Marco Né en Emmanuel Eboué liepen drie weken stage bij Arsenal. Morgen spelen ze met Beveren Europees tegen FC Vaduz uit Liechtenstein.

Het samenwerkingsverband tussen SK Beveren en Arsenal werpt zijn vruchten af. Geregeld krijgen de Waaslanders spelers van Arsenal op uitleenbasis toegestopt – denken we aan bijvoorbeeld Graham Stack of Igors Stepanovs -, maar evengoed krijgen de Ivoriaanse balkunstenaars van Jean-Marc Guillou een kans om te proeven van het profbestaan in een Europese topclub. Vorig seizoen viel die eer te beurt aan Yaya Touré, dit seizoen waren Marco Né (21, middenvelder) en Emmanuel Eboué (20, rechtsback) de uitverkorenen. Pas vijf dagen voor de competitiestart keerden ze terug van een drie weken durende stage met Arsenal. Een ideale voorbereiding is anders, maar deze unieke ervaring pakken ze hen alvast niet meer af.

Waren jullie nerveus toen jullie het nieuws vernamen ?

Emmanuel Eboué : “Niet echt. Het feit dat ze jou uitkiezen, betekent toch dat je iets kan. We zijn ook geen juniors meer, hein. We wilden ginds gewoon zo sterk mogelijk presteren.”

Marco Né : “Arsenal is natuurlijk een grote ploeg. Onze hoofdbetrachting was om in de groep te integreren. We deden ons uiterste best om ons te bewijzen, meer kan je toch niet doen ?”

Zorgde jullie landgenoot Kolo Touré voor de opvang ?

Eboué : ” Kolo is als een grote broer voor ons. Hij speelt er al twee jaar, dus hij kent de club. Hij gaf ons raad mee en introduceerde ons bij de groep. Zijn aanwezigheid maakte de integratie makkelijker.”

: “Vanzelfsprekend trokken we het vaakst met hem op en vormden we een apart groepje. We kennen elkaar al van in de Académie in Abidjan. Maar ik moet eerlijk zeggen : de hele groep van Arsenal viel mee. Allemaal waren ze sympathiek en deden ze helemaal niet uit de hoogte.”

Na een week vertrokken jullie op stage naar Oostenrijk. Was iedereen mee ?

: “De EK-gangers, zoals Thierry Henry en Patrick Vieira, sloten later aan. Maar andere vedetten als Dennis Bergkamp en Antonio Reyes maakten de hele tijd deel uit van de groep.”

Had je contact met hen ?

: “We wisselden af en toe enkele woorden. Vooral tijdens de trainingen. Wij zochten natuurlijk eerder de Franstaligen in de groep op, omdat ons Engels niet zo goed is. De voertaal in de groep blijft wel Engels. Zelfs voor de Franstaligen.”

Eboué : “De ambiance in de ploeg was geweldig.”

: “Je zou verwachten dat het er bij een dergelijk gereputeerde club allemaal iets koeler aan toegaat, maar dat bleek helemaal niet zo. De enorme ploeggeest viel ons op. Op training werd er zeer intensief gespeeld en getraind, maar nooit over de schreef. ”

Sprak Arsène Wenger vaak met jullie ?

: “Niet zoveel. Hij zei alleen af en toe dat hij tevreden was over onze prestaties. Wij zijn natuurlijk geen perfecte spelers, we zijn nog jong, dus hier en daar gaf hij wel wat raad mee.”

Zoals ?

: “Hij vroeg mij agressiever te zijn en de bal sneller het werk te laten doen. We leerden dat je ook op training alles moet geven. Het opent je ogen wel als je al die sterren zo hard ziet werken op training. Elke dag opnieuw.”

Eboué : “Ik leerde vooral van Kolo Touré, omdat hij op dezelfde positie speelt als ik. Wenger verlangde van mij dat ik net als hij geregeld mee oprukte en over mijn mannetje probeerde te gaan. Anderzijds wilde hij dat ik af en toe sneller de bal afleverde en dat ik meteen terugkeerde naar mijn positie achterin zodra ik de bal kwijt was. Bij Beveren had ik de neiging te traag terug naar achter te lopen.”

Wat is het grootste verschil tussen Arsenal en Beveren ?

: “Ik denk dat het grootste verschil is dat er bij Arsenal zoveel goede spelers lopen : iedereen kan er uitstekend voetballen en toch werken al die sterren keihard. Travailler, travailler, travailler. Alleen zo kan je aan de top komen en blijven. Daarnaast heb je natuurlijk het professionalisme in en rond de club : de infrastructuur, de trainers, de trainingen… Normaal, want zij beschikken over veel meer financiële middelen.”

Jullie waren op de training niet geïntimideerd door de namen van de spelers ?

: “Neen, iemand als Dennis Bergkamp dwingt natuurlijk veel respect af. Maar het mag niet zover gaan dat je zijn bal niet durft af te pakken. Uiteindelijk staan wij daar ook op het terrein, samen met hem, en moeten wij bewijzen dat we het niveau aankunnen.”

Welke speler maakte het meeste indruk op jullie ?

Eboué : “Allemaal !”

: “Reyes en Bergkamp, misschien… Maar eigenlijk was er op het voetbaltechnische vlak niemand die me echt imponeerde. Op technisch gebied zijn we wel wat gewoon bij Beveren. Onze Ivoriaanse ploegmaats kunnen er ook wat van, hoor. Wat mij echt verraste, en ik val in herhaling, was de inzet en gedrevenheid van al die goede voetballers.”

Eboué : “Ik leerde er dat je alleen door hard werken op dat niveau kan komen.”

: “Ik zie geen enkele reden waarom we het niet kunnen halen als we hard blijven werken.”

Hoe verliepen de trainingen ?

: “De trainingen waren heel gevarieerd. Met bal, zonder bal, techniek, tactiek…, heel plezant en boeiend. Telkens sessies van maximaal anderhalf uur, maar zeer intensief.”

Wat dacht je toen je voor het eerst dat shirtje van Arsenal mocht aantrekken ?

: “Op dat moment besef je dat je iets unieks beleeft. Zo’n kans krijgen maar weinigen.”

Mochten jullie een shirt houden ?

: “Ja, Arsenal deed ons een tenue cadeau. Grote clubs kunnen dat, hé ( lacht).”

Eboué : “Maar we hebben onze shirts, met onze naam op, weggeschonken aan de familie. Die hebben daar veel meer genot van.”

: “Bovendien kunnen we toch moeilijk over straat lopen met een truitje met onze eigen naam op ( lacht).”

Zijn jullie Beverse ploegmaats niet ongelooflijk jaloers op jullie avontuur ?

Eboué : “Ik denk het niet. Onze prestaties in Arsenal zijn ook reclame voor hen. Als wij een positieve indruk laten in Londen, dan weten ze daar dat Ivoriaanse voetballers iets in hun mars hebben.”

Is het moeilijk om je nu weer te concentreren op Beveren ?

: “Niet echt. We hebben bij Arsenal een fantastische ervaring beleefd, maar we hebben altijd geweten dat we zouden terugkeren naar Beveren. We kunnen nu alleen maar de vruchten plukken van onze bevindingen in Engeland. Een achterstand tegenover de rest van de groep vrees ik niet, tenslotte hebben we bij Arsenal niet stilgezeten, hé. Integendeel.”

Ivorianen zijn sowieso al dromers, gaan jullie nog meer dromen ?

: “Ik droom ervan ooit bij een grote club te spelen. Liefst in Spanje.”

Eboué : “Geef mij maar de Engelse of de Franse competitie.”

: “Dromen mag en moét. Het houdt je gemotiveerd en geeft je een doel.”

Als je mag kiezen, van welke speler van Arsenal wil je dan een truitje ?

: “Doe mij maar Dennis Bergkamp.”

Eboué : “Mij maakt het niet uit, als het maar een Arsenalshirtje is ( lacht).”

door Matthias Stockmans

‘Op technisch gebied was er niemand die me imponeerde. We zijn bij Beveren wel wat gewoon.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier