Voor de twintigste keer werd de Rekordmeister kampioen. Daniel Van Buyten geniet wel de eer als enige dit seizoen Bayern tweemaal te hebben geklopt : in Hamburg werd het 2-0 en in München 1-2. Verder verloor de club van Franz Beckenbauer alleen bij Werder Bremen (3-0). Voor de zesde keer in zijn bestaan pakt Bayern München de dubbel. Het is de eerste Duitse club die daar twee keer op rij in slaagt. Zelfs de gouden ploeg uit de jaren zeventig (met Sepp Maier, Gerd Müller, Beckenbauer en Uli Hoeness) lukte dat niet. Zij wisten wel driemaal achtereen de EC I (1974/76) te winnen.

Ondertussen moet de clubleiding anticiperen op het vertrek van sterkhouder Michael Ballack (Chelsea), het afscheid van de Franse routinier Bixente Lizarazu (36), de verminderde efficiënte van Tor PhantomRoy Makaay (31) en de klaagzang van trainer Magath. Die laatste is behoorlijk op zijn tenen getrapt, omdat hij vindt dat zijn prestaties niet echt naar waarde worden geschat. “We breken allerlei records”, verklaart hij. “Maar dat stelt blijkbaar allemaal niks meer voor. Iedereen beschouwt dat als vanzelfsprekend. Een van de meest essentiële problemen in dit land is dat je niet wordt gewaardeerd. Ik wil ook best eens naar het buitenland. Het is een wens die ik allang koester. Duitsers maken het zichzelf toch altijd zo moeilijk.”

Daarmee zet Magath wat druk op de ketel. De succestrainer wil zijn kern graag aanvullen met Van Buyten en Lukas Podolski (FC Keulen) om ook in de CL een vooraanstaande rol te vertolken. Want de dubbel is slechts een schrale compensatie voor de tamelijk vroege uitschakeling (in de achtste finales) op het kampioenenbal dit seizoen tegen AC Milan. Zijn ploeg brengt niet echt aantrekkelijk voetbal, maar kan in de Bundesliga wel goed het resultaat spelen. Willy Sagnol verwacht een signaal. “Grote ploegen moeten zware investeringen durven doen. We hebben nu vooral nood aan kwaliteit, internationale toppers. Het is tijd om kleur te bekennen.”

Andreas Görlitz (Bayern München) werd in de Verenigde Staten door specialist Richard Steadman geopereerd aan de rechterknie. De verdediger, die nog maar weinig aan spelen toekwam door allerhande blessures, hoopt tegen de voorbereiding volledig fit te raken.

Jan Koller (32, ex-Lokeren en Anderlecht), die in september de achterste kruisbanden van de linkerknie scheurde, vierde zijn terugkeer bij Borussia Dortmund. AS Roma en Monaco tonen belangstelling voor de Tsjech, die einde contract is. Dédé verlengde zijn contract tot 2011.

Hans Meyer (63) plakt er nog een seizoen aan vast bij FC Nürnberg, dat hij – na zijn komst in november – behoedde voor degradatie.

De Kroatische international Niko Kovac (34) kreeg van Hertha BSC te horen dat zijn contract niet wordt verlengd. Hij is met een jaarsalaris van 2,2 miljoen euro te duur. Ook Josip Simunic (29) vertrekt. Dick van Burik (32) blijft nog een jaar langer.

Dietmar Beiersdorfer, de technisch directeur van Hamburg, brak de contracten van de Nederlandse international Khalid Boulahrouz en de Frans-Ivoriaanse verdediger Guy Demel open tot 2010. De Namibische spits Collin Benjamin (27), die na zijn slepende knieblessure herstelde bij de amateurs, kreeg een nieuw eenjarig contract.

Christian Wörns (Borussia Dortmund) werd door de tuchtcommissie voor vier duels geschorst, nadat uit tv-beelden bleek dat hij met zijn linkerelleboog Stefan Kiessling (FC Nürnberg) had geraakt. Ook Johan Micoud (Werder Bremen) kreeg een schorsing voor drie speeldagen, omdat hij Christian Poulsen (Schalke 04) in het kruis had gegrepen.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier