Nicolas Cornu, perswoordvoerder van de KBVB, was op het WK woordvoerder van Ivoorkust. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om Didier Drogba te vragen of hij Romelo Lukaku kende. Drogba verraste hem: ‘Natuurlijk. Ik heb hem zelfs al gebeld!’

Vier jaar geleden had ik geregeld contact met een van de persverantwoordelijken van de FIFA, Nicolas Maingot, nu directeur communicatie van de wereldvoetbalbond. Toen de World Cup ter sprake kwam, vroeg hij me of het me niet interesseerde om een land te helpen. Ik had ervaring met een land op een WK, België was toch niet geplaatst en de FIFA wilde in 2006 bij de nieuwe landen een eigen woordvoerder zetten, om te helpen. Bovendien sprak ik wat talen en hadden diverse Ivorianen in België gespeeld, er was een link. Tijdens het toernooi ben ik eigenlijk vooral vertalingen gaan doen, omdat de spelers en de coach alleen Frans spraken. De Ivoriaanse perswoordvoerder hield zich bezig met zijn nationale pers, ik nam de internationale media voor mijn rekening.

De technische staf was heterogeen, met Sven-Göran Eriksson als bondscoach. Er waren vier Zweden, een van de kinesisten kwam uit Zuid-Afrika, een andere was een Belg die al tien jaar in Abidjan woont. Een scout was Portugees, een andere de zoon van Eriksson, Johan, die als coach nog in Zuid-Afrika werkte. En Didier Drogba had een Franse chirurg bij om zijn armblessure in de gaten te houden. Engels en Frans waren de twee voertalen.

Mist spuiten

Eriksson was tegenover de Ivorianen wat meer gesloten. Ik ervaarde hem als enorm professioneel in zijn aanpak, al was hij wel soepel. Hij wilde dat zijn spelers serieus waren op training en in matchen en tegenover iedereen respect toonden, maar in het hotel kregen ze veel vrijheid. Henri Michel liet hen dat vier jaar geleden ook doen.

Didier Drogba was de hele tijd dé centrale figuur. Acht dagen voor het toernooi brak hij zijn arm, in Zwitserland. Daar was ik niet bij, ik zat toen al in Zuid-Afrika. Voor hen een schok. Toen de delegatie aankwam, wisten ze niet of hij kon spelen en eigenlijk verwachtte niemand dat. Maar hij is zo belangrijk voor Ivoorkust en het Afrikaanse voetbal dat ze hem bij de groep hielden.

Drogba domineerde alles. Elke persconferentie, elke vraag. Zelfs al zat ArunaDindane voor de pers, of Gervinho, dan nog ging een vraag steeds over Drogba en zijn toestand. Eriksson heeft daarop ingespeeld, door zijn fitheid altijd in het midden te laten, bewust wat mist te spuiten. Ik heb veel gesproken met de chirurg, het was een uitzonderlijke situatie. Drie maanden out was normaal geweest, terwijl hij quasi twee en een half match afwerkte.

Mirakel

Drogba werd enorm goed begeleid door die chirurg, het was zijn persoonlijke dokter die uitsluitend met hem werkte en ook door hem werd betaald. Dat hij speelde, was een mirakel. Op de voorbereidende vergadering voor de wedstrijd tegen Portugal vond de ploegdokter van Portugal de armbescherming te hard en te gevaarlijk. De FIFA heeft toch de goedkeuring gegeven, al heeft Drogba er alleen tegen Portugal mee gespeeld. Het was veel te warm aan zijn arm, tegen Brazilië en Noord-Korea speelde hij met een tape.

Als mens is Drogba gereserveerd. Hij probeert zich te beschermen tegen de immense druk. Je ziet hem haast nooit in de Engelse tabloids, hij weet hoe hij dat moet aanpakken. Binnen de ploeg is hij de baas. In 2006 wel nog meer dan nu, omdat Eriksson Touréook veel inspraak gaf. Eriksson had wel wat Frans geleerd, maar op het veld sprak hij geen Frans en dan deed Drogba soms de vertaling.

Ik heb Drogba ook even gevraagd of hij Romelu Lukaku kende. “Ja,” zei hij, “ik heb zelfs al met hem gebeld, ik kreeg zijn telefoonnummer van Vincent Kompany. Je moet voor Chelsea tekenen, heb ik hem gezegd.”

opgetekend door peter t’kint

Drogba domineerde alles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier