Subtopper Rennes is de verrassende leider.

Na Toulouse en Saint-Etienne voert nu Rennes de klassering aan in de Ligue 1. Een uniek moment, iets waar de fans – ondanks de behoorlijke prestaties van de jongste jaren – al veertig jaar op wachtten. Sinds 2005 dwong Rennes drie keer een Europees ticket af, maar een deelname aan de Champions League zat er nog niet in. “Ik hoor soms dat dit te hoog gegrepen is voor ons”, vertelt trainer Frédéric Antonetti, die eerder ook al bij Nice hoge ogen gooide. “Maar er zijn zeven of acht clubs die over een groter budget beschikken dan het onze van 47 miljoen euro.”

Antonetti blijft dus heel bescheiden. Meer nog, hij had vorige week kritiek op het transferbeleid van het bestuur, dat na een succesvolle transferperiode op de valreep nog twee sterkhouders liet vertrekken. De Ghanese aanvaller Asamoah Gyan, die bij veel clubs gewild was na een sterk WK in Zuid-Afrika, trok voor 15 miljoen euro naar Sunderland. De Guinese spits Ismaël Bangoura bezweek dan weer voor de oliedollars uit Dubai en trok naar Al Nasr. Daardoor moest Antonetti het rooien met Víctor Hugo Montaño als enige aanvaller. Maar de Colombiaan viel uit met een langdurige blessure. Antonetti profiteert van het optimisme rond de leidersplaats om het bestuur onder druk te zetten en directe versterking te vragen. “Het is waanzin om 38 wedstrijden te spelen met één enkele spits”, maakte hij duidelijk waar zijn prioriteit ligt.

Toch heeft Rennes flink wat troeven om een degelijke subtopper te worden: een zeer goede infrastructuur, een opleidingscentrum dat al verschillende keren werd bekroond als het beste van Frankrijk, en een stabiele hoofdaandeelhouder in de persoon van miljardair François Pinault.

Om te kunnen blijven investeren in de toekomst is Rennes, dat nu al acht wedstrijden ongeslagen is, echter verplicht spelers te laten gaan, volgens algemeen manager Pierre Dréossi. “Het zou al goed zijn als we JimmyBriand, Yoann Gourcuff en Kim Källström, die nu op zeer jeugdige leeftijd zijn vertrokken, een jaartje langer bij ons konden houden.”

De nationale ploeg versloeg Roemenië met 2-0. Loïc Rémy scoorde tien minuten nadat hij was ingevallen, Yoann Gourcuff verdubbelde de score nog. Het was meer dan een jaar geleden dat Frankrijk nog eens in een officiële wedstrijd had gewonnen in het eigen Stade de France. Voor de tweede achtereenvolgende keer fungeerde Alou Diarra als aanvoerder. “De kapiteinsband geeft hem vleugels”, gaf bondscoach LaurentBlanc aan, die niet uitsluit dat hij voor de komende ontmoetingen telkens een andere aanvoerder wil aanduiden.

Centrale verdediger Philippe Mexès beleeft bij AS Roma en moeilijke periode. L’Equipe magazine stond daar uitgebreid bij stil. “Hij heeft een enorm potentieel, maar presteert nog niet constant genoeg. Hij laat defensief soms de concentratie verslappen”, verklaarde Franco Baresi. “Hij kijkt te veel naar de bal en te weinig naar de tegenstander die hij voor zich heeft”, vond dan weer Fulvio Collovati, die met Italië wereldkampioen werd in 1982. “Hij speelt op wereldniveau. Fysiek is hij beresterk en hij anticipeert enorm goed. Maar het is wel belangrijk dat hij vertrouwen krijgt”, nam Christian Panucci de verdediging op zich.

PSG-Marseille staat pas over een maand op het programma, maar de gebruikelijke zenuwoorlog is al losgebarsten. Zo beklaagde José Anigo zich over het beperkte aantal plaatsen voor de OM-fans. Daarop antwoordde PSG-voorzitter Robin Leproux dat de voetbalbond daarvoor verantwoordelijk is. Omdat Anigo het nodig vond om opnieuw te reageren, besliste de bond om geen enkele bezoekende toeschouwer toe te laten.

Dimitri Payet, de spits van Saint-Etienne, werd verkozen tot speler van de maand september. Hij ging Stéphane Ruffier, de doelman van Monaco, en Youssef El- Arabi, de aanvaller van Caen, vooraf.

STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier