geschorsten Carcela en Mangala wel winnen van AZ. Van Club Brugge wordt verwacht dat ze zich thuis tegen Toulouse plaatsen, maar … dat werd ook verwacht van Anderlecht thuis tegen Dinamo Zagreb. Vorig seizoen konden ze niet winnen van Saint-Etienne, een ploeg die onderaan stond in de Franse competitie. Ik ben nooit de grootste optimist geweest, je weet toch maar nooit. Het meest vrees ik voor Anderlecht. Ajax is een betere ploeg, veel zal afhangen van de instelling waarmee het die wedstrijd zal aanvatten. Het voordeel van Club is dat de kans groter is dan bij Anderlecht dat er in moeilijke momenten iemand rechtstaat die hen erdoorheen helpt.”

4. “Ik denk niet dat we moeten dromen van een halve finale of een finale. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar ik bedoel: als je Liverpool tegenkomt, is het voorbij. Het is beter realistisch te zijn en het ronde per ronde te bekijken.”

HANS GALJÉ trainer Moeskroen & keeperstrainer Rode Duivels; o.a. ex-keeper Club Brugge en Ajax

1. “Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat voor Belgische topclubs het niveau van de Champions League momenteel iets te hoog is gegrepen. Voor Standard is er een klein mirakel nodig om zich te plaatsen voor de volgende ronde, maar in de Europa League ligt dat toch anders. In de reeks van Club Brugge is Shakhtar buiten categorie, maar is de strijd voor de tweede plaats open voor de rest. In de poule van Anderlecht was Ajax lichtjes favoriet en zijn de andere drie aan elkaar gewaagd.”

2. “Standard, omdat de moeilijkheidsgraad in de Champions League toch hoger is dan in de Europa League. Ondanks het feit dat ze niet compleet waren, lieten ze toch goede dingen zien en behouden ze zelfs op de laatste speeldag nog een waterkans. Met de ploeg van vorig seizoen hadden ze echt kunnen meedoen voor de tweede plaats. Anderlecht voetbalde zakelijk en pakte weinig doelpunten. Tot de negatieve verrassing thuis tegen Dinamo Zagreb deden ze het degelijk tot goed. Club Brugge haalde een beter niveau dan vorig seizoen.”

3. “Ik ben een optimist ( lacht), ik verwacht dat ze zich alle drie kwalificeren. Het huidige Club Brugge is in staat thuis Toulouse af te houden. AZ is niet meer het AZ van vorig seizoen, ik denk dat Standard hen wel achter zich kan houden. Meer niet. Als ik Wenger hoor praten, dan betwijfel ik of Arsenal met een verjongd elftal zal winnen in de heksenketel van Olympiacos. Anderlecht zie ik een punt pakken in Amsterdam. Ajax is al geplaatst en doet in Nederland mee voor de titel, wellicht zullen in die periode ( 17 december, nvdr) wel wat spelers rust kunnen gebruiken. Het idee om ‘die Belgen eens te pakken’, zal er volgens mij weinig of niet leven.”

4. “Dat is moeilijk te voorspellen. Het is ook afhankelijk van tegen wie je wordt geloot en of je eerst thuis of uit speelt. Feit is dat in de 16e finales van de Europa League de ploegen die als derde eindigden in de poulefase van de Champions League erbij komen. Als je Bayern München of Juventus treft, wordt het moeilijk natuurlijk. Maar tegen clubs die niet tot de absolute Europese top behoren, zijn we niet kansloos. Zo pessimistisch ben ik niet.” ( lacht)

MARC WILMOTS assistent-trainer Rode Duivels, o.a. ex-speler Standard

1. “Het is positief, maar we moeten daarom nog geen grote woorden bovenhalen. Er zijn slechtere en betere tijden geweest dan nu; er is evenzeer een goede loting en een tikje geluk voor nodig. Het is in elk geval ook voor de nationale ploeg en de vorming van jonge spelers belangrijk dat er veel wedstrijden op Europees niveau gespeeld kunnen worden. Ik vind het een ervaring van grote waarde voor België.”

2. “Alle drie deden ze het goed, maar wat zie je bijvoorbeeld van Standard tegen Arsenal en Olympiacos? Ze creëren kansen maar maken ze niet af. Zie ook Anderlecht thuis tegen Dinamo Zagreb: zij scoren niet, de tegenstander wel. Waar we naartoe moeten, is naar nog meer efficiëntie.”

3. “Ik hoop op drie op drie, maar het kan ook nul op drie worden. Voor alle drie wordt het een finale, een ultieme wedstrijd die ook belangrijk is voor de gezondheid van de clubs. De kansen zijn fiftyfifty. Het is een mooie barometer. Anderlecht krijgt tegen Ajax een tweede kans, maar ik ben ook benieuwd wat Club Brugge kan tegen Toulouse. Ik vind dat een heel interessante wedstrijd. Bij Brugge lijkt iedereen weer met plezier te spelen, het laat de bal lopen en voetbalt offensief. Toulouse is een hecht blok, geeft weinig ruimte weg, is gevaarlijk op de counter en beschikt met Gignac over de topschutter van de Ligue 1 van vorig seizoen. Van Standard vraag ik mij af met welk elftal ze aan de aftrap zullen komen. Als ze AZ kloppen, sluit ik niet uit dat ze nog tweede in hun poule worden. Arsenal is al geplaatst, maar dat is geen club die er daarom in Griekenland een oefenpartij van zal maken.”

4. “Daarvoor moeten we de loting afwachten. Pas dan kun je bekijken op welke manier je de grootste kans maakt. Het is in de vernieuwde Belgische competitie ook uitkijken hoe onze clubs die Europees spelen doorheen een eindejaarsperiode met veel meer wedstrijden en veel minder rust zullen komen. Eén ding is zeker: om in de 16e finales verder te raken, zul je mentaal sterk moeten zijn, bereid moeten zijn om er alles uit te halen.”

door christian vandenabeele beelden: reporters

Onze ploegen moeten nog efficiënter worden.

Marc Wilmots

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier