Dubbele tijdzones, een dubbel imago – elegant en sportief tegelijkertijd – en een dubbele bescherming tegen schokken. De nieuwste creatie van Certina biedt u het dubbele van alles en toch is de prijs niet dubbel zo hoog.

Certina maakt tegenwoordig deel uit van de Swatch Group en richt zich op wat zo mooi ‘de middelste prijsklasse’ wordt genoemd. Die marktpositie mag dan wel de sleutel van hun succes en populariteit zijn, dat betekent niet dat het niet enigszins afbreuk doet aan het erg mooie parcours dat Certina al achter de rug heeft.

Het Zwitserse merk bestaat al sinds 1888 en richtte zich in de beginjaren op de ontwikkeling van chronograafbewegingen. De creatie van zeer betrouwbare zakhorloges kwam er nadien bij. In 1936 koos het bedrijf voor de naam ‘Certina’ -naar het Latijnse certus (dat wat zeker is). Dat die naam goed gekozen was, bleek in het begin van de jaren zestig toen het Zwitserse merk voor het eerst zijn inmiddels beroemde DS-systeem (Double Security) op de markt bracht. Dat systeem is gericht op het vermijden van welke schok dan ook door de extra versterkte horlogekast. Naast de extra bescherming tegen schokken profiteert ook de waterdichtheid van het DS-systeem.

Dat systeem, waarmee Certina nog steeds grote sier maakt, zorgde ervoor dat Certina vrijwel meteen een belangrijke plaats in de wereld van de sporthorloges kon innemen. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de groten van de sportwereld zich met een Certinapolshorloge in het openbaar vertoonden. Muhammad Ali, motorracer Mike Doohan en rallyrijder Petter Solberg zijn maar enkele voorbeelden. Ook het offi- ciële partnership met het F1-team van BMW Sauber mag niet vergeten worden.

Certina staat in de prijsklasse tussen 250 en 1000 euro nog steeds op nummer 1 wat de verkoop van sporthorloges betreft. Dat succes heeft het Zwitserse merk te danken aan de verschillende DS-collecties, waarvan de Podium GMT een van de meest recente creaties is. Die Podium GMT heeft een horlogekast in afgeborsteld staal, met een diameter van 42 mm en elegante contrasten op de oppervlakte. De alternatieve manieren van polieren en satineren leveren een verzilverde en glimmende wijzerplaat op, maar het is de mogelijkheid om het uur in twee verschillende tijdzones weer te geven die de Podium GMT pas echt aantrekkelijk maakt. Horlogeliefhebbers zullen zeggen dat het zonde is dat er voor de kwartsmechanica is gekozen, maar dat was een logische keuze voor een merk dat kwaliteit voor minder dan 500 euro wil aanbieden. Helder en functioneel, zo zou je de wijzerplaat kunnen omschrijven. De originele configuratie zorgt voor een esthetisch mooie, maar zeker ook praktische indeling van diezelfde wijzerplaat. De chronograaftellers (twaalf uur en zestig minuten) vind je hier samen terug, ter hoogte van drie uur.

De tweede tijdzone kun je daar recht tegenover aflezen. Het aflezen van de home time wordt vergemakkelijkt door de aanwezigheid van een grote witte wijzer met rood accent en de dag/nacht-aanduiding op de rand van de kleine wijzerplaat. Op esthetisch verantwoorde wijze de datum meegeven blijkt vaak het ‘dodelijke detail’ bij polshorloges -ook bij de dure exemplaren. Vandaar de extra grote bewondering voor de elegante oplossing die Certina voor de Podium GMT bedacht. Er werd een klein vakje uit de kleine seconde gesneden waarin de datum verschijnt. Uiteindelijk is het enkel de secondewijzer die zijn gebruikelijke, centrale plaats inneemt. Kwestie van de drager toch nog een bekend gegeven te gunnen.

DOOR PATRICK DELAROCHE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content