Dringend gezocht: een diepe spits

© belga

Het was even slikken in Oostende, toen de kalender werd bekendgemaakt. In de eerste negen matchen treft KVO de zes clubs die play-off 1 speelden, waardoor de druk op de andere drie matchen meteen heel groot wordt. Vorig seizoen pakte Oostende geen enkel punt tegen de top zes en moest het zich redden in de andere 18 competitiematchen. Ook de statistieken waren niet fraai: 52 tegendoelpunten, slechts twee keer de nul kunnen houden en amper 29 keer gescoord – alleen Lokeren deed slechter. De opdracht in het tussenseizoen was duidelijk: meer defensieve stabiliteit inbouwen en een spits halen die goed is voor 10 à 15 doelpunten.

Vier centrale verdedigers

Dutoit speelde zich vorig seizoen pas in de laatste tien matchen onder de lat en krijgt ook straks de voorkeur op Ondoa. Met vier centrale verdedigers, elk met specifieke kwaliteiten, wordt het een harde concurrentiestrijd. Sané voetbalde nog in Noorwegen en is een oude bekende van Ingebrigtsen, maar het is afwachten hoe de Senegalees een jaar zonder competitievoetbal verteerd heeft.

In de eerste negen matchen treft KVO de zes clubs die vorig jaar play-off 1 speelden.

Lombaerts is de enige linksvoetige van het kwartet, maar ook Faes kan links in het centrum uit de voeten. Beter in de opbouw dan Milovic – groot en kopbalsterk – die vooral op centers zijn rol kan spelen. Op de rechterkant hoopt Capon op een blessurevrij seizoen, met Bataille als logische back-up. Op links is Skúlason, een van de zes nieuwkomers die de groep een nieuwe drive moeten geven, incontournable.

Dringend gezocht: een diepe spits

Op het middenveld, een driehoek met de punt achteruit, moet er gebikkeld worden. De twee flankverdedigers moeten voor diepgang zorgen, waardoor een belangrijke rol is weggelegd voor de controlerende middenvelder. Een tweestrijd. Palaversa is balvast en heeft een goede verre pass in de voeten, maar zijn motor is op zijn 19e nog beperkt. Eerste alternatief op de 6 is Neto, die in zijn beste dagen bij AA Gent het spel heel snel naar de flanken kon verleggen, alleen valt af te wachten of hij nog wendbaar genoeg is om dat ook onder druk te kunnen.

Dringend gezocht: een diepe spits

Veel volk in de zestien

Jonckheere en Hjulsager (Celta de Vigo) strijden voor een plaatsje rechts in de driehoek, al kan de Deense nieuwkomer ook een rij hoger – links en rechts – uit de voeten. In de visie van de nieuwe T1 moeten de twee offensieve middenvelders ook druk zetten en mee verdedigen, waardoor Vandendriessche naar links kan uitwijken. Defensief sterker dan Vargas, die een rij hoger tussen de lijnen kan spelen, terwijl Canesin op de rechterflank een zekerheid lijkt.

Dringend gezocht: een diepe spits

Balbezit is niet de hoogste prioriteit in de spelopvatting van de Noor, die snel wil omschakelen, diepte zoekt met de middenvelders en de flankspelers, en veel volk in de zestien wil. Alleen: wie zal dit seizoen de doelpunten maken? Vorig jaar was Canesin topschutter met … 4 goals, meer dan de drie centrumspitsen in de selectie: Zivkovic (3), Sakala (3) en Guri (2). Maar op een zucht van de competitiestart is de nieuwe spits er nog altijd niet.

In/out

IN

Neto (KAA Gent), Skúlason (KSC Lokeren OV), Vargas (Newcastle Jets, Aus), Palaversa (Manchester City, Eng), Sané (transfervrij), Hjulsager (Celta Vigo, Esp).

OUT

Bushiri (Norwich City, Eng), De Sutter (Royal Knokke FC), Coopman (R Antwerp FC).

Dringend gezocht: een diepe spits

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier