Barça wint 25e beker en 19e titel.

Daniel Devos

Tien dagen geleden kon Barcelona thuis de titel nog niet vieren, omdat het team van JosepPep’Guardiola in de slotminuten Villarreal liet terugkomen tot 3-3. Een week later is het negentiende kampioenschap echter een feit, omdat hetzelfde Villarreal met 3-2 won tegen Real Madrid. Tussenin wonnen de blaugrana op het veld van Valencia ook nog de bekerfinale tegen Athletic Bilbao met 4-1. Beide teams hadden bij de aftrap 24 bekerzeges op hun naam staan. Door de winst zijn de Catalanen nu de enige recordhouder. Na het laatste fluitsignaal showden de spelers dan ook een speciaal shirtje met daarop het nummer 25 en in de plaats van hun naam het opschrift ” ReideCopes” (Catalaans voor “koning van de beker”).

Barcelona blijft dus uitzicht hebben op de treble, aangezien het op 27 mei in Rome Manchester United partij geeft in de CL-finale. Het seizoen krijgt stilaan historische allures, hoewel het na een nederlaag bij nieuwkomer Numancia en een gelijkspel thuis tegen Racing Santander zwak was begonnen. Coach Guardiola, die nu wordt verafgood, kreeg toen veel kritiek te slikken.

Daarna ging het echter almaar beter. Op een verrassende derbynederlaag tegen Espanyol na, verloor Barcelona omzeggens niet meer. Bovendien legden de Catalanen oogstrelend voetbal op de mat. Vijf keer scoorden ze liefst zes goals (thuis tegen Atlético Madrid, Málaga en Valladolid, en op verplaatsing bij Gijón en Real Madrid). LionelMessi, die dit jaar tweede eindigde in de Gouden Bal, heeft een reële kans om hem volgend jaar te winnen. SamuelEto’o wordt ongetwijfeld pichichi (topschutter). De Kameroense spits mag er zelfs van dromen om het uit 1974 daterende record van dertig goals van Romario te breken. Barcelona kan ook nog het record van 107 goals in één competitie, dat op naam staat van Real Madrid, doen sneuvelen.

Misschien is de huidige ploeg wel het echte dreamteam en niet de elf die onder leiding van JohanCruijff in het begin van de jaren 90 brokken maakten.

DANIEL DEVOS

Luis Medina Cantalejo floot met de bekerfinale zijn laatste officiële wedstrijd.

Er werd een plan goedgekeurd om het Camp Noustadion, dat nu 98.000 plaatsen heeft, waarvan een kwart niet is overdekt, uit te breiden tot een capaciteit van 109.000 overdekte plaatsen. De werkzaamheden zullen in 2010 beginnen.

Andrés Iniesta (24) had in het duel tegen Villarreal een spierscheur opgelopen en moest verstek laten gaan voor de bekerfinale. Ook Thierry Henry, wiens knieblessure ernstiger is dan verwacht, was er niet bij. Hij hoopt vooral hersteld te zijn tegen de CL-finale op 27 mei in Rome. Voor die finale zijn Eric Abidal en Dani Alvés normaal geschorst, al zal de club nog beroep aantekenen tegen de rode respectievelijk gele kaart die ze kregen.

Pep Guardiola, bij wie bij een controle werd vastgesteld dat hij nandrolon had gebruikt in de periode dat hij bij Brescia voetbalde, hield altijd zijn onschuld vol en ging in beroep tegen de beslissing. Vorige week kreeg de Catalaan gelijk: hij werd van alle blaam gezuiverd.

35.000 Baskische fans van Athletic Bilbao zorgden op de dag van de bekerfinale voor enorm veel sfeer in de straten van Valencia. Ze aarzelden ook niet om te zeggen welke ‘supporter’ tijdens de wedstrijd een projectiel op het hoofd van Dani Alvés had gegooid.

Florentino Pérez verklaarde nu toch dat hij officieel kandidaat is om voorzitter te worden van Real Madrid. Als hij effectief alle spelers naar de Koninklijke haalt over wie hij al heeft gesproken, dan zou Pérez volgens sommige berekeningen 200 tot 250 miljoen euro moeten uitgeven.

Giourkas Seitaridis, de Griekse verdediger van Atlético Madrid, zal net als zijn ex-teamgenoot, de Portugees Maniche, niet langer voor de club spelen: zijn contract werd ontbonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier