Met 57 wedstrijden – een om de 5 dagen – speelde geen enkele Belgische eersteklasser vorig seizoen meer matchen dan SV Zulte Waregem. En ook de eerste weken van de nieuwe voetbaljaargang zijn razend druk. Nadat Essevee al twee Europese voorrondepartijen afwerkte tegen Zawisza Bydgoszcz, inclusief een reis naar Polen, klopte het afgelopen zondag KV Kortrijk (2-0). Morgen/donderdag volgt in het Regenboogstadion de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Europa League tegen Sjakhtyor Soligorsk, zondag de verplaatsing naar Lokeren OV, volgende donderdag een verre trip naar Wit-Rusland, en drie dagen later de thuismatch tegen Club Brugge. Een loodzwaar programma, tot grote ergernis van Francky Dury die op meer bescherming gerekend had van de kalendercommissie.

Door de vorige drukke campagne hebben de coach en zijn sportieve staf wel de ervaring om met die zware belasting om te gaan, ook na een (te) korte voorbereiding van vier weken. “Rust is cruciaal”, benadrukt assistent-trainer Eddy Van den Berge. “Daarom hebben we vorig donderdagnacht na de terugkeer uit Polen – aankomst om drie uur op de luchthaven van Wevelgem – in een hotel in Kortrijk geslapen. De volgende middag stond een hersteltraining op het programma.” Om automatismen en looplijnen in de flink vernieuwde kern te slijpen, zouden hij en Dury nochtans meer ‘gewone’ trainingen kunnen gebruiken. “Het is niet anders”, zegt Van den Berge. “In de sessies die resten, leggen we daarom daar ook meer de nadruk op dan vorig seizoen, toen de meeste spelers het systeem kenden.”

Voor Van den Berge, die verantwoordelijk is voor de analyse van de tegenstander, zijn het hectische dagen. “Soligorsk in Wit-Rusland gaan bekijken, was niet meer mogelijk. Maar via het Wyscoutsysteem analyseerde ik wel zes matchen, onder meer hun twee Europese duels tegen Derry City. Een stugge ploeg die niet veel scoort, maar ook weinig goals incasseert. En die ook gerodeerd is, want de Wit-Russische competitie is al achttien speeldagen ver.”

Ook teammanager Martin Balcaen had veel werk om de tweede opeenvolgende reis naar het Oostblok te regelen. Niet richting Soligorsk, zo’n 150 kilometer ten zuiden van de Wit-Russische hoofdstad Minsk, maar richting Borisov, waar de match volgende donderdag afgewerkt wordt op het terrein van BATE Borisov, een oude bekende van Anderlecht. “Ook dat is een uur rijden van Minsk”, beweert Balcaen. “En bovendien zijn daar amper hotels. Dus zullen we op woensdag- en donderdagnacht allicht in Minsk slapen, vooraleer we vrijdagmorgen met een chartervlucht naar België terugkeren. Ik heb maandag via ons reisbureau voor alle spelers en de technische staf ook een visum bij de Wit-Russische ambassade moeten aanvragen – een bijkomende last.”

Door de verre verplaatsingen zal SV Zulte Waregem aan de eerste vier Europese matchen financieel weinig of niets overhouden. “Van de UEFA krijgen we 150.000 euro per voorronde. Samen met de recette van de thuiswedstrijd is dat net voldoende om alle kosten – chartervlucht, hotel, bus en spelerspremies – te dekken”, stelt algemeen manager Eddy Cordier. “Gelukkig kunnen we in tegenstelling tot vorig jaar nu wel in eigen stadion spelen. Zoniet hadden we verlies gemaakt. De Europa League wordt pas interessant vanaf de poulefase. Want dan krijg je van de UEFA ruim een miljoen euro, plus premies per gewonnen punt. Daarvoor moeten we voorbij Soligorsk en nog een volgende tegenstander. Maar zelfs als we uitgeschakeld worden, zijn die Europese matchen een mooi cadeau. Voor onze supporters, sponsors en ook positief voor de uitstraling van de club. We klagen dus zeker niet”, aldus Cordier.

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier