Felix Magath werd met Bayern München herfstkampioen.

Franz Beckenbauer haalde opgelucht adem, toen Bayern op de slotspeeldag na een 0-2-achterstand alsnog gelijkspeelde tegen VfB Stuttgart. Daardoor werd zijn ploeg immers voor de veertiende keer in zijn bestaan Herbstmeister, ook al totaliseert Schalke 04 hetzelfde puntenaantal. Statistieken tonen aan dat Bayern München in elf gevallen later ook kampioen werd. Een serieuze geruststelling voor der Kaiser.

Ook Felix Magath (51) kan daardoor weer wat rustiger slapen. De man die succestrainer Ottmar Hitzfeld opvolgde, kreeg in de heenronde af te rekenen met een waslijst aan blessuregevallen. Maar in plaats van te panikeren bleef de oud-international bijzonder sereen. Magath, die op zoek is naar zijn eerste titel als trainer, kan alvast op steun rekenen van manager Uli Hoeness. “We zijn momenteel bijzonder tevreden over Felix”, verklaarde hij in die Welt. “De grootste aanpassingsperiode is duidelijk achter de rug. Vanaf nieuwjaar kunnen we beginnen oogsten, want we zijn nog op drie fronten actief.”

De werkmethode van Magath werd – tot grote voldoening van het bestuur – in de voorbereiding gekenmerkt door een drilregime. De sterren moesten sleuren met Medizinballen, gingen lopen in de bergen en zagen serieus af. Nu plukken ze daar de vruchten van, zo erkenden enkele sterkhouders. “Ik was nog nooit zo fit”, liet Torsten Frings optekenen. “In het laatste kwartier kunnen we daardoor vaak nog het verschil maken.” Aanvoerder Oliver Kahn bevestigde. “We worden alsmaar sterker. De ploeg begrijpt stilaan wat de trainer verlangt : werkkracht koppelen aan techniek en efficiëntie.”

Door de zware blessurelast moest hij zijn trainingsregime de laatste maanden wel aanpassen. Maar Magath, die bekend staat om zijn discipline en rechtlijnigheid, is niet van plan zijn visie te wijzigen. Tijdens de winterstage moet er keihard gewerkt worden. “Want tot nu toe hebben we nog geen enkele prijs behaald.” (FV)

Patrick Owomoyela (Arminia Bielefeld) debuteerde net als Christian Schulz (Werder Bremen) tegen Japan (0-3). Oliver Kahn verdedigde daarbij voor de 75e keer het doel. Tegen Zuid-Korea leed Jürgen Klinsmann zijn eerste nederlaag als bondscoach (3-1). De Turkse international Fatih Akiyel werd door VfL Bochum (tot 2007) transfervrij overgenomen van Fenerbahçe. Teddy Lucic verliet Leverkusen voor BK Häcken. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 13 goals ; 2. Buckley (Bielefeld), Klose (Bremen) 10 goals ; 4. Neuville (Mönchengladbach), Marcelinho (Hertha) 9 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier