Na zes zeges op rij haalde Lokeren, nadat het zich proper van zijn Europese opdracht had gekweten, bij Standard geen punten. Het weet ook waarom.

Precies één jaar geleden zat Lokeren in zak en as. Voorzitter Roger Lambrecht had net aangekondigd dat hij geen heil meer zag in de uitbouw van de Wase club. Hij wilde investeren in een veel gunstiger ogend project door Germinal Beerschot over te nemen. Voor de beladen wedstrijd tegen GBA kondigde de stadionomroeper toen nadrukkelijk aan dat er máár 4200 toeschouwers waren opgedaagd. Lokeren zat in een doodlopende straat en had geen toekomst.

In een jaar verandert er veel. Terwijl Germinal Beerschot ternauwernood de val naar tweede klasse vermeed, wil Lambrecht nu bij Lokeren niet meer weg. De ploeg zette vorig seizoen met fris en aantrekkelijk voetbal het op één na beste resultaat neer sinds de club in eerste klasse debuteerde in 1974. Beter dan die derde plaats was alleen de tweede plaats in 1981. In verhouding met het gespendeerde budget heet dat een half mirakel, waar trainer Paul Put en co best trots op mogen zijn.

Als beloning mocht Lokeren na zestien jaar nog eens de Uefabeker in. De laatste keer dat dit gebeurde, raakte het voor de enige keer in zijn Europese geschiedenis niet door de eerste ronde (tegen Honved Boedapest), waardoor het aan het avontuur een klein verlies van 100.000 frank overhield. Dit keer werd makkelijk gewonnen van Tirana (0-4), zodat de club hoopt met het bereiken van de eerste ronde de kosten van de verplaatsing naar Albanië (bijna 40.000 euro) ongedaan te maken – en misschien zelfs winst te maken. De reis was geen maat voor niets, want leerzaam, ook op de vrije dag na de wedstrijd aan de rand van het zwembad aan het hotel. Want Lezou Doba, zo weet men nu, heeft als eerste van de Afrikaanse spelers de beginselen van het zwemmen beet. Nog één Europese verplaatsing mét een zwembad bij het hotel en hij kan op eigen houtje baantjes trekken.

Natuurlijk blijft Lokeren met zijn beperkingen geconfronteerd worden. Dat het voor het eerst sinds de roemrijke jaren tachtig opnieuw meer dan 3000 abonnees heeft, is goed nieuws, maar de met veel poeha aangekondigde zomertoer leverde niet de gehoopte meerwinst op. Alleen in Zelzate, waar de grootste supportersclub buiten Lokeren gevestigd is, kwamen meer dan 1000 fans op de happening annex wedstrijd af, terwijl op andere locaties hooguit een paar honderd mensen opdaagden. Toch brengen de commerciële acties van manager Patrick Orlans gemiddeld twintig procent meer geld op. Dat moet ook, want de totale loonlast steeg, hoewel het budget vorig jaar al niet rond raakte. Intussen werd de kern groter, wegens in de breedte versterkt, kregen de IJslanders een contractverhoging en wordt er gepraat om het contract van Davy De Beule open te breken.

Voetballend, bewees Lokeren zondag ook op Standard, is het nog altijd een aardig ingespeeld team. Niet onlogisch na bijna drie jaar met een ongewijzigde kern. Bij zijn komst kreeg Paul Put de vraag om aanvallend en aantrekkelijk voetbal te brengen, de supporters te vermaken en te mikken op een plaats in de topvijf. Dat kan ook dit jaar, vindt hij. Niet dat Lokeren opnieuw derde moet of kan worden. Een vierde of vijfde plaats kan ook, zesde mag nog net. Nu al voetbalt het team aan tachtig procent van zijn mogelijkheden. Alleen focust iedereen zich op het éne, zichtbare minpunt van de ploeg : het gebrek aan scorend vermogen.

Tegen Sint-Truiden al vond niet alleen Paul Put zijn team heel aardig voetballen, maar de acties reikten niet verder dan de zestien meter. In Tirana werd tegen een ondermaatse tegenstander lekker gespeeld, maar met een beetje afwerker scoort Lokeren er niet vier, maar negen keer. Zondagavond op Sclessin was Lokeren weer de best voetballende ploeg. Tot aan de zestien meter. Het creëerde zich maar één kans, terwijl een veel directer voetballend Standard er maar liefst tien nodig had om één keer te scoren.

De spits die Lokeren op het veld nog mist, liep aan de overkant. Sambegou Bangoura weegt op een verdediging, ook als hij niet zelf scoort. Zijn vertrek zal Lokeren wel een penalty of vijf kosten, geven ook zijn tegenstanders binnen de club toe. Een vervanger heeft Paul Put niet, benadrukt de trainer steeds weer. Niet dat Put op Lokeren ervaren wordt als een misnoegde trainer. Hij is, geeft men toe, geen rommelmaker. Dat hij door almaar de nadruk te leggen op het gemis van Bangoura het zelfvertrouwen van de andere spelers schaadt, vindt de trainer een onterecht verwijt. “Ik heb nooit gezegd dat Bangoura onmisbaar is voor Lokeren”, zegt hij. ” Wel dat wij een targetspits met scorend vermogen nodig hebben. Als journalisten vervolgens vragen welk type en zelf over het type-Bangoura beginnen, moeten ze dat niet in mijn mond leggen.”

Niet alleen Put is tot de conclusie gekomen dat ook bij de nieuwe spelers niemand met scorend vermogen zit. Natuurlijk begrijpt hij dat de voorzitter wil dat één van de duurste transfers van de laatste jaren rendeert, maar een balvaste, scorende targetman zal Marel Baldvinsson nooit worden. Put : “Op Anderlecht was hij met Stabaek de beste speler, maar die ploeg speelde ver teruggetrokken. Hij rende als enige diepe spits als een gek achter elke bal aan, alle hoeken in, maar Lokeren maakt zelf het spel op de helft van de tegenstander en speelt dicht tegen het vijandelijke doel aan. Dan heb je als spits meer vernuft nodig om zo’n verdediging te ontregelen, moet je een bal kunnen vasthouden om de anderen toe te laten aan te sluiten. Dat kan hij niet.”

Dat de belangrijke spelers op eigen initiatief in elk interview de noodzaak van zo’n balvaste targetman aanhalen, komt Put uiterst gelegen. “Zij voelen ook aan wat ze missen”, aldus de trainer. “Zelfs de voorzitter weet het intussen, zei hij me. Er komt iemand, weet ik nu, maar het moet haalbaar zijn én meteen een goeie keuze.” Komt die gegeerde spits niet, dan zal Lokeren nog vaak meemaken wat het op Standard overkwam. Voor aardig voetbal krijgt het geen extra punten. Daarvoor zijn doelpunten nodig. Wie die gaat maken, is na zondag niet meteen duidelijk. Zonder extra spits moet Lokeren zijn ambities flink bijstellen.

door Geert Foutré

‘Zelfs de voorzitter weet het intussen : we missen een balvaste targetman.’ (Paul Put)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier