Knack Roeselare en Pepe Jeans Lennik strijden zaterdag in Bree voor de Belgische beker én voor een Champions-Leagueticket. De twee coaches blikken vooruit.

Knack Roeselare

Parcours :

8e finale : VT Oosthout Torhout û Knack Roeselare 0-3 (17-25, 19-25, 23-25)

Kwartfinale heen : Schuvoc Halen û Knack Roeselare 0-3 (18-25, 21-25, 18-25)

Kwartfinale terug : Knack Roeselare û Schuvoc Halen 3-0 (25-12, 25-22, 25-20)

Halve finale heen : Noliko Maaseik û Knack Roeselare 0-3 (20-25, 22-25, 23-25)

Halve finale terug : Knack Roeselare û Noliko Maaseik 3-1 (25-21, 20-25, 25-21, 25-21)

Dominique Baeyens : “De finale van de beker halen is mooi. Maar wanneer dat lukt, telt er maar één ding : wínnen. De tweede plaats, dat is balen. Dat is verliezen. Ik kan erin komen dat wij op theoretische basis als favoriet naar voren geschoven worden, maar wat is theorie in de sport ? We spelen een finale op neutraal terrein en dan is het voor mij simpel : beide ploegen maken evenveel kans. Lennik heeft dit seizoen voldoende aangetoond dat het heel dicht aanleunt bij Maaseik en Roeselare. Daarom zeg ik niet dat wij favoriet zijn, ik zeg wel : wij moéten die beker pakken.

“Spanning zal er sowieso zijn, omdat het voor beide ploegen een speciale wedstrijd is : een beker win je niet elk jaar. Voor de twee ploegen zal er dus druk op de ketel staan, het komt erop aan daarmee om te gaan. Wij hebben daar iets meer ervaring mee omdat we al enkele jaren een paar heel belangrijke wedstrijden moeten spelen. Dat vormt mogelijk een klein voordeel voor ons.

“Waar het verschil zal liggen, is in volleybal altijd heel moeilijk te voorspellen. Sets kunnen soms gewonnen of verloren worden door slechts enkele acties. Ik kan bijvoorbeeld wel zeggen : ik denk dat wij over meer aanvalskracht beschikken, maar als onze receptie onderuit geserveerd wordt, dan kan je dat aanvalswapen niet meer optimaal gebruiken. We weten wél dat Lennik heel erg afhankelijk is van hun opposite. Daar zullen we dan ook rekening mee houden.

“De halve finale tegen Maaseik : een finale avant la lettre ? Nee, dat is een verkeerde uitdrukking. Je kan wel zeggen dat we het moéilijkste parcours hadden. Als je de zoveelvoudige landskampioen en bekerwinnaar op rij moet uitschakelen in de halve finale, zit je inderdaad met een heel zware hindernis. Maar de finale, die volgt op 2 april. En die moet je winnen of je hebt niets.

“Het systeem zoals het nu gehanteerd wordt, vind ik niet slecht. Het lijkt me niet zinvol dat de ereklassers vroeger in de dans springen. Wie heeft er wat aan als wij tegen een ploeg uit tweede divisie spelen. Die club ? Volgens mij krijgen ze meer volk over de vloer als ze het mogen opnemen tegen een haalbare tegenstander dan wanneer Roeselare komt en de wedstrijd op 45 minuten voorbij is. Het is ook logisch dat de vier ploegen die het jaar voordien via hun resultaten bewezen de top te zijn, een zekere bescherming genieten.

“Sommigen pleiten er zelfs voor dat de toptwee uit elkaar gehouden moet worden. Dat vind ik dan weer niet. Dat nu het gevaar bestaat dat een van de twee vaandeldragers geen Champions League speelt ? Tja, dat neem je erbij, dat is de charme van de beker. Net zoals het feit dat de finale één wedstrijd is. In grotere landen, qua oppervlakte dan, kan ik begrijpen dat ze een Final Four organiseren, omdat ze anders veel tijd verliezen en het nog moeilijker zou worden om te beslissen waar en hoe. Maar in België denk ik dat het ook publicitair en wat publieke belangstelling betreft, interessanter is om de finale op één dag te houden.

“Door een Champions-Leaguedeelname te verbinden aan de bekerzege, is deze competitie nieuw leven ingeblazen. Voor een club als Roeselare is het een noodzaak geworden om Champions League te spelen, uiteraard in de eerste plaats sportief maar ook qua uitstraling en financieel.”

Pepe Jeans Lennik

Parcours :

8e finale : VT Herentals û Pepe Jeans Lennik 0-3 (14-25, 19-25, 22-25)

Kwartfinale heen : Schelde-Natie Kapellen û Pepe Jeans Lennik 0-3 (21-25, 18-25, 11-25)

Kwartfinale terug : Pepe Jeans Lennik û Schelde-Natie Kapellen 3-0 (25-14, 25-20, 25-18)

Halve finale heen : Pepe Jeans Lennik û Par-Ky Menen 3-0 (25-13, 25-18, 25-12)

Halve finale terug : Par-Ky Menen û Pepe Jeans Lennik 0-3 (21-25, 19-25, 22-25)

Claudio Gewehr : “Als het op één wedstrijd aankomt, zoals in de bekerfinale, dan kan het alle kanten uit. Wij beseffen dat Roeselare als favoriet start, maar dat impliceert ook dat de druk bij hen ligt. Wij kunnen vanuit een underdogpositie naar de wedstrijd toeleven. Ik vond het wel goed dat Maaseik op de voorlaatste speeldag van de competitie in Roeselare ging winnen, want Roeselare begon stilaan het statuut te krijgen van onklopbare ploeg en zo kwamen ze ook naar buiten. Die nederlaag bewees dat ze op bepaalde punten kwetsbaar zijn. Uit de video leerde ik een aantal interessante dingen. Wat precies ? Daar ga ik vóór de match uiteraard niet te veel over zeggen.

“Ik verwacht dat Roeselare gecontroleerd zal trachten te spelen. Wij daarentegen gaan risico’s nemen. Zij beschikken over een sterk middencompartiment : als ze hun receptie onder controle krijgen, zijn ze dan ook erg goed in side-out. Het komt er voor ons bijgevolg op aan om gericht te serveren en bepaalde zwakheden bij hen bloot te leggen. Of we écht topvolleybal zullen zien, valt te betwijfelen. Er staat immers te veel op het spel. Spanning krijgen we echter gegarandeerd.

“Meerdere van mijn spelers stonden nog nooit in een finale. Qua ervaring staan we dus een stapje lager dan onze tegenstander. We moeten het ergens hebben van ons opportunisme, maar anderzijds is deze ploeg tijdens het seizoen gegroeid naar een hoog niveau. Vooral op het verdedigende vlak zijn we solide.

“Om in de finale te komen heb je wat geluk nodig. Toen we bij de loting voor de halve finale de twee toppers, Maaseik en Roeselare, vermeden, waren we al gelukkig. Menen was en is natuurlijk ook geen makkie, maar op papier toch haalbaarder dan de toptwee. De heenwedstrijd tegen Menen kwam voor ons op het perfecte moment, we stonden heel sterk te volleyballen. We maakten van de return haast een formaliteit. Zonder setverlies naar de finale, een foutloos parcours met andere woorden, ja.

“Wat de formule van de bekerfinale betreft, was ik vrij aangenaam verrast door de Final Four van vorig seizoen. Spijtig genoeg was het tijdstip slecht gekozen : op dezelfde dag als de Ronde van Vlaanderen. Maar de opzet op zich vond ik wel een interessant alternatief. Van de andere kant vond ik het dan weer niet goed dat Roeselare die finaleronde organiseerde, zoals ik het ook nu niet geschikt vind dat Maaseik organisator is. De clubs met het grootste budget blijven domineren, trekken alle kaarten naar zich toe, waardoor het voor de andere ploegen moeilijk wordt om de kloof te verkleinen. En dat is geen goeie zaak voor de volleybalsport in België. Ideaal is volgens mij daarom een finale – en dan nog liefst een Final Four – op neutraal terrein. In het EVC in Vilvoorde, bijvoorbeeld, toch het centrale punt van het Belgische volleybal.

“Het aan de winst verbonden Champions-Leagueticket geeft de bekerfinale een extra dimensie. Stel dat we het halen, dan zal Lennik niet weigeren om Champions League te spelen, denk ik. Ze hebben hier genoeg middelen en energie om aan de organisatievoorwaarden te voldoen. Het zou een mooie ervaring zijn voor alle spelers en het zou voor de club een serieuze impuls kunnen betekenen om naar de absolute top te groeien.”

door Roel Van den broeck

‘Wij moeten die beker pakken.’ (Dominique Baeyens)

‘Roeselare is op bepaalde punten kwetsbaar.’ (Claudio Gewehr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier