FC Keulen promoveert en kent twijfels.

Voorzitter Wolfgang Overath (64) stond met de tranen in de ogen, coach Christoph Daum (54) kreeg meerdere biertjes Kölsch over het hoofd gekieperd en de ontlading bij de fans was enorm, want FC Keulen keert na de 2-0-zege tegen FSV Mainz 05 straks terug in de Bundesliga. “Deze spontane vreugde-uitbarsting is het mooiste wat deze club kan overkomen. FC Keulen is weer waar het echt thuishoort: in de Bundesliga. Onze droom ging in vervulling. Deze missie was een van de zwaarste uit mijn hele leven”, verklaarde Daum in die Welt. “Eindelijk is de druk weg, want je kan je niet voorstellen wat het is om als uitgesproken titelfavoriet aan het seizoen te beginnen”, vulde Duits international Patrick Helmes aan.

Ondanks het feit dat Daum over een contract beschikt tot 2010, staat het zo goed als vast dat hij niet doorgaat en straks wordt opgevolgd door Jürgen Klopp. Als geen ander weet Daum dat hij met de huidige kern volgend seizoen tegen de degradatie zal moeten strijden. En daar heeft hij geen zin in. Dan kiest hij liever voor meer attractieve en beter betaalde jobs, want de lokroep van Turkije is opnieuw groot.

Bovendien waren er vaak botsingen en spanningen met manager Michael Meier (58), maar ook over de clubvisie met oud-international Overath. Na Huub Stevens, in 2005, dreigt FC Keulen dus alweer een trainer te verliezen die de traditierijke club terugbrengt naar de Bundesliga. Een heikel punt is blijkbaar de sportieve uitbouw van de ploeg. Helmes – dit seizoen goed voor zeventien goals – trekt naar Leverkusen, terwijl een pak clubs in de rij staan voor de Sloveen Milivoje Novakovic (29), die topschutter van de reeks werd met twintig treffers.

Vorige week probeerde de clubleiding te anticiperen met de aankondiging dat er twee transfervrije spelers werden aangeworven: de Sloveense verdediger Miso Brecko (24), een international, komt over van Hamburger SV; middenvelder Daniel Brosinski (19) is een jeugdinternational die werd weggehaald bij Karlsruher SC. Beiden kregen een driejarig contract voorgeschoteld. “Jonge spelers met een grote progressiemarge, zo redeneren wij bij ons aankoopbeleid”, verkondigde Meier.

De vraag is echter welke kant de supporters zullen kiezen. Afgelopen zondag waren ze met 50.000 voor het laatste thuisduel en Daum is voor hen de held. De twijfel regeert.

VfB Stuttgart gaf de blunderende doelman Raphael Schäfer (29) ‘uit bescherming’ al vakantie voor de laatste competitiespeeldag. Ondanks een contract tot 2011 – met een geschat jaarsalaris van 1,5 miljoen euro – mag hij weg.

In zijn selectie van 26 spelers krijgt de jonge keeper René Adler (Leverkusen) van bondscoach Joachim Löw de voorkeur op routinier Timo Hildebrand. Met Oliver Neuville, Marko Marin (Gladbach) en Patrick Helmes (FC Keulen) kregen drie tweedeklassers een plaatsje.

FC Nürnberg zakt voor de zevende keer in zijn geschiedenis naar de tweede Bundesliga.

Bayern München zal volgend seizoen naast een rood en een wit shirt ook met een blauw wedstrijdtenue uitpakken. Waarschijnlijk donkerblauw, want lichtblauw is de kleur van de stadsconcurrenten van 1860. Daniel Van Buyten blijft nog een seizoen. Philipp Lahm (24) blijft tot 2012. Doelman Oliver Kahn (38) nam na 557 Bundesligaduels afscheid met een record. Met slechts 21 tegentreffers verpulverde hij het vorige record van Werder Bremen (1987/88, 22 doelpunten).

Het bestuur van de Hamburger SV ging akkoord met de komst tot 2010 van de Nederlander Martin Jol, sinds oktober 2007 zonder werk na zijn ontslag bij Tottenham. Met twee miljoen euro als jaarsalaris wordt hij de best betaalde coach van de Bundesliga.

Bojan Prasnikar mag nog een seizoen, tot 2010, langer als trainer aan de slag blijven bij Energie Cottbus. De Sloveen, die in september 2007 de ontslagen Petrik Sander opvolgde, werd beloond voor het feit dat hij de degradatie ontliep met de club uit de voormalige DDR.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier