Tom Boonen is favoriet voor de nationale titel.

Komende zondag vindt in Knokke het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg plaats. Op het biljartvlakke parcours is de kans op een massaspurt uiteraard groot, weet Tom Van Damme, directeur van de Belgische wielerbond. “De omloop bevat geen echte hindernissen, al kan de wind wel enorm meespelen in Knokke. Nu, los van de selectiviteit van het parcours: ik denk dat we tien jaar geleden in Knokke een van de mooiste kampioenschappen gekregen hebben. Er was toen een aanval van Axel Merckx en Frank Vandenbroucke reed erachter om Tom Steels te laten winnen.”

Toch blijft de kans op een massaspurt groot en wie massaspurt zegt, denkt Tom Boonen. Zit de Belgische wielerbond met een (imago)probleem als de Kempenaar kampioen wordt? “Het zou in ieder geval een duaal gevoel geven, dat gaan we niet wegsteken”, zegt Van Damme. “Voorlopig geef ik Tom het voordeel van de twijfel, we moeten afwachten hoe dat cocaïneverhaal zich verder ontwikkelt. ( denkt even na) Laat het ons zo stellen: ik gun Tom zeker en vast een Belgische titel, maar misschien is het nu niet het juiste moment.”

Desondanks heeft de Belgische wielerbond er nooit aan gedacht om Boonen te weren van het BK. Tom Van Damme: “Wij zijn geen privéorganisatie, maar een officiële instantie die een officieel kampioenschap organiseert. Dus moeten wij het reglement volgen, vind ik.” Wat vinden ze bij de KBWB dan van de beslissing van de Ronde van Zwitserland en de ASO om Boonen te weren? “Vanuit de ASO is het natuurlijk geen verrassing. Ze weren renners preventief uit angst dat er opnieuw dopingzaken aan de oppervlakte komen tijdens de Tour. Je kunt je zelfs de vraag stellen of ze Tom Boonen er geen cadeau mee doen. Als 1500 journalisten zich met dat cocaïneverhaal gaan bezighouden, vraag ik mij af hoe lang iemand zoiets kan uithouden.”

Zoals wel vaker in doping- en aanverwante zaken, stonden alle details in de krant voor de renner in kwestie officieel bericht kreeg. Moet de KBWB niets ondernemen om de rechten van de renners beter te beschermen? “Ik zie niet in hoe”, zegt Tom Van Damme. “Wij hebben als bond absoluut niets te maken met de controles van de Vlaamse Gemeenschap. Ik begrijp wel dat als zij verboden substanties vinden bij een controle, zij de plicht hebben om de betrokken instanties op de hoogte te brengen. Het probleem zit hem bij die perslekken, en dat is inderdaad schandalig. Maar wie lekt? Ik weet het niet. Ik zie ook niet in hoe wij daar als wielerbond een signaal kunnen geven. Het is trouwens niet alleen een probleem van de wielersport of de sport. Als er morgen een politicus betrapt wordt op cocaïne, zal het ook wel meteen in de krant staan, hoor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier