Er veranderde veel bij de nieuwe werkgever van Moussa Dembele (ex-Germinal Beerschot, vorig seizoen Willem II), Maarten Martens (ex-Anderlecht, vorig seizoen RKC), Johannes Gudjonsson (ex-RC Genk, vorig seizoen Leicester City) en Joey Didulica (ex-Germinal Beerschot, vorig seizoen Austria Wenen). Maar de uitgangspositie voor de komende competitie is net als vorig seizoen een plaats bij de top vijf. Op de vraag of dat een reële dan wel een behoudende doelstelling is, antwoordde trainer Louis van Gaal op de NOS : “Een tikkeltje behoudend. Wat reëel is ? Een plaats bij de eerste vijf, zo simpel. Ja, ik blijf wel werknemer van deze club.”

Turbulente weken heeft Van Gaal achter de rug, een periode waarin zijn selectie een totaal nieuw gezicht kreeg. De ervaring en creativiteit van gelouterde spelers zoals Kenneth Perez (Ajax) en Denny Landzaat (Wigan) verdwenen, terwijl routinier Barry van Galen stopte. AZ richt zich op sterren voor de toekomst. In persoonlijke gesprekken liet de oud-bondscoach zich overtuigen door ambitie en persoonlijkheid van de talenten die hij al vanwege hun techniek op zijn lijstje had staan. “Ik denk dat we veel van onze concurrenten net iets te vlug af waren. Dat heeft alles te maken met de persoon van onze voorzitter, Dirk Scheringa. En dat is ook de voornaamste reden waarom ik voor deze club heb gekozen”, klonk hij zoals altijd bijzonder strijdvaardig.

Er is zelfs al gesproken van een stille revolutie in Alkmaar, ook een reden waarom bijvoorbeeld Stein Huysegems – die niet langer kon leven met zijn rol als invaller – richting Feyenoord vertrok. De gedaanteverwisseling is volgens sommigen zelfs zo ingrijpend geweest dat het niet irreëel is in AZ een serieuze titelkandidaat te zien. “Uit zo’n opmerking spreekt waardering voor de ploeg”, zegt Van Gaal. “Maar die verwachting is belachelijk. Ik moest vorig seizoen zeven nieuwe spelers inpassen, nu nog eens acht. Ik heb een heel goed gevoel bij deze jonge ploeg, maar laten we wel realistisch blijven.”

Door de jaren heen heeft Van Gaal wel laten blijken dat hij zich niet laat afschrikken door hoge verwachtingen. Maar de omstandigheden dwingen hem, nu de nieuwe voetbaltempel binnenkort kan worden betrokken, om wat meer tijd te nemen voor zijn zoektocht naar eenheid en balans in zijn selectie. “Een totaal vernieuwde groep vraagt aanpassingen. Er vertrokken spelers die ik wilde houden, maar er zijn ook spelers weggegaan die te vervangen zijn.” Op zijn vakmanschap komt het aan, nu er nog geen vervanger werd gevonden voor linkerspits Tarik Sektioui (FC Porto) en hij door een overschot van middenvelders wordt gedwongen met een tweespitsensysteem te spelen. “De kwaliteit van de selectie bepaalt hoe we voetballen. Maar je weet pas echt waar je staat als je voor de punten moet strijden.” De breedte van de selectie vergroot de kans op teleurgestelde spelers. “De invallersbank behoort tot het leven van een voetbalprof”, weet de oud-trainer van Ajax en Barcelona. “Fitheid is niet ons grootste probleem. Fysieke druk mag sowieso geen rol spelen, de trainer is er om de spelers geschikt te maken voor hun vak.”

Onze landgenoot Bernd Gerd Rauw (26) verbrak zijn overeenkomst (tot 2007) bij Alemannia Aachen en tekende een contract bij de tweedeklasser MVV.

De Servische verdediger Nebojsa Gudelj (36) besloot om met onmiddellijke ingang een einde te maken aan zijn loopbaan als profvoetballer. Hij kreeg van Sparta geen nieuw contract. Gudelj gaat nu bij NAC, waar hij van 1997 tot 2004 voetbalde, de jeugd trainen.

Mark Otten (NEC) werd het slachtoffer van een bacteriële infectie en moest een operatie ondergaan.

Excelsior kan lange tijd geen beroep doen op de middenvelder Damien Hertog, want die viel uit met een gebroken kuitbeen en een flinke enkelblessure. De plaat en de pin die werden geplaatst, mogen pas na negen maanden en zes weken worden verwijderd.

Mamadou Zongo (25), de Burkinese aanvaller die na veel blessureleed zonder club zat nadat zijn contract bij Vitesse was afgelopen, legde met succes een stage af bij VVV-Venlo. Hij kreeg een overeenkomst voor een seizoen met een optie voor nog een jaar.

De loting van de KNVB-beker viel voor Heerenveen en Roda JC ongunstig uit. De twee clubs uit de Eredivisie werden in de tweede ronde (van 19 tot 21 september) aan elkaar gekoppeld. Het is het enige duel tussen ploegen van het hoogste niveau. Bekerhouder Ajax moet op bezoek bij Jong RKC, Feyenoord speelt uit tegen BV Veendam, PSV is te gast bij de winnaar tussen Kozakken Boys/Roda Boys. AZ trekt naar Bennekom of ADO ’20. De clubs die Europees voetballen, hebben niet langer het voorrecht om pas in de achtste finales in actie te komen.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier